Babérmeggy (Prunus laurocerasus) gondozása

babérmeggy
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A babérmeggy vagy balkáni babérmeggy (Prunus laurocerasus) örökzöld cserje, amely jól tűri a fagyokat, és egyéb körülményekre sem kényes. A kertészetekben számos faja megtalálható, alacsonyabb vagy magasabbra növő fajok, de törpe növésű babérmeggyel is találkozhatsz.

Nagyon jó választás a kertbe, mivel mutatós illatos virágokat is hoz, később pedig terméseket, így levélzetén, és tömött lombozatán túl is díszít. Virágzási ideje tavasz végére tehető, mérgező először piros, később fekete termései nyár végére fejlődnek ki. Ágrendszere nagyon sűrű, magassága pedig eléri a 2-2,5 métert, számolj ezzel, ha ültetése mellett döntesz. Kiváló sövénynövény, látványos, tömött sövényt nevelhetsz belőle, de szoliterként is ültethető.

Gondozás

Strapabíró, egyáltalán nem kényes növény, egyedül a meszes talajt nem szereti. Az egyszerű gondozhatósága miatt még kezdő kertbarátok is bátran próbálkozhatnak vele.

Talajigény

A talaj szempontjából nem kifejezetten igényes, egyedül meszes talajba ne ültesd, mert arra érzékeny. Ezen túl azonban bármilyen talajban jól érzi magát.

Tápanyagigény

Nem mondható nagyon tápanyagigénye növénynek, ugyanakkor ültetéskor érdemes marhatrágyát vagy komposztot tenni a tövébe, majd minden tavasszal ezt megismételni.

Fényigény

Ültetheted akár kifejezetten árnyékos helyre is, bár ekkor kevésbé lesz dús.

Vízigény

Alapvetően szárazságtűrő növény, bár öntözésre szükség lehet a nyári nagy melegek, tartósan száraz időszakok idején. Ha nincs nagy szárazság, akkor a csapadék is bőven elég a számára. Ültetéskor rendszeresen öntözd a begyökeresedéséig.

Szaporítása

Szaporítására a nyári időszak a legalkalmasabb, félfás dugvánnyal szaporíthatod.

Metszés

A babérmeggy nagyon jól tűri a metszés, még a radikálisabb visszavágást is, ezért nyírott sövénynek is tökéletes. A metszés ideje lehet a tavasz vagy az ősz, arra azonban érdemes figyelni, hogy ha többször erősen visszametszed, akkor nem fog virágokat hozni. Természetesen nyíratlan sövényként is nevelhető.

Teleltetés

Az idős növények jó fagytűrők, a fiatal példányok esetében gondoskodj takarásról.

Betegségek, kártevők

Kártevőkre nem különösebben érzékeny, gombabetegségek viszont előfordulhatnak. A babérmeggy megelőző permetezését tavasszal célszerű elvégezni, még a tünetek, illetve a rovarok megjelenése előtt.

Mérgező hatása

Termése mérgező, ezért kisgyerekeket és háziállatokat érdemes távol tartani tőle.

Összegzés

A babérmeggy vagy balkáni babérmeggy (Prunus laurocerasus) hazánkban nagyon elterjedt, sövényként ültetett örökzöld cserje, mely szoliterként is megállja a helyét. Kezdő kertészek is könnyedén nevelhetnek belőle nyírott vagy nyíratlan sövényt, mert nincsenek különösebben nagy igényei. A fényre vagy az vízre nem igényes, egyedül a talaj mésztartalma zavarhatja, ezért mészmentes talajt kell keresni a számára.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek