Begónia () gondozása, ültetése, teleltetése, metszése, szaporítása – Begónia fajták képekkel

Begónia
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

A begónia (Begonia) egy Dél-Ázsia, Afrika, Dél-Amerika és Közép-Amerika nedves régióiból származó, több mint 1500 fajt számláló növénynemzetség. A természetben leginkább a világ szubtrópusi területein találkozhatunk vele. Hazánkban leginkább kerti növényként ismerik, de lakásban is tartható. A kertészetekben számos hibrid begóniával is találkozhatunk. Nagyon színpompás növény, ezért gyakran tartják kertben, de egyes fajai szobanövényként is tarthatóak, melyek egész évben díszíthetik lakásunkat csodaszép virágaikkal.

Begónia

Mivel fajgazdag nemzetségről van szó, a begónia megjelenése meglehetősen változatos. Egyes fajoknak még a levélzete is színes, például a királybegóniának (Begonia Rex) vagy a Vaskereszt begóniának. Ez a tulajdonság nem minden begóniára igaz, ami viszont minden begóniafajta igaz, hogy aszimmetrikus levelei és fürtökben növekvő színes virágaik vannak. Szintén közös tulajdonság, hogy a begóniák mérgezőek.

Gondozása

A begónia nevelése nem túl bonyolult, de azért igényel némi odafigyelést.

Talajigény

A begónia nem kifejezetten talajigényes növény, talajtípust tekintve nincsenek különösebb igényei. A legjobban a laza, jó vízáteresztő képességű talajokat kedveli, ezekben fejlődik a legszebben.

Tápozás

A begónia tápanyagigényes növény, havonta egyszer foszfortartalmú tápot igényel, melyet csak nedves talajra szabad locsolni, a száraz talaj tápozása károsíthatja a növény gyökerét.

Fényigény

A begóniák fényigénye közepes vagy magas, azért világos helyet kell keresni a számukra, a tűző napot is nagyon jól bírják Félárnyékos, árnyékos helyeken is túlél, de ilyen esetekben nem lesznek szépek a virágai, még a levelei is lehullanak. Vannak alacsony fényviszonyokat is elviselő fajok, de a legtöbb begóniának szüksége van a közvetett fényre.

Vízigény

A begóniák jól bírják a szárazságot, csak akkor igényelnek öntözést, ha a talaj kiszárad. Az öntözést érdemes óvatosan végezni, a túl sok víz gyökérrothadáshoz és a penész kialakulásához vezethet. A begónia leveleire sem kerülhet víz, erre figyelj az öntözéskor.

Hőigény

Bár a fényigénye magas a begóniának, a hőigénye alacsonyabb, legjobban 18-24 fok között érzi jól magát. Ha ilyen hőmérsékletet biztosítasz a számára, azt bőséges virágzással hálálja meg.

Páraigény

Mivel szubtrópusi vidékről származó növény, a magas páratartalmat kedveli. Érdemes párologtatót tenni a növény közelébe, ugyanis csak magas páratartalom mellett hoz virágokat.

Szaporítás

A begónia szaporítása meglehetősen egyszerű, levél vagy szárdugványokkal tehetjük meg a legkönnyebben.

Metszés

A begónia nem igazán igényel metszést, mindössze az elhalt virágokat és egyéb növényi részeket célszerű róla rendszeresen eltávolítani, illetve a szárat időnként visszavágni, hogy a növény sűrű és kompakt maradhasson.

Ültetés, átültetés

A begónia kerülhet cserépbe vagy szabadföldbe is. Az ültetésnél nincs különösebb igénye, de ha szabadföldbe kerül, érdemes a talajt ültetés előtt fellazítani.

Virágzás

A begónia bőséges virágokat hoz, de csak ha a megfelelő körülményeket teremtjük meg a számára.

Betegség

Leginkább a lisztharmat jelenthet problémát a begónia számára.

Kártevők

Legjellemzőbb kártevője a pajzstetű, de számos más kártevő is megtámadhatja.

Mérgező-e a Begónia?

Minden begóniafaj mérgező, ezért kisgyermekektől és háziállatoktól célszerű távol tartani.

 

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek