Betlehem Csillaga (Ornithogalum dubium) gondozása

betlehem csillaga
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A betlehem csillaga vagy narancsszínű madártej (Ornithogalum dubium) hagymás évelő növény, amely Dél-Afrikából származik. Magyarországon nem télálló, érzékeny a fagyokra, emiatt elsősorban virágzó szobanövényként tartjuk. Nyáron akár a szabadba is kiültetheted, ebben az esetben, ősszel, még a fagyok előtt fel kell szedned a hagymáit. Dekoratív, ugyanakkor nem túl nagytermetű növény. Levelei hosszúkásak, erőteljesek, narancssárga virágai sátorozó fürtbe rendeződve nyílnak a kissé vaskos szárakon, jellemzően tél végén nyílnak. Nem túl magasra növő növény, hozzávetőleg 25-30 cm magas lesz.

Gondozás

Bár a szakirodalom alapján a betlehem csillaga könnyen gondozható növény, ám valójában csak nagyon keveseknek sikerül hosszú távon nevelni ezt a növényt. Ám egy kis odafigyeléssel te a szerencsés kivételek közé tartozhatsz.

Talajigény

Semleges kémhatású, jó vízgazdálkodású talajra van szüksége. Fontos, hogy a föld, amibe ülteted, jól elvezesse a nedvességet, mivel a pangó vízre érzékeny.

Tápanyagigény

Nem mondható tápanyagigényes növénynek, külön tápoldatozás nélkül is szép tud fejlődni.

Fényigény

A betlehem csillaga fényigényes növény, világos, napos helyet kell keresned számára, ugyanakkor a tűző naptól mindenképp óvni kell. A téli virágzáshoz kellő mennyiségű napfényre van szüksége, ezért mindenképp olyan helyet keress a számára, ahol sok, szűrt fény éri, ellenkező esetben lemondhatsz az virágzásról.

Vízigény

Aktív időszakában rendszeresen, de mértékkel öntözd. Ne öntözd túl, ügyelj rá, hogy a víz ne gyűljön össze alatta, mert a hagyma és gyökerek könnyedén elkezdenek rothadni, ami a növény végét jelentheti. A nyári pihenőidőszakban nem igényel öntözést.

Szaporítása

Szaporítani tavasszal és ősszel magról, valamint a fiókhagymák elültetésével tudod.

Metszés

Metszést alapvetően nem igényel, mert a föld feletti részei virágzás után elszáradnak.

Teleltetés

A növény pihenőidőszaka nyáron van, hiszen télen virágzik. A virágzás után a föld feletti részek elszáradnak, ezt követően ősz közepéig, hűvös, sötét helyen pihentesd a növényt. Amennyiben szabadföldbe ültetted, ősszel mindenképp szedd fel a hagymáit, és cserépbe neveld tovább. A pihenőidőszak alatt nem igényel öntözést.

Betegségek, kártevők

Betegségekre és kártevőkre nem érzékeny, a rossz tartási körülményekre viszont igen. A túl sok víz a növény pusztulásához vezethet, a kevés fény pedig a levelek megnyúlásához, illetve a virágzás elmaradásához.

Mérgező hatása

Nem árt tudni, hogy a betlehem csillaga mérgező anyagokat tartalmaz, ezért gyermekektől és háziállatoktól célszerű távol tartani.

Összegzés

A betlehem csillaga vagy narancsszínű madártej (Ornithogalum dubium) egy Dél-Amerikából származó, hagymás évelő növény, amelyet hazánkban elsősorban szobanövényként ismerünk a növény fagyérzékenysége miatt. Mutatós, narancssárga virágai a tél végén akár 1-3 hónapig is díszítenek. A gondozása alapvetően nem bonyolult, ennek ellenére csak kevesen sikeresek a hosszú távú nevelésében. Fényigényes növény, az öntözésre viszont érzékeny.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek