Bíbor Kasvirág (Echinacea purpurea) gondozása

kasvirág
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A bíbor kasvirág vagy lángvörös kasvirág (Echinacea purpurea) az őszirózsafélék családjába tartozó, Észak-Amerika területéről származó rizómás évelő növény. Gyógyhatása miatt Európában is termeszteni kezdték a 18. században. Viszonylag magas növény, akár az egy méteres magasságot is közelítheti, így az évelőágyakban akár szoliterként is ültetheted, annál is inkább, mivel illatos fészekvirágzata igen mutatós. Virágaiban júliustól kezdve, egészen az ősz elejéig gyönyörködhetsz.

Gondozás

A kasvirág egy viszonylag könnyen gondozható növény, egyedül a magas fényigényét kell figyelembe venni az ültetés során, de ezt követően nem igényel nagyobb odafigyelést.

Talajigény

A talaj kémhatására nem kényes, ugyanakkor szerkezetével és tápanyagtartalmával kapcsolatban már akadnak speciális igényei. Tápanyagban gazdag, lazább szerkezetű talajban fejlődik igazán szépen.

Tápanyagigény

Mivel a tápanyagban gazdag talajt kedveli, érdemes a földjét ültetés előtt feljavítani komposzttal, vagy istállótrágyával.

Fényigény

A fényigénye magas, ültetési helyéül világos helyet keress, akár tűző napos helyre is kerülhet. A félárnyékot és árnyékot elviseli ugyan, de ilyen helyeken elmaradhat a virágzás, mivel a kasvirág meglehetősen napimádó növény.

Vízigény

Az átmeneti szárazabb időszakokat jól viseli, bár a virágai ilyenkor kisebbek lesznek, érdemes ilyenkor öntöznöd.

Szaporítás

Szaporítani magról és tőosztással tudod.

Teleltetés

Egynyári virág, teleltetést nem igényel, évről évre újra kell vetned.

Betegségek, kártevők

Betegségek és kártevők ritkán támadják meg, mert meglehetősen ellenálló növény.

Összegzés

A bíbor kasvirág vagy lángvörös kasvirág (Echinacea purpurea) egy Észak-Amerika területén őshonos, az őszirózsafélék családjába tartozó, rizómás évelő növény, mely végül az egész világon elterjedt. Hazánkban is kedvelt egynyári növény a jó társíthatósága és az egyszerű nevelhetősége miatt. Mivel magas növény, szoliterként is ültethető, de évelőágyásokban is megállja a helyét. Egyedül a fényigényére kell odafigyelni, amikor helyet keresel számára a kertben.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek