Bókoló Billbergia (Billbergia nutans) gondozása

bókoló billbergia
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A bókoló billbergia (Billbergia nutans) Uruguay, Paraguay, Dél-Brazília és Észak-Argentina területéről származó broméliaféle. Látványos virágzata miatt bármelyik lakás egzotikus dísze lehet. Az alapfaj levelei hosszúkásak és keskenyek. Virágzata lila virágokból és rózsaszín fellevelekből áll, és jellemzően a téli időszakban pompázik. Meglehetősen hosszan virágzik, akár 6-8 hétig is gyönyörködhetsz benne. Az üzletek kínálatában egyéb billbergia fajokkal és a Billbergia nutans, más virágszínű hibridjeivel is találkozhatsz.

Eredeti élőhelyén jellemzően más növényeken él, ritkábban a talajon kapaszkodik meg sekély gyökereivel. Hazánkban csak szobanövényként fordul elő.

Gondozás

Meglehetősen igénytelen szobanövény, mely a téli időszakban nyíló virágaival igazi kellemes színfoltja lesz a hideg téli napoknak. A gondozása egyszerű, mindössze pár egyszerű szabályt kell betartani.

Talajigény

A tőzeges, laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajokat kedveli. Az A típusú virágföld például tökéletesen megfelel a számára.

Tápanyagigény

Nyáron kéthetente tápoldatozd, egyéb időszakokban nem kell tápoldatozni.

Fényigény

A billbergiát nem tűző napos, világos helyeket kedveli. Nyáron tűző naptól védett helyen szabadban is tarthatod, ilyenkor inkább félárnyékos helyet keress a számára.

Hőigény

Melegigényes növény, ezért kellemesen meleg, szobahőmérsékletű helyiségben neveld. A Billbergia nutans elviseli, ha télen ennél kicsit hűvösebb van, a többi billbergia fajnak és hibridnek azonban állandó szobahőmérsékletre van szüksége.

Páraigény

Nyáron meghálálja, ha a leveleit vízzel permetezed, így biztosíthatod számára a kellemesen párás környezetet.

Vízigény

A billbergia vízigényes növény, nyáron rendszeresen öntözd. Ha hűvösebb helyen tartod télen, kevesebb vizet adj a növénynek.

Szaporítás

A billbergia más broméliákhoz hasonlóan sarjakat hoz, a tősarjak leválasztásával és elültetésével tudod szaporítani.

Virágzás

Virágai attól függően, hogy meleg vagy hideg helyen telelt a növény más-más időben nyílnak. Ha a telet meleg helyen tölti, akkor már tél végén virágokat hoz, míg ha hideg helyen telelteted, akkor nyáron örvendeztet meg virágaival. Ha nem hoz virágokat, akkor valószínű, hogy túl nagy a cserepe.

Ültetés, átültetés

Az átültetést szükség esetén, ha nagyon elhasználódott a növény földje, vagy kinőtte a cserepét tavasszal végezheted el A típusú virágföldbe. Mivel nem növekszik túl gyorsan, illetve szereti, ha szűk egy kicsit a cserepe, elég, ha 2-3 évente kerül csak átültetésre, akkor is csak egy kicsivel nagyobb cserépbe.

Betegségek, kártevők

Betegségek és kártevők nem igazán jellemzők erre a növényre.

Összegzés

A bókoló billbergia (Billbergia nutans) egy Uruguay, Paraguay, Dél-Brazília és Észak-Argentina területein őshonos, a broméliafélék családjába tartozó, eredeti élőhelyén epifita növény, melyet hazánkban szobanövényként tartanak. Színpompás, látványos virágait jellemzően télen hozza, de megfelelő körülmények között nyáron is virágoztatható. A gondozása meglehetősen egyszerű, ezért kezdők számára is jó választás.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek