Bolyhos Napfénykóró (Streptocarpus saxorum) gondozása

bolyhos napfénykóró
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A bolyhos napfénykóró vagy fokföldi kankalin (Streptocarpus saxorum) Dél-Afrikából, pontosabba Tanzániából és Kenyából származó, főként virágzatával díszítő évelő növény. Természetes élőhelyén sziklás területeken találkozhatunk vele, hazánkban konténeres növényként találkozhatunk vele a fagyérzékenysége miatt. Fő díszét a hosszú, kecses szárakról lelógó lila színű virágai, valamint zöld színű, húsos, szőrös levelei adják. Virágai jellemzően április-május környékén nyílnak.

Gondozás

A bolyhos napfénykóró gondozása nem olyan bonyolult, pár egyszerű szabály betartásával sokáig díszítheti az otthonodat, a teraszt vagy a balkont

Talajigény

A talajra nem kimondottan igényes, fontos azonban, hogy laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajba kerüljön.

Tápanyagigény

A megfelelő növekedéshez és dús virágzáshoz rendszeres tápanyag utánpótlást is biztosítanod kell számára, tápoldatozás formájában, ehhez káliumtartalmú szert használj. Ősszel és télen hagyd el a tápoldatozást!

Fényigény, hőigény

Elhelyezéséhez kellemesen meleg és világos helyet válassz, de ne tedd tűző napra, mert a levelei könnyen megégnek. A reggeli és délutáni közvetlen napfényt elviseli,de a déli tűző napot már nem. Nyáron a kertbe vagy az erkélyre is kiteheted egy félárnyékos védett helyre. Télen hűvösebb helyen tartsd.

Páraigény

Gondoskodj kellemesen párás környezetről, párásíts, ezzel a kártevők megjelenését is megelőzheted!

Vízigény

Rendszeres öntözést igényel a melegebb időszakokban, túlöntözni azonban nem szabad. Lehetőség szerint szobahőmérsékletű, lágy vízzel öntözd. Ha nincs nagy meleg, akkor mérsékelten öntözd, hagyd, hogy a föld felső rétege két öntözés között kiszáradjon. Az öntözésnél figyel arra, hogy a levelek ne legyenek vizesek. Télen kevesebb vizet adj a növénynek.

Szaporítása

Szaporítani szárdugvánnyal lehet a legkönnyebben.

Teleltetés

Fagyérzékeny növény, dísznövényként teleltetést igényel. A téli időszakban világos, hűvös helyet keress a számára, és csökkentsd az öntözővíz mennyiségét is.

Ültetés, átültetés

Ha szeretnéd tavasszal átültetni, ültetéséhez laza szerkezetű, tőzeges virágföldet válassz! Érdekesség, hogy akkor fejlődik a legszebben, ha szűk cserépbe kerül.

Betegségek, kártevők

Ha túl nedvesen, vagy túl szárazon tartod a földjét, azt barna levélperemekkel jelzi a növény. Ha túl száraz a helyiség levegője ahol tartod, tripszek, takácsatkák és levéltetvek is megtámadhatják.

Összegzés

A bolyhos napfénykóró vagy más néven fokföldi kankalin (Streptocarpus saxorum) Dél-Afrikában őshonos, virágzatával díszítő évelő növény, mely természetes élőhelyén sziklás területeken fordul elő. Fagyérzékenysége miatt Magyarországon dézsás növényként tartják, nyáron akár a teraszra vagy a kertbe is kitehető. A gondozása nem túl bonyolult, bár igényel némi odafigyelést. Alacsony vízigényű növény, a fényigénye viszont magas, ugyanakkor a tűző napra érzékeny.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek