Bőrlevél (Bergenia) gondozása, szaporítása

bőrlevél
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A bőrlevél (Bergenia) Szibériából, Északnyugat-Kínából és a Himalája térségéből származó, a kőtörőfűfélék családjába tartozó évelő növény, melyet jó árnyéktűrő képessége miatt kedvelnek a kertészek. Bár Európában alapvetően nem őshonos, de már évszázadok óta megtalálható itt is. A botanikusok kétféle változatát különböztetik meg: a vaskoslevelű bőrlevél-t (Bergenia crassifolia) és a szívlevelű bőrlevél-t (Bergenia cordifolia).

Lassan fejlődő növény, melynek nagy méretű húsos, fényes, bőrszerű tőlevelei vannak. A vaskos szárakon bugás rózsaszínű, több apró virágból álló virágokat is nevel. Előfordulnak fehéres, bordó és sötétlila színváltozatai is, bár ezek lényegesen ritkábbak. A virágzásra márciustól június elejéig lehet számítani, virágai csak hosszú idő után kezdenek hervadni, hosszan díszítik a növényt és a kertet. virágzik.

Gondozás

A bőrlevél rendkívül jó adottságú növény, mivel látványos külseje, jó árnyéktűrő képességgel is párosul. Jó választást jelent a kert árnyékosabb részeibe, ahova jóval nehezebb megfelelő növényt találni, mint világos helyre. A vízigénye és tápanyagigénye is alacsony, ezért kezdő kertészek is bátran próbálkozhatnak vele.

Talajigény

Bár a talajra nem mondható igényesnek, a legjobban a humuszban gazdag, jó vízáteresztő képességű talajban fejlődik.

Tápanyagigény

A tápanyagigénye alacsony, ezért külön tápoldatozás nélkül is szépen fejlődik.

Fényigény

A fényigénye alacsony, árnyékos helyen is megél, de legjobban a félárnyékban érzi magát. Széltől védett helyet keress a számára.

Vízigény

A vízigénye sem mondható magasnak, egyedül a nagyon aszályos időszakokban szüksége öntözni. A nagyobb tövek ezt is képesek átvészelni, mert rendkívül szívós növény.

Szaporítás

Szaporítani legkönnyebben tőosztással lehet.

Metszés

Bár alapvetően metszést nem igényel, tavasszal érdemes átnézni a töveket, hogy történt-e fagykár, és amennyiben igen, a sérült, elhalt leveleket vágd le róla.

Teleltetés

Fagytűrő növény, akár a -30 fokos hőmérsékletet is képes átvészelni, vagyis takarásról nem kell számára gondoskodnod.

Betegségek, kártevők

Bár nem mondható kényes növénynek sem a kártevők

Bőrlevél fajok

  1. Szívlevelű bőrlevél (Bergenia cordifolia) bemutatása és gondozása

A bőrlevél vagy szívlevelű bőrlevél (Bergenia cordifolia) Közép-Ázsiában őshonos alacsony termetű évelő növény. Európa szerte, így hazánkban is nagyon kedvelt növény igénytelensége miatt.

Hatalmas szív alakú, feltűnő erezetű fényes leveleivel, valamint a bordós színű száron hozott ciklámen színű virágaival igazán pompás látvány. Kedves virágzatát már tavasszal megcsodálhatod.

A bőrlevél szinte minden fényviszony mellett szépen fejlődik, bár leginkább világos helyen pompázik, árnyékos, félárnyékos helyen is jól boldogul.

Tápanyag és vízigénye is alacsony, öntözés nélkül, tápanyagban szegény talajba ültetve is szépen növekedik és virágzik. A száraz növényi részek tavaszi levágásán kívül más teendőd nem akad vele. Szaporítani tőosztással tudod.

  1. Vaskoslevelű bőrlevél (Bergenia crassifolia) bemutatása és gondozása

A vaskoslevelű bőrlevél (Bergenia crassifolia) Északnyugat-Kínában és Szibériában őshonos, rendkívül egyszerűen nevelhető, talajtakaróként is ültethető évelő növény, mely hatalmas leveleivel, valamint virágaival is kerted dísze lehet.

Jól mutat a kert árnyékosabb részeiben is. Nagyméretű, bőrszerű, húsos kanál formájú levelei félörökzöldek, a hidegebb hónapokban bronzos, bordós árnyalatot kapnak. A rózsaszín különböző árnyalataiban játszó bugás virágzatai, a vaskos szárak tetején nyílnak kora tavasszal.

A vaskoslevelű bőrlevél félárnyékos helyen, jó vízelvezető képességű, humuszban gazdag talajba ültetve fejlődik legszebben. Az átmeneti szárazságot tolerálja, tartósan száraz időszakokban érdemes mérsékelten öntöznöd.

Az elszáradt illetve a téli fagyok által károsított növényi részeket tavasszal távolítsd el. Bár nem kényes növény, időnként károsíthatják a házas és a házatlan csigák, valamint a levélfoltosodás is.

Néhány évente tőosztással érdemes megfiatalítanod. Szaporítani szintén ezzel a módszerrel lehet tavasszal vagy ősszel.

Összegzés

A bőrlevél (Bergenia) Szibériában és Északnyugat-Kínában őshonos, a kőtörőfűfélék családjába tartozó évelő növény, mely Európában is meglehetősen régóta megtalálható. Nagyon ellenálló, szívós növény, a tápanyagigényes és a vízigénye is alacsony, nem is beszélve a fényigényéről. Árnyékos helyen is szépen megél, legjobban a félárnyékot kedveli, ezért a kert árnyas részébe tökéletes választás lehet még kezdő kertészek számára is.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek