Boróka (Juniperus) gondozása, ültetése, metszése, szaporítása – Boróka fajták képekkel

Boróka
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

A boróka (Juniperus) egy örökzöld cserjéket és fákat gyűjtő növénynemzetség, mely Észak-Amerikában és Európában őshonos, de számos faja él Magyarországon is. Gyakorta találkozhatunk vele parkokban, kertekben. Az örökzöld növények közül a boróka egyre kedveltebb, manapság már többen választják ezt a növényt, mint a tuját vagy a fenyőket. A boróka bogyóját a gasztronómia is felfedezte már magának, likőrök és lekvárok készülhetnek belőle, de vadételekhez is kiváló választás.

Juniperus

Számos faja létezik, hazánkban a Közönséges boróka (Juniperus communis), a Nehézszagú boróka (Juniperus sabina), a Henye boróka (Juniperus horizontalis), a Fövenyboróka (Juniperus conferta), a Törpe boróka (Juniperus squamata ‘Blue Star’), a Kínai boróka (Juniperus chinensis) és a Virginiai boróka (Juniperus virginiana) a legelterjedtebbek. Szoliterként, sövényként, oszloposan és sorba ültetve is szépen mutat.

Gondozás

Könnyen nevelhető, kezdő kertészek is bátran próbálkozhatnak vele, ugyanis átlagos talaj és fényigénnyel bír, és a szárazságot is nagyon jól viseli. Igen szívós növény.

Talajigény

Talaj tekintetében nem igényes, bármilyen talajban megél.

Tápozás

A tápanyagigénye nem mondható nagynak, nem igényel különösebb tápoldatozást, ugyanakkor ültetéskor és év közben meghálálja, ha gondoskodunk némi tápanyag utánpótlásról.

Fényigény

A fényigénye átlagos, de árnyékos helyeken felkopaszodik, tehát érdemes lazán ültetni, lehetőleg napos, világos helyre.

Vízigény

A vízigénye átlagos, a szárazságot is jól viseli. Elegendő lehet számára a csapadékból származó víz, de aszályos időszakba meghálálja az öntözést.

Hőigény

A hideget nagyon jól viseli, de a hőingadozást nem szereti.

Szaporítás

Szaporítani dugványozással, félfás dugvánnyal tudjuk.

Metszés

Meglepő lehet, de nem igényel külön metszést a boróka. Amennyiben sövényként szeretnénk nevelni, elég két-három évente alakító metszést végezni.

Teleltetés

Mivel a hideget és a fagyokat jól tűri, nem igényel teleltetést, ugyanakkor a hó okozhat gondot. Az oszlopos fajták esetében gyakori, hogy a hó feszítő ereje károsítja a növényt, erre célszerű figyelni.

Ültetés, átültetés

Érdemes lazán ültetni, ugyanis ha túl sűrűn állnak egymás mellett, az alsóbb ágak nem jutnak elég fényhez, és elszáradhatnak.

Betegségek, kártevők

A borókát főleg télen támadják meg a kártevők és a betegségek, melyek a növény kérge alatt telelnének át. Ezt lemosó permetezéssel tudjuk megelőzni, melyet novemberben célszerű elvégezni.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek