Borostyán (Hedera) gondozása, ültetése, metszése, szaporítása – Borostyán fajták képekkel

Borostyán
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

A borostyán (Hedera) növénynemzetségbe tartozó növények örökzöld kúszónövények, melyek Ázsiában, Észak-Amerikában, és Európa-szerte is megtalálhatóak. A nemzetségbe összesen 17 faj tartozik, melyek közül hazánkban hozzávetőleg a fele található meg. A legelterjedtebbek az erdei borostyán (Hedera helix), a fehér-tarka levelű borostyán (Hedera helix ‘Glacier’), az algériai borostyán (Hedera algeriensis), a kaukázusi borostyán (Hedera colchica), és a szobaborostyán (Hedera canariensis). A szobaborostyán kivételével a borostyán fajokat a kertben találhatjuk meg, leginkább a talajtakaróként, illetve kerítésre vagy falra felfuttatva.

Borostyán

A kertészetekben elsősorban az erdei borostyán fajtáit találhatjuk meg, melynek levelei eltérő színűek és mintázatúak lehetnek. A választék meglehetősen széles, így szobanövényt és kerti növényt is választhatsz. A borostyán levelei karéjosak, virágai kicsik, zöldessárgák, ernyős virágzatot alkotnak és jellemzően késő nyáron, kora ősszel nyílnak. Nektárban gazdag virágait a méhek nagyon kedvelik. A virágzást követően sötét bogyós termést hoz.

Gondozása

A borostyánok gondozása viszonylag egyszerűnek mondható.

Talaj igény

A borostyán talaj szempontjából nem kifejezetten igényes, szinte minden talajban megél, de legjobban a laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű földet kedveli.

Tápozás

Ha tehetjük, a borostyánt szabadföldbe, tápanyagdús talajba ültessük. A szobaborostyán esetében tavasszal és nyáron célszerű kéthetente tápoldatozni, ősszel és télen elég havonta egyszer. Amennyiben a borostyán nem hoz új levelet, vagy túl száraz a talaj, a tápozást fel kell függeszteni.

Fényigény

A borostyán alapvetően fényigényes növény, ezért napos, világos helyet keress a számára. Arra azonban érdemes figyelni, hogy ne érje tűző nap állandóan, mert az erős közvetlen fény megégetheti a leveleket.

Vízigény

A borostyán érzékeny a pangó vízre, ettől el is pusztul, ugyanakkor a száraz talajt sem kedveli. Az a legoptimálisabb a számára, ha enyhén nedves a földje, ennek elérése érdekében csak mérsékelten öntözzük.

Hőigény

A borostyán nem túl melegigényes, nappal 13-24 fok körüli hőmérsékletet kedvel. A legjobb a számára, ha egyenletes hőmérsékletet tudunk biztosítani a számára.

Páraigény

Csak a szobaborostyán esetében kell figyelni a páratartalomra. Ha fűtött szobában tartjuk célszerű vízzel permetezni, illetve megfelelő párásításról gondoskodni.

Szaporítás

A borostyán szárdugványokkal szaporítható, melyet vízben vagy szabadföldben is meg lehet tenni. A dugványozásra a legalkalmasabbak a 10-12 centis szárak 5-6 levéllel. A metszés során levágott szárakat használhatod erre a célra.

Metszés

A borostyán meglehetősen erőteljes és agresszív módon terjedő növény. Ezért ha nem szeretnéd, hogy túlságosan hosszúra nyúljon, vagy mindent beborítson, abban az esetben metszést igényel.

Ültetés, átültetés

A szobaborostyán esetén érdekes ez a kérdés. Mivel jellemzően a borostyánok gyökere lassan fejlődik, és sok időbe telik, mire elfoglalja az ültetőedényt, így az átültetést sem kell sűrűn elvégezni. Elegendő 3-4 évente egy mérettel nagyobb edényt keresni a számára.

Virágzás

Késő nyáron és kora ősszel virágzik.

Betegség

A túlságosan nedves környezetben előfordulhat gombás és bakteriális levélfoltos betegség.

Kártevők

A borostyánt meglehetősen sokféle kártevő támadhatja meg: takácsatka, teknőspajzstetű, pajzstetű, a levéltetű vagy a molytetű. A kártevők ellen megelőző permetezéssel védekezhetsz.

Fontos tudnivalók

A borostyán mérgező, így célszerű távol tartani a kisgyerekektől és a házi állatoktól. Ugyanakkor hasznos növény is, mivel a NASA kutatásai szerint kiváló levegőtisztító, mert megköti a levegőben lévő toxinokat.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek