Büdöske (Tagetes) gondozása, ültetése, teleltetése, szaporítása

Büdöske
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A bársonyvirág, vagy ahogy szinte mindenki ismeri a büdöske (Tagetes), Amerika melegebb vidékein őshonos, bokros növekedésű. egynyári virág. Szinte kihagyhatatlan növénye a vidéki kerteknek. Népszerűségét mutatós élénksárga és narancssárga virágzatán túl, igénytelenségének és szívósságának köszönheti. Jól tűri a tűző napot, és a szárazságot, valamint a különféle betegségekkel szemben is ellenálló. Mivel nem igényel különösebb gondozást, ezért a nyilvános zöldterületek, parkok virágágyásaiba is gyakran ültetik.

Hazánkban három fajtája a legjellemzőbb, ezek a kisvirágú bársonyvirág (Tagetes patula), a nagyvirágú bársonyvirág (Tagetes erecta), valamint a két faj hibridjei. A büdöske magassága fajonként eltérő, a magasabbra növő fajok akár 75 cm magasságot is elérhetik, míg az alacsonyabbak csak 15 cm magasra nőnek.

Gondozás

A büdöske gondozása meglehetősen egyszerű, mert nem igényes sem a vízre, sem a talajra. Kezdő kertészek is bátran próbálkozhatnak vele.

Talajigény

A talaj tekintetében szintén nem válogatós, alacsony tápanyagtartalmú talajba ültetve is hosszan virágzik.

Tápanyagigény

Kéthetente az öntözővízhez kerti növényeknek való tápoldatot adhatsz neki, de alapvetően nem tápanyagigényes növény, e nélkül is szépen fejlődik, de meghálálja a gondoskodást.

Fényigény

Helyének kiválasztásakor nyugodtan válassz napos, meleg helyet.

Hőigény

A napos, 15-30 °C-os hőmérsékletű helyekre ültesd, legszebben meleg helyen fejlődik.

Vízigény

Öntözésére szintén nem kell nagy gondot fordítanod, mert nem túl vízigényes, egyedül arra kell figyelni, hogy a földje teljesen sose száradjon ki.

Szaporítás

Beltérben már márciusban elkezdheted előnevelni a palántáit, ezeket a palántákat májusban ültetheted ki a szabadba. Áprilisban és májusban, már végleges helyére is vetheted.

Metszés

Állandó gondozási feladatként tulajdonképpen csak az elvirágzott fejek eltávolítását lehet megemlíteni.

Ültetés, átültetés

Magjait 1-2 cm mélyre kell elvetni, ha több sorban veted, akkor a sorok között, hagyj legalább 15 cm távolságot. A csírázás ideje 1-2 hét. Ha túl sűrűn vetetted, vagy túl sűrűn kelt a büdöske, akkor ritkítsd 20 cm-es tőtávolságra, a kiszedett növényeket pedig ültesd el máshova

Betegségek, kártevők

Kártevők nem jellemzőek rá, a betegségek közül azonban a szürkepenész okozhat gondot. Arra is érdemes figyelni, hogy a hőmérséklet-ingadozás megváltoztathatja a virágok színét, a sötétebb fajták világosabbak lehetnek ilyenkor.

Kártevők elleni hatása

Nemcsak szépsége és igénytelensége miatt érdemes büdösként ültetned, hanem a kártevők elleni védekezés miatt is. A fonalférgeket hatékonyan tartja távol gyökérzete, virágzata pedig csalogatja a levéltetveket pusztító fátyolkát és zengőlegyet. Felszín feletti részei, elűzik a liszteskét, uborka és krumplibogarat, a káposztalegyet és a kukorica bagolylepkét is.

Összefoglaló

A bársonyvirág, vagy más néven büdöske (Tagetes) egy Amerikából származó egynyári növény, melyet hazánkba is előszeretettel ültetnek. Nemcsak szép, de hasznos is, a biokertészet már régóta használja a fonálférgek, levéltetvek és más kártevők ellen. A büdöske egy könnyen nevelhető növény, nincsenek nagy igényei. Meleg, napos helyre ültetve szépen fejlődik akár szegényes talajba minimális öntözés mellett is.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek