Bugenvillea (Bougainvillea glabra) gondozása, teleltetése

Murvafürt
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A bugenvillea, murvafürt vagy papírvirág (Bougainvillea glabra) Brazíliában őshonos tövises cserje, mely a csodatölcsér félék családjába tartozik. Magyarországon dézsás növényként nevelheted, kúszó növekedése miatt támasztékra is felfuttatható. Szobanövényként is nevelhető. Élénk színű virágaival, valamint kerekded, kissé lándzsaszerű leveleivel igazán szép látványt nyújt. Dekoratív virágzatát tavasztól kezdődően csodálhatod meg. Apró, fehér virágai jellegtelenek, ám színes fellevelek díszítik őket, melyek színe a fajtától függően lehet fehér, lila, sárga, pink, piros, narancs. Magyarországon nem télálló, fagyérzékenysége miatt, világos 10fok körüli helyen teleltetni kell.

Gondozás

A bugenvillea átlagos igényű növény, egyedül fényigénye nevezhető magasnak és a meleget is kedveli, ezt mindenképp figyelembe kell venni a növény helyének kiválasztásánál.

Talajigény

Talajra nem mondható érzékenynek, egyedül arra kell figyelni, hogy laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajba kerüljön.

Tápanyagigény

Már nem mondható tápanyagigényes növénynek, de a virágzási időszakban tápoldatozással dúsabb virágzásra ösztönözheted.

Fényigény

Fényigényes magas, azért az elhelyezéséhez világos, vagy akár tűző napos helyet is választhatsz, ahol nincs huzat.

Hőigény

A meleg igénye is jelentős, ezért mindenképp kellemesen meleg helyet érdemes keresni a számára. Télen 7-10 fokos helyre kerüljön.

Páraigény

Ahogy korábban említettem, a bugenvillea jól bírja a nyári meleget, azonban ilyenkor azért célszerű alkalmanként vízzel permetezned, párásítanod.

Vízigény, páraigény

Víz és páratartalom igénye átlagos, mérsékelten öntözd, ügyelj rá, hogy ne öntözd túl, mert arra érzékeny. Télen a teleltetés folyamán még kevesebb öntözést igényel. A páraigénye magával az öntözéssel kielégíthető.

Szaporítása

Szaporítani nem egyszerű feladat, ha szeretnéd megpróbálni, akkor fejdugvánnyal érdemes kísérletezned. A dugvány kicsit nehezen gyökeresedik, ne érezd kudarcnak, ha nem sikerül!

Ültetés, átültetés

Ha szükségesnek látod a növény átültetését, azt tavasszal, a metszést követően érdemes elvégezned. Az ültetéshez megfelelő az általános virágföld is, a lényeg, hogy a növény földje lazább szerkezetű, jó vízáteresztő legyen.

Metszés

A bugenvilleát metszéssel alakíthatod és bővebb virágzásra is ösztönözheted. A virágzás után vágd le az elvirágzott virágokat, tavasszal pedig a teleltetés után csípj vissza a hajtások végéből. Ha szükségét érzed, akkor tavasszal lehet metszeni, de igazából az is elég, ha nyáron csíped le a hajtásokat, így szép, bokros formájú növényt nevelhetsz.

Teleltetés

Az ideális teleltető hely védett, világos és kb. 8-12fok hőmérsékletű. Fontos ezen feltételek megfelelő kombinációja, mivel melegebb, de sötét helyen, a bugenvillea csúnyán megnyúlik, alacsonyabb hőmérsékletnél pedig ledobja leveleit. Ahogy a többi teleltetésre szánt növényt, úgy a bugenvilleát is érdemes átnézned teleltetés előtt, nincsenek-e rajta kártevők, nem fertőzött-e esetleg. Ha igen, akkor először távolítsd el a kártevőket, kezeld a fertőzést, nehogy továbbterjedjen a többi, még egészséges teleltetett növényre. Ha ezzel meg vagy, akkor kösd fel a kusza, kiálló ágakat, vagy vágd le őket, így helyet spórolhatsz meg. Télen, nem igényel túl sok törődést a növény, elég csak minimálisan öntözni, ne sajnáld, nem baj, ha szinte száraz a földje.

Betegségek, kártevők

Betegségekre és kártevőkre nem mondható érzékenynek.

Mérgező hatása

A bugenvillea mérgező növény, ezért kisgyermekektől és háziállatoktól távol tartandó.

Összegzés

A bugenvillea, ismertebb nevén murvafürt vagy papírvirág (Bougainvillea glabra) egy Brazíliában őshonos, a csodatölcsér félék családjába tartozó tövises cserje, melyet hazánkban leginkább dézsás növényként tarthatunk, de a szobai körülmények között is elboldogul. A gondozása alapvetően nem nehéz, egyedül a fény és meleg igénye magas, ám ha erre odafigyelünk, akkor egy könnyen gondozható, látványos növénnyel díszíthetjük a teraszt vagy a kertet, esetleg a lakást.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek