Buzogányvirág (Dieffenbachia) gondozása, metszése, szaporítása

Dieffenbachia 'Tropical Snow'
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A buzogányvirág (Dieffenbachia) Közép- és Dél-Amerika trópusi vidékein őshonos növény, mely a kontyvirágfélék családjába tartozik. Magyarországon régóta kedvelt szobanövény, melynek fő díszét nagyméretű, mintás levelei adják. A levelek mintázata rendkívül változatos az adott fajtától függően.

Gondozás

A buzogányvirág könnyen gondozható, mivel nem túl érzékeny növény, ugyanakkor egy két dolgogra azért mindenképp érdemes odafigyelni, hogy szép és egészséges legyen.

Talajigény

Talaj tekintetében nem túl igényes, de mindenképp jó minőségű virágföldet keress a számára, amely laza szerkezetű, és jó vízáteresztő képességű. A B típusú virágföld tökéletes lehet a számára.

Tápozás

Tápoldatoznod elég kéthetente a nyári hónapokban, egyéb időszakokban elhagyhatod a tápoldatozást.

Fényigény

A buzogányvirág világos, vagy félárnyékos, nem tűző napos helyen érzi magát legjobban. Túl sötét helyen mintás levelei visszazöldülnek.

Hőigény

A huzatot és a hőmérséklet-ingadozást rosszul viseli, egész évben meleg, télen is legalább 18 fokos hőmérsékletű helyen neveld.

Páraigény

Szereti, és igényli is a párás levegőt, ezért gyakran permetezd vízzel a leveleit, vagy gondoskodj közvetett párásításról, állítsd vízzel és kaviccsal töltött tálcára a cserepét.

Vízigény

Vízigénye és tápanyagigénye átlagos. Télen kevesebbet öntözd, az év egyéb időszakában tartsd nyirkosan a földjét. Az öntözéshez szobahőmérsékletű, lágy vizet használj.

Szaporítás

Szaporítani fejdugvánnyal, vagy törzsdarabokkal tudod. Tölts a cserépbe virágföldet, és fektesd a földre a törzsdarabokat a rügyekkel felfelé.

Metszés

Az idősebb növények felkopaszodhatnak, ezeket visszavághatod, újból kihajtanak.

Ültetés, átültetés

Átültetni elég kétévente. Ezt tavasszal végezd el B típusú virágföldbe.

Betegségek, kártevők

Betegségek nem igazán jellemzőek rá, a helytelen tartás azonban okozhat gondot. Ha túl sok tápoldatot kap vagy túl száraz a levegő, a levelei könnyen elkezdet foltosodni. Télen az öntözéssel kell vigyázni, mert ebben az időszakban a túl sok víz könnyen az alsó levelek elsárgulásához vezethet. A kártevők közül a takácsatkák okozhatnak gondot.

Mérgező hatása

A buzogányvirág minden része mérgező, nedve irritálja a bőrt és a nyálkahártyát. Fontos, hogy olyan helyet keress számára, ahol kisgyerek, vagy háziállat nem férhet hozzá. Átültetése és szaporítása során is vegyél fel kesztyűt, és alaposan moss kezet, ha végeztél!

Összefoglaló

A buzogányvirág (Dieffenbachia) Közép- és Dél-Amerika trópusi vidékeiről származó, rendkívül mérgező növény, melyet hazánkban szobanövényként tartanak. Mivel az egyik legmérgezőbb szobanövényünk, kisgyerekektől és háziállatoktól távol kell tartani. A gondozása alapvetően nem túl bonyolult, mert nem túl igényes növény, de némi odafigyelést igényel, mert a rossz tartási körülmények hiánybetegségekhez, de akár a növény pusztulásához is vezethet.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek