Celózia (celosia) gondozása – celózia fajták képekkel

tarajos celózia
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A celózia vagy magyarparéj (Celosia) Mexikóban, Dél-Amerika északi részén, Afrikában, Nyugat-Indiában, Dél-, Kelet- és Délkelet-Ázsiában elterjedt növény, melynek levelét zöldségként fogyasztják, de gyógynövényként is ismert. Főleg gyulladások, illetve hasmenés kezelésére használják, de sebgyógyításra és bőrbetegségek ellenszereként is ismert. Magyarországon elsősorban egynyári dísznövényként öltetik, a kertészetekben többféle változatát is megtalálhatjuk, mint a tollas celózia, a bíbor celózia, valamint a tarajos celózia.

A celózia nagyon elterjedt dísznövény, a közterületek virágágyásaiba is nagyon gyakran ültetik ezt a látványos, kissé harsány megjelenésű növényt. Virágai sárga, narancspiros vagy bíborszínű színűek, a balkonokon és a kertekben is szépen megél.

Gondozás

A celózia egy viszonylag könnyen gondozható növény, ugyanis nincsenek különösebben nagy igényei. Egyedül az öntözésre kell fokozottan odafigyelni.

Talajigény

Talaj tekintetében nem túl igényes, ami fontos, hogy jó vízáteresztő, kissé homokos, szerves anyagokban gazdag talajba kerüljön.

Tápanyagigény

Műtrágyázást alapvetően nem igényel, ám meghálálja a lassan kioldódó, szemcsés műtrágyát.

Fényigény

Fény és melegkedvelő növény, ezért napos vagy félárnyékos helyet keress a számára.

Vízigény

Rendszeres öntözést igényel, fontos, hogy a földje mindig kissé nedves legyen. Arra azonban mindenképp érdemes figyelni, hogy csak a tövébe kerüljön víz, a levelére és a virágaira ne, mert erre érzékeny. A túlöntözést is kerüld, mert a pangó víz csak károsítja a növény gyökerét.

Szaporítás

A celózia szaporítása történhet magról vagy dugvánnyal, attól függően, melyik fajról van szó.

Ültetés, átültetés

A celózia kedveli a meleget, ezért a kiültetését is tavasz végére, nyár elejére célszerű időzíteni.

Metszés

Ha időnként visszavágod, bokrosabb növekedésre serkentheted. Amennyiben bőséges virágzást szeretnél, az elszáradt virágokat érdemes a növényről eltávolítani.

Betegségek, kártevők

A rovarokkal és egyéb kártevőkkel szemben nem mondható érzékenynek, ám gombás betegségek, mint a penész vagy a lisztharmat okozhatnak gondot.

Celózia fajok

  1. Tollas celózia (Celosia argentea var. plumosa) bemutatása, gondozása

A tollas celózia, magyarparéj vagy tollas kakastaréj (Celosia argentea var. plumosa) a Föld trópusi területeiről származik. Hazánkban egynyári dísznövényként tartjuk, eredeti élőhelyén évelő.

Igazán feltűnő látvány tollszerű élénkpiros, sárga és narancs színű virágaival, melyet a lándzsaszerű, sötétzöld levelek ellensúlyoznak.

Nem túl magas, nagyjából 30cm-es magasságot elérő dísznövény, melyet bokros növekedés jellemez. A tollas celózia igazi napimádó növény, virágai ilyen fekvésben a legszebbek, ezért napos virágágyásban vagy teraszon egyaránt jól mutat.

A tollas celózia nagyon szereti a fényt, ezért mindenképpen meleg, és napos helyet keress számára. Igaz a meleget és a napot szereti, a tartós szárazságot azonban nem, bár a rövid száraz időszakokat átvészeli.

Vízigényes növény, ezért ne feledkezz meg a rendszeres öntözésről! Kártevők és betegségek szempontjából könnyű dolgod lesz, ha ezt a növényt választod. A tollas a celózia ellenálló, ritkán támadják meg kártevők és betegségek.

Szaporítani magról tudod, a palántákat akkor ültesd ki, ha már elmúlt a fagyveszély.

  1. Tarajos celózia (Celosia argentea var. cristata) bemutatása, gondozása

A tarajos celózia vagy tarajos kakastaréj (Celosia argentea var. cristata) Magyarországon egynyári dísznövényként tartott különleges külsejű bokros növekedésű növény. Nagyobb kaspóba, konténerbe, valamint szabadföldbe is ültetheted.

Igazán feltűnő látvány piros, narancssárga, sárga, vagy bíbor színű kakastaréjra emlékeztető virágaival, melyek a felfelé törő hajtás végén nyílnak és a nyár folyamán hosszan díszítenek.

Levélzetét lándzsaszerű, sötétzöld ritkán sötétbíbor színű levelek alkotják, melyek jól ellensúlyozzák a kissé harsány virágokat.

A tarajos celózia nagyon szereti a fényt, ezért napos, világos, esetleg félárnyékos helyet keress számára, jó vízáteresztő, átlagos talajba ültesd.

Legszebben akkor fejlődik és virágzik, ha földjét, rendszeres öntözéssel, mindig kissé nyirkosan tartod, de tolerálja az átmeneti szárazságot is.

A pangó vizet nem bírja, ennek hatására gyökerei könnyen rothadni kezdenek. Mivel a gombabetegségekre érzékeny, ezért az öntözés során figyelj rá, hogy a virágokra és a levelekre ne kerüljön az öntözővízből.

Elszáradt virágainak folyamatos eltávolításával, további virágzásra ösztönözheted. Szaporítani magról tudod.

  1. Bíbor celózia (Celosia argentea ‘Caracas’) bemutatása, gondozása

A bíbor celózia (Celosia argentea ‘Caracas’) hazánkban egynyári dísznövényként tartott különleges külsejű növény. Nagyobb kaspóba, konténerbe, valamint szabadföldbe is ültetheted.

Igazán feltűnő látvány lila színű virágaival, melyek a felfelé törő hajtás végén nyílnak és a nyár folyamán hosszan díszítenek. Levélzetét lándzsaszerű, sötétzöld levelek alkotják, melyek jól ellensúlyozzák a kissé harsány virágokat.

A bíbor celózia nagyon szereti a fényt, ezért mindenképpen meleg, és napos helyet keress számára, jó vízáteresztő, átlagos talajba ültesd. Szereti, ha földje mindig kissé nyirkos, ezért rendszeres öntözést igényel.

Betegségek és kártevők szempontjából viszonylag ellenálló növény, azonban időnként megtámadják a takácsatkák és a levéltetvek.

Elszáradt virágainak folyamatos eltávolításával, további virágzásra ösztönözheted. Szaporítani dugványozással tudod.

Összefoglaló

A celózia vagy magyarparéj (Celosia) Mexikóban, Dél-Amerika északi részén, Afrikában, Nyugat-Indiában, Dél-, Kelet- és Délkelet-Ázsiában zöldségként és gyógynövényként ismert növény, ám hazánkban csak dísznövényként tartják látványos, színes virágai miatt. Bár a gondozása fajonként eltérő lehet, de általánosságban elmondható, hogy egy viszonylag könnyen nevelhető növény, nem igényel túl sok odafigyelést.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek