Ciklámen (Cyclamen) gondozása

ciklámen
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A ciklámen (Cyclamen persicum) a kankalinfélék családjába tartozik, a Földközi-tenger vidékének keleti részén őshonos. Kedvelt szobanövény, mely szobaciklámen vagy perzsa ciklámen néven is ismert. Levélzetével, és megfelelő gondozás mellett virágaival is díszít. Magyarországon gyakran megtalálható a hipermarketek kínálatában is, kedvelt ajándéknövény. Virágai többféle színben is pompázhatnak a rengeteg nemesített hibridnek köszönhetően, lehet vörös, rózsaszín, ciklámen és fehér és ezek különböző árnyalataiban is cikláment találni.

A levelek tövéből kinövő virágai a vékony száron ülnek, jellemzően októbertől áprilisig nyílnak. Egyes fajtáknak van illata, de többnyire a ciklámeneknek nincs illatuk. A méretük fajtájától függő, a ciklámen lehet kisebb 16-20 cm-es, de akár 30-35 cm magas is.

Gondozás

A ciklámen nem egy túl nehezen gondozható növény, hűvösebb lakásba például jó választás. Elengedő lehet, ha csak az alapvető igényeit elégíted ki, de a törődést és a gondoskodást bőséges virágzással és hosszú élettartammal hálálja meg.

Talajigény

A talaj tekintetében nem mondható igényesnek, leginkább az a fontos, hogy jó vízáteresztő talajba kerüljön. A B típusú virágföld például megfelelő a számára.

Tápanyagigény

Bár a ciklámen érzékeny a csapvízben és a tápoldatokban lévő sókra, a bőséges virágzás érdekében érdemes tápoldatozni. Kéthetente tápoldatozd a virágzás előtt és alatt (virágait ősz végétől hozza) káliumban gazdag tápoldattal.

Fényigény

Világos, de nem napos, egész évben szellős, de nem túl meleg helyet keress a számára. Nyáron kiviheted a szabadba félárnyékos helyre.

Hőigény

A hőigénye nem túl magas, igazából a nem túl meleg helyeken érzi jól magát igazán. Télen a 15 fok körüli hőmérséklet ideális a számára, de évközben sem szereti a 20 foknál magasabb hőmérsékletű helyeket, ezért a panellakás nem mondható a legjobbnak a számára a központi fűtés miatt. A ciklámennek a 10-15 fok a legideálisabb, magas hőmérsékleten, de hideg helyeken is elpusztulhat.

Vízigény

A ciklámen igen érzékeny a nedvességre, nyáron tartsd földjét mindig kissé nyirkosan, de soha ne legyen túl nedves a földje. A vizet soha ne a gumójára, mindig a földjére öntsd. Legjobb, ha alulról öntözöd 3-4 naponta. Virágzás után, tavasszal már jóval kevesebb vizet igényel.

Szaporítás

Szaporítása magról, fűtött szaporítóágyban 20 fok hőmérsékleten lehetséges, lényegében bármelyik évszakban. A magokat takard be földdel. Mivel a fiatal növények nagyon sok fényt igényelnek, ezért célszerű az ültetést februárban végezned, így a palánták fejlődése a fényben gazdag hónapokra esik majd.

Teleltetés

A ciklámen pihenőidőszaka nyáron van, ilyenkor árnyékos, hűvös helyen kell tartani, minimális öntözés mellett.

Metszés

A ciklámen esetében fontos, hogy az elszáradt leveleket, virágszárakat eltávolítsd a növényről, ellenkező esetben az elhalt növényi részek rothadást idézhetnek elő. Ezeket tőből távolítsd le, ne vágd, hanem inkább szakítsd le.

Ültetés, átültetés

Átültetni ősszel lehet, ehhez B típusú virágföldet válassz. Az átültetés során figyelj rá, hogy a gumó egyharmadáig kiálljon a földből, mélyebbre, csak a fiatal palántákat kell ültetni.

Betegségek, kártevők

A ciklámen a kártevőkre nem mondható érzékenynek, ám a betegségek tekintetében a gombás megbetegedésekkel számolnunk kell.

Összegzés

A ciklámen más néven szobaciklámen vagy perzsa ciklámen (Cyclamen persicum) a Földközi-tenger vidékének keleti részén őshonos, a kankalinfélék családjába tartozó virágzó növény, mely a kertészek munkájának köszönhetően számos színváltozatban létezik. Magyarországon kedvelt szobanövény, leginkább a hűvösebb lakásokba való. A melegre kifejezetten érzékeny, ezért a központi fűtéssel rendelkező panellakásokba nem igazán jó választás. A gondozása nem túl nehéz, de odafigyelést igényel.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek