Csarab (Calluna vulgaris) gondozása, ültetése, metszése

csarab
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A közönséges csarab (Calluna vulgaris) alacsony-közepes termetű évelő örökzöld cserje, mely Európa szerte gyakori a természetben és az otthonokban is. Norvégia nemzeti virága, Skóciában a menyasszonyi csokrokba kötik fehér színű változatát, mivel a jó szerencse jelképének tartják. Magyarországon főleg a Nyugat-Dunántúlon, illetve a Bakonyalján és a Balaton-felvidéken találkozhatunk vele a természetben, de északkeleten is előfordul.

A csarab remek választás balkonládába, valamint a kertbe egyaránt, ha megfelelő helyre és talajba ülteted, nagyon hosszan gyönyörködhetsz rózsaszín, fehér, piros, vagy sárga virágzatában. A csarab jól társítható például díszkáposztával. Az egyik legkedveltebb ősszel kapható dísznövény. Apró lila virágokkal díszít.

Gondozás

A gondozása viszonylag egyszerűnek mondható, ám keveseknek sikerül egy évnél tovább megtartania, ugyanis érzékeny a talajra, de az öntözővíz minőségére is.

Talajigény

Mészkerülő növény, ezért semmiképp se ültesd meszes talajba, savanyú talajban fejlődik szépen.

Fényigény

Ültetési helyéül, napos, világos és félárnyékos helyet is választhatsz.

Vízigény

Öntözést igényel, melyhez lágy vizet, például esővizet a érdemes használnod.

Szaporítás

Szaporítani dugványozással tudod a legegyszerűbben a nyár folyamán, a legalkalmasabb időszak az augusztus, illetve a szeptember.

Metszés

Tél végén, még mielőtt megjelennének az új hajtásai célszerű megmetszened.

Virágzás

Virágait júniustól decemberig hozza.

Teleltetés

Mivel nem mondható nagyon fagyérzékeny növénynek, ezért a szabadban is teleltethető, erősebb fagy esetén viszont szükséges takarni. Cserépben tartva a téli időszakban érdemes napokon öntözni, de csak a fagymentes napokon, illetve takarni, hogy a fagy ne tegyen kárt benne.

Ültetés, átültetés

A csarab nyáron vagy ősz elején ültethető. Ha csak időszakosan ültetjük ki, akkor 10-20 cm-es, tartós kiültetéshez viszont 25-40 cm-es tőtávolságot érdemes tartani.

Betegségek, kártevők

Kártevőkre nem érzékeny, de a gombás megbetegedések okozhatnak gondot.

Gyógyhatása

Bár alapvetően dísznövényként szokás tartani, gyógynövényként is használják, elsősorban a Virágos-leveles hajtásait. A csarab forrázatát vizelethajtó, vizeletfertőtlenítő, összehúzó, értisztító, izzasztó, lázcsillapító, nyugtató és erősítő hatása van, ezért vese- és hólyagproblémákra, húgyúti gyulladásokra, illetve bélhurut esetén alkalmazzák. Fanyar íze miatt kellemesebb aromájú gyógynövényeket tartalmazó keverékekben, illetve kenőcsök alapanyagaként szokták használni.

Összefoglaló

A közönséges csarab (Calluna vulgaris) szinte egész Európában megtalálható, közepes termetű évelő növény, melyet ősszel a kertészetek kínálatában is megtalálhatunk. A gondozása nem bonyolult, viszont a tartási körülményekre érzékeny, mint a talaj vagy az öntözővíz minősége, így sokan nem mertnek vele próbálkozni. Pedig apró, színes virágai miatt igen kedvelt őszi dísznövény. Cserépben és szabadföldben egyaránt tartható.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek