Császárfa () gondozása, ültetése, betegségei – Császárfa fajták képekkel

írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

A császárfa (Paulownia tomentosa) egy egzotikus díszfa, mely Közép-és Nyugat- Kína, illetve Európa melegebb, fagymentes vidékein található meg leginkább. Az őshazája Kína, és innen jutott el Franciaországba, majd Európa számos más országába is. Magyarországán egészen a 2000-es évek elejéig csak arborétumokba és díszkertekbe lehetett látni, de ma már számos kertben megtalálható, és egyre gyakrabban ültetik. Mivel jól tűri a szennyezett levegőt, ezért városi parkokban és tereken is egyre gyakrabban találkozhatunk vele, de tágas terek betöltésére is alkalmas.

forrás: pixabay.com

A császárfát elsősorban impozáns lombkoronája miatt ültetik, és lilás-kékes virágzata miatt. A császárfa alapvetően egy magasra növő fa, 10-25 méteres is lehet, és a levelei is meglehetősen nagyok, 15-40 cm-esek is lehetnek. A kérge barnásszürke árnyalatú, és idős korában is sima marad. A virágrügyek már ősszel megjelennek, ugyanakkor a császárfa csak tavasszal, áprilisban-májusban nyílik még lombfakadás előtt. Virágai 30-40 cm-esre is megnőhetnek, gyűszűszerűek, halványlilás-kék színűek, belül sárgán csíkozottak, illatosak.

Gondozása

A császárfa nagyon könnyen gondozható kerti növény, ezért kezdőknek is bátran ajánlott.

Talaj igény

Talaj tekintetében egyáltalán nem igényes növény, szinte minden talajban szépen fejlődik, bármilyen talajba ültethetjük.

Tápozás

Tápozást nem igényel.

Fényigény

Melegigényes növény, ennek értelmében a világos, napos helyeket kedveli.

Vízigény

Bár a meleget kedveli a császárfa, a szárazságot nem. Meglehetősen magasnak mondható a vízigénye, ezért mindenképp érdemes gondoskodni a rendszeres öntözésről, különösen az első pár évben.

Hőigény

Mivel melegigényes növény, az ültetési helyét ennek fényében érdemes megválasztani.

Szaporítás

Magvetéssel, és dugványozással is történhet, viszont az ültetési hely megválasztása rendkívül fontos, hogy szépen fejlődjön.

Metszés

A császárfa ültetését követően érdemes a talajfelszín felett öt centiméterrel levágni, ennek köszönhetően gyorsabb fog fejlődni. Ezt azonban csak a fagyok elmúltával tedd meg. A törzs oldalhajtásait is érdemes időközönként lemetszeni, hogy a fa szép egyenes legyen. Emellett a hajtásokat is érdemes visszavágni, hogy gyorsabban növekedjen a fa.

Ültetés, átültetés

Az ültetéshez védett, napos helyet érdemes választani, ugyanis a császárfa melegigényes növénye. Ha megfelelő helyre kerül, akkor nagyon gyorsan nő, akár három-négy métert is nőhet évente.

Virágzás

A császárfa kékes-lilás virágait április-május folyamán hozza Magyarországon, ugyanakkor Európa déli országaiban már márciusban virágzik.

Betegség

Nincsenek jellemző betegségei.

Kártevők

Leginkább kora nyáron és tavasszal jellemző, hogy a császárfát megtámadják a rovarok, és a hernyók, általában nem okoznak súlyos károkat. Amennyiben ilyet tapaszalunk, gyümölcsfáknál használatos rovarölő szert használhatunk.

További információk

A Császárfa virága a Japán Miniszterelnöki Hivatal címerében is látható. Maga a császárfa egy nagyon hasznos növény, szinte nincs is olyan része, amit ne hasznosítanának valamilyen módon. A virágai bőségesen adnak nektárt, méz is készíthető belőle. A fa törzséből gyakorta készülnek bútorok is.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek