Csavart Szittyó (Juncus effusus Spiralis) gondozása

írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A csavart szittyó vagy spirális békaszittyó (Juncus effusus ‘Spiralis’) vízi növény, mely érdekes, csavarodó hajtásaival és nyáron nyíló barna virágaival díszít. A kerti tó sekély vízborítású részébe, a vízpartra, lápi zónába ültethető növény, melyet akár szobanövényként is nevelhetsz. A növény fő díszét felfelé álló, csavarodó hajtásai adják, melyek különleges lakásdísszé teszik. Lakásban világos, de nem tűző napos helyen, rendszeres, bőséges öntözés mellett nevelheted. Jó megoldást jelenthet, ha tavasztól-őszig cserepestől a szabadban, pl. a kerti tó sekély vízborítású részében tartod, majd pedig télen a lakásba viszed, és itt neveled tovább.

A csavart szittyó egy rizómával lassan terjedő évelő növény, mely a fűhöz hasonló megjelenésű, szára spirális, dugóhúzóra emlékeztető, felfelé és oldalra elhajló. Virágai zöldes-sárga színűek, jellemzően júniustól augusztusig díszítenek.

Gondozás

Gondozása nem túl bonyolult, de igényel némi odafigyelést, különösen a magas vízigénye miatt.

Talajigény

A talajra nem kimondottan igényes, ám a legjobb a számára a tápanyagban gazdag, kiszáradásra nem hajlamos, üde talaj.

Fényigény

Átlagos fényigényű növény, világos és fényárnyékos helyen is egyaránt jól érzi magát.

Vízigény

A vízigénye magas, a kiszáradástól óvni kell, mert arra nagyon érzékeny. A földje sose száradjon ki két öntözés között. Ha cserépben tartod, akkor mindig vízben kell állnia, a túlöntözés nem fenyegeti ezt a növényt.

Szaporítása

Rizómák szétosztásával szaporítható.

Metszés

Metszést alapvetően nem igényel, de az elszáradt leveleket mindenképp célszerű róla eltávolítani.

Betegségek, kártevők

A betegségekre és a kártevőkre nem mondható különösebben érzékenynek.

Összegzés

A csavart szittyó vagy más néven spirális békaszittyó (Juncus effusus ‘Spiralis’)egy dekoratív, fűre emlékeztető vízi növény, mely kerti tavak, csobogók, üvegházak, pálmaházak, üde talajú kertek esetében ideális választás lehet. Cserépben is nevelhető, de ebben az esetben a földjének mindig nedvesnek kell lennie. A gondozása nem nehéz, ha a magas vízigényét kielégíted.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek