Cseppecskevirág (Osteospermum ecklonis) gondozása, teleltetése

cseppecskevirág
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A cseppecskevirág vagy viharvirág (Osteospermum ecklonis) egy Dél-Afrikából származó, kb. 40cm-es magasságot elérő kedves külsejű évelő növény. Margarétára emlékeztető színpompás virágai főként a nyár első felében díszítenek, lila, bíbor, sárga vagy fehér színűek. Magyarországon jellemzően egynyáriként tartjuk a fagyérzékenysége miatt. Levelei nem túl karakteresek, viszont szép, tömött, bokros formát eredményeznek. A cseppecskevirág szabadföldbe ültetve, balkonládában és kőedényben is remekül mutat.

Gondozás

A cseppecskevirág nem túl problémás, egyszerűen gondozható virág, ezért kezdők számára is jó választás lehet.

Talajigény

A talaj típusára nem kényes, bár legjobban a nedvességet jól elvezető, lazább szerkezetű talajokat szereti.

Tápanyagigény

A tápanyagigénye nem mondható magasnak, külön tápoldatozás nélkül is szépen fejlődik.

Fényigény

Fényigényes, ezért bátran ültesd tűző napos, de legalább világos helyre. Már a borús idő sem kedvez neki, ilyenkor is elmaradhat a virágzás, tehát félárnyékos, árnyékos helyre semmiképp se öltesd, mert bár túlélhet itt is, de virágokat nem fog nevelni.

Vízigény

Vízigénye átlagosnak mondható, mérsékelt öntözést igényel a dús virágzáshoz, de túlöntözni nem szabad. Cserépbe ütetve könnyen kiszárad a földje, ilyenkor gyakoribb öntözést igényel.

Szaporítása

Szaporítani magról, valamint dugványozással tudod.

Metszés

Metszést nem igényel, viszont az elhalt virágokat és egyéb növényi részeket érdemes róla eltávolítani.

Teleltetés

Fagyérzékeny növény, hazánkban ezért egynyáriként tartják. Tehetsz egy próbát az átteleltetésével, de valószínűleg nem lesz sikeres. Ha mégis megpróbálod, csak a dugványait érdemes teleltetni, ehhez egy világos, hűvös, 8-12 fokos helyiség a legalkalmasabb.

Betegségek, kártevők

Betegségekkel és kártevőkkel szemben meglehetősen ellenállónak mondható.

Összegzés

A cseppecskevirág vagy más néven viharvirág (Osteospermum ecklonis) egy Dél-Afrikában őshonos, közepes magasságot elérő kedves külsejű évelő növény, melyet hazánkban egynyári növényként tartható. Virágai margarétára emlékeztetőek, főleg nyár első felében díszítenek. Szabadföldbe, cserépbe, és balkonládába egyaránt szépen mutat, de jól társítható más fényigényes virágokkal. A gondozása nem bonyolult, a fényigénye azonban magas, erre mindenképp oda kell figyelni az ültetése során.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek