Csipkeharaszt (Selaginella martensii) gondozása

csipkeharaszt
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A csipkeharaszt vagy más néven mohafű (Selaginella martensii) a Föld trópusi vidékeiről származó évelő növény. Magyarországon leveleivel díszítő szobanövényként tartjuk leginkább. Kistermetű növény, emiatt remek választás kisebb lakásokba, mini kertbe vagy terráriumba is. Csipkézett, színátmenetes levelei nagyon mutatósak, körkörösen helyezkednek el a száron. A levelek zöldek, a végien azonban világosabb színűek. Nem túl magasra, mindössze 20 cm-esre nő csak meg.

Gondozás

A csipkeharaszt a tűző napot és a száraz levegőt nem szereti, ezt mindenképp figyelembe kell venni a gondozása során, ugyanakkor nem mondható, hogy a tartása túl bonyolult lenne.

Talajigény

Ültetéséhez jó vízáteresztő, jó szerkezetű talajt válassz

Tápanyagigény

Tavasztól őszig két vagy háromhetente érdemes tápoldatozni.

Fényigény

Elhelyezéséhez világos, vagy félárnyékos helyet keress, a tűző naptól viszont óvd.

Hőigény

Olyan helyre tedd, ahol mindig kellemesen meleg van, a szobahőmérséklet teljesen megfelelő a számára. A hidegre és a huzatra érzékeny, télen is legalább 13 fokot igényel.

Páraigény

Kedveli a párás környezetet. Ha száraz levegőjű helyen tartod, a levélvégek elkezdenek száradni. A párás környezetet közvetett párásítással biztosíthatod számára. Állítsd cserepét kaviccsal és vízzel töltött tálcára. A párolgó víz, gondoskodik a kellemesen párás környezetről.

Vízigény

Rendszeres, de mérsékelt öltözést igényel, tartsd a földjét mindig kissé nyirkosan. A túlöntözést, pangó vizet kerüld! Az öntözéshez langyos, lágy vizet használj, tavasztól őszig 2-3 hetente tápoldatozd.

Szaporítás

Szaporítani tavasszal vagy nyáron lehet hajtásdugvánnyal, melyhez érdemes gyökereztető szert használni.

Teleltetés

A téli időszakba se legyen hideg, 13 fokosnál hűvösebb helyen.

Betegségek, kártevők

Betegségekre és kártevőkre nem mondható érzékenynek.

Összegzés

A csipkeharaszt vagy mohafű (Selaginella martensii) a Föld trópusi vidékein őshonos évelő levéldísznövény, melyet hazánkban szobanövényként tartanak. Az elmúlt években meglehetősen népszerű lett érdekes színű és formájú levelinek köszönhetően. Kistermetű növény, kis lakásokba kifejezetten javasolják. A gondozása nem bonyolult, de pár szabályt mindenképp be kell tartani a nevelése kapcsán. A tűző nap és a száraz levegő az ellensége, ezt mindenképp szem előtt kell tartani.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek