Csodatölcsér (Mirabilis jalapa) gondozása, ültetése, teleltetése

csodatölcsér
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A csodatölcsér (Mirabilis jalapa) közepesen magas, bokros növekedésű egynyári virág, mely Dél-Amerikában és Mexikóban őshonos. Virágzatával nyáron és az ősz elején díszít, a tölcsér alakú virágok érdekessége, hogy éjszakára becsukódnak és csak délután nyílnak ki újra.

A csodatölcsér változatosan használható a kertben, alkalmas talajtakarásra, képezhetsz belőle nagyobb foltot, de ültetheted a kerítés tövébe is. Dézsás és balkon növényként is megállja a helyét. Nagyon mutatós növény, levélzetét kerekded, hegyesedő levelek alkotják, virágai lehetnek tarkák, vagy egyszínű, sárga, pink, lazac és fehér árnyalatúak is.

Gondozás

A csodatölcsér gondozása egyszerű, viszont a tökéletes helyet nem olyan egyszerű megtalálni a számára. Amennyiben sikerül, utána már nagyon könnyen gondozható.

Talajigény

Tápanyagban gazdag, jó szerkezetű talajban fejlődik legszebben, de gyengébb talajban is elboldogul.

Tápanyagigény

Alapvetően nem tápanyagigényes növény, de meghálálja a tápanyagdús talajt és a tápanyag utánpótlást.

Fényigény, hőigény

Ültetési helyéül napos, világos és félárnyékos helyet egyaránt választhatsz, mert a fényre nem kifejezetten érzékeny. Egyedül az árnyékos, sötét helyeket nem kedveli.

Vízigény

Szereti, ha földje mindig egy kicsit nyirkos, emiatt mérsékelt, de rendszeres öntözést igényel. Mivel rizómás növény, a túlöntözésre érzékeny, a pangó vizet nem kedveli.

Szaporítás

Szaporítani magvetéssel tudod, de önvető képessége is jó! Amennyiben magról szaporítanád, akkor áprilisban és májusban vetheted végleges helyére. A vetés előtt egy éjszakára áztasd be a magokat, ezzel megkönnyíted a csírázást. Ha a fagyveszély elmúltával szeretnél palántákat ültetni, akkor cserében, vagy ültető tálcában előnevelheted őket. A magokat, ahogy a szabadföldi vetésnél is, ebben az esetben is érdemes beáztatni.

Metszés

Ha virágzáskor látványosan kevesebb virágot nevel, a növényt egyharmadával érdemes visszavágni, így erősebb virágzásra ösztönözhetjük. Ezt még nyár elején, vagy közepén célszerű elvégezni.

Teleltetés

A csodatölcsér fagyérzékeny növény, ezért tavasszal a tavaszi fagyok után érdemes elültetni, ősszel pedig az első fagyok előtt kiásni a gumóját, a rizómát, majd azt fagymentes, sötét helyen tárolni, és csak tavasszal ültetni ki újra.

Ültetés, átültetés

Ha magokat ültetsz, előtte alakítsd ki az ágyást, és a sort, majd kb. 1 cm mélyre vesd el a magokat. Közvetlenül egymás mellé kb. 2-3 mag kerüljön, egy-egy ilyen kis csoport között, kb. 15 cm távolságot hagyj. A magokat palántaként is nevelheted már február végétől, március elejétől. Egy-egy cserépbe 3-4 mag kerüljön 1 cm mélyre. A cserepek helyéül világos helyet válassz. A palántákat fokozatos kiszoktatás után lehet kiültetni a fagyveszély elmúltával.

Betegségek, kártevők

Betegségek és kártevők tekintetében viszonylag ellenállónak mondható, egyedül talán a levéltetvekkel, illetve a rozsdabetegségekkel kell számolni.

Összefoglaló

A csodatölcsér (Mirabilis jalapa) egy Dél-Amerikából és Mexikóból származó, közepesen magas, bokros növekedésű egynyári növény, mely gyönyörű virágokkal örvendeztethet meg minket. Szabadföldbe, dézsába vagy balkonládába is nevelhető. A tökéletes hely megtalálása nem egyszerű a számára, ám ha megvan, akkor könnyen nevelhetővé válik. Vízigényes, ezért mérséklet, de rendszeres öntözést igényel, emellett szereti a fényt, de a tűző napot nem.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek