Csüngőágú Fikusz (Ficus benjamina) gondozása

ficus benjamina
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A csüngőágú fikusz vagy kislevelű fikusz (Ficus benjamina) Délkelet-Ázsiában honos örökzöld fa vagy cserje. Eredeti élőhelyén a több tíz méteres magasságú példányok sem ritkák, szobanövényként tartva, néhány méteres magasságot ér el. Magyarországon az egyik legnépszerűbb szobanövény, beltéri növénydekorációk tervezésekor is gyakran használják. A növény fő díszét formája és könnyed lombozata adja. Sima zöld levelű, valamint tarka levelű változatban is árulják a kertészetek.

Gondozás

Sikeres neveléséhez állandó, átlagos körülményeket kell teremteni, mivel érzékeny a huzatra, a helyváltoztatásra, rosszul tűri a kevés fényt, valamint a helytelen öntözést is. Ha valamit rosszul csinálsz a gondozása során, akkor a fikuszod lombvesztéssel, levelei ledobásával „hálálja” meg.

Talajigény

Talaj szempontjából nem mondható nagyon igényesnek, ami viszont fontos, hogy jó vízáteresztő képességű talajba kerüljön. A B típusú virágföld jó választás a számára.

Tápanyagigény

Nyáron kéthetente tápoldatozd, meghálálja a növény!

Fényigény

Világos helyen érzi magát legjobban, ahol tűző nap nem érheti sokáig. Válassz számára kellemesen meleg, világos helyet, ahol nincs huzat.

Hőigény

A hőmérséklet tekintetében is az állandóság fontos kérdés. Mindig 16 feletti hőmérsékletet kell biztosítanod a számára, de a túl magas hőmérséklet nem tesz jót neki. Ha túlfűtött helyen tartod, a leveli hullani kezdenek.

Páraigény

A csüngőágú fikusz, a legtöbb fikuszhoz hasonlóan nem szereti a száraz levegőt, ez ellen a levelek vízzel való permetezésével, azaz közvetlen párásítással védekezhetsz.

Vízigény

A csüngőágú fikusz közepes vízigényű növény, rendszeres, mérsékelt öntözést igényel. Érdemes megvárnod, hogy két öntözés között kicsit kiszáradjon a földje, télen kevesebbet öntözd. A túlöntözés, pangó víz hatására a gyökerek rothadni kezdenek, ami a növény végét is jelentheti. A túlöntözésre a levelek ledobása is figyelmeztethet.

Szaporítása

Szaporítani levéldugvánnyal, vagy félfás dugvánnyal tudod. A gyökeresedéshez kellemesen meleg, világos hely, és pára szükséges. A dugványok gyökeresedése lassú folyamat. Légy türelmes, mérsékelten öntözd a dugványokat, míg fejlődésnek indulnak.

Metszés

A fikuszokat metszéssel alakíthatod, és javíthatsz a formájukon, ha fényhiányos helyen megnyúltak. A csüngőágú fikusz kimondottan jól alakítható. A metszéshez érdemes kesztyűt húznod, és leteríteni a növény alatt a padlót, a csepegő tejnedv miatt. Figyelj rá, hogy egy-egy ágat vagy tőből vágj le vagy egy levélnél vágj el. Érdemes lentről felfelé haladva végezned a metszést. Ha ezzel végeztél forgasd meg a növényt, vagy részletenként haladj körbe.

Teleltetés

Télen érdemes két locsolás között hagyni, hogy a földje kiszáradjon. Ilyenkor hűvösebb hőmérsékletet igényel, de 10 foknál alacsonyabb hőmérsékletű helyre ne kerüljön.

Ültetés, átültetés

Ha a fikuszod kinőtte a cserepét, vagy már nagyon tömörödött és kimerült a földje, akkor tavasszal ültesd át B típusú virágföldbe.

Betegségek, kártevők

Betegségekre nem érzékeny, a kártevők közül azonban a takácsatkák és a viaszos pajzstetvek megtámadatják.

Mérgező hatása

Fontos megemlíteni, hogy a növény mérgező, ezért veszélyt jelenthet például a lakásban tartott kisállatokra, ha azok szeretnek rágcsálni. A csüngőágú fikusz tejnedve irritáló hatású, ezért érdemes felvenned egy kesztyűt például a növény metszése és átültetése során.

Összegzés

A csüngőágú fikusz vagy kislevelű fikusz (Ficus benjamina) egy Délkelet-Ázsiában, különösen Malajziában őshonos örökzöld növény, melyet hazánkban az egyik legnépszerűbb levéldísznövényként ismerünk. A csüngőágú fikusz gondozásánál az állandóság a legfontosabb, ezért gondozása odafigyelést igényel, ellenkező esetben felkopaszodik. Megfelelő gondozás mellett szép dísze lesz a lakásnak.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek