Dália (Dahlia) gondozása, ültetése, teleltetése, szaporítása, termesztése

Dália
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A dália (Dahlia) fagyérzékeny évelő dísznövény, melyet a fészkes virágúak családjába sorolunk. A hazai kertészetekben, és kertekben gyakori virág Mexikó jelképének számít. Termesztésével már az aztékok is foglalkoztak, gumóját pedig étkezési célra is felhasználták. A dáliák népes családja rendkívül változatos, színeiben, méreteiben egyaránt. Magasságuk 30 cm-től, 2 méterig terjedhet. mutatós, 5-30 cm közti virágaik nyáron és ősszel nyílnak.

Ha balkonládába keresel növényt, és a dáliák közül szeretnél választani, ideális lehet számodra a 30-60 cm magasságú törpe dália, amely júniustól októberig virágzik. Léteznek egyszerű, félig telt és telt virágú változatai is. Gyakran találkozhatunk a dáliával a hazai kertekbe, de vágott virágként is megállja a helyét.

Gondozás

A dália nem tartozik a legegyszerűbben gondozható növények közé, ha nem teremted meg számára a megfelelő környezetet, akkor nem hoz virágokat. Emellett fagyérzékeny is, amit mindenképp szem előtt kell tartani.

Talajigény

Talajok közül a lazább, illetve az átlagos kötöttségű, tápanyagban gazdag talajtípusok a megfelelők.

Tápanyagigény

A tápanyagigényük magas, ezért az ültető közeget érdemes már az ültetés előtt feljavítani, illetve időközönként tápanyag utánpótlásról gondoskodni.

Fényigény

A dáliák fény és melegigényes növények, így bátran ültetheted napos, világos helyre a dália gumókat. Mindenképp érdemes napos helyet választani a számára, félárnyékos vagy árnyékos körülmények között ugyanis nem következik be a virágzás.

Vízigény

Víz igénye is jelentős, így gondoskodnod kell a rendszeres öntözésről. A túlöntözést nem kedveli, ha túlságosan sok vizet kap a virágzás elmaradhat.

Szaporítása

A dália szaporítása történhet tőosztással és magról is.

A dália tőosztása ősszel

Az ősszel kiásott gumókról először el kell távolítanod a rájuk tapadt földet. Ha ez meg van, akkor ki kell teríteni őket, hogy teljesen megszáradjanak. A tőosztás előtt, érdemes átválogatnod őket, a penészes vagy rothadó gumókat ki kell dobni.

Az egészséges gumókat 2-3 részre célszerű szedni kézzel, úgy hogy, mindegyik gumódarabhoz tartozzon szárrész, mivel a hajtásrügy a szár gyökérnyaki részén helyezkedik el.

Ezután nincs más teendőd, mint átteleltetni a gumókat, száraz, sötét, kb. 10 fokos helyen, egy homokkal, tőzeggel, vagy forgáccsal megtöltött ládában.

A dália tőosztása tavasszal

A dália tavaszi tőosztása lényegében csak annyival tér el, az őszi tőosztástól, hogy ilyenkor a saját dolgod megkönnyítése érdekében, elő lehet hajtatni a dália gumókat. A tőosztás ideális ideje április végén, május elején, közvetlenül a gumók kiültetése előtt van.

A dália hajtatásához márciusban foghatsz hozzá, ehhez egy ládára lesz szükséged. A ládába szárrésszel lefelé tedd a gumókat. 10 napig öntözd őket, majd pedig szárrészükkel felfelé, ültesd el őket, egy láda homokba, és folytasd a mérsékelt öntözést.

Kb. 2-3 hét alatt elkezdenek hajtani a tövek. A tőosztás ideje, akkor érkezik el, amikor a hajtás, már legalább 10 cm-es lesz. A tőosztást ugyanúgy kell elvégezned, mint ősszel.

A dália magvetése

A dália magjait beltérben vetheted el márciusban, az így nevelt palántákat, májusban ültetheted ki a szabadba, fokozatos kiszoktatás után. A magvetéshez tölts cserepekbe homokos kerti földet.

A csírázás kb. 2 hét elteltével kezdődik 15 fokos hőmérséklet mellett. A magoncokat tűzdeld át kicsi cserepekbe és biztosíts párás környezetet. Világos helyet keress a fiatal növények számára, azonban fontos, hogy ez a hely, 18 foknál ne legyen melegebb. Amikor már elég fejlettek, kiültetheted őket a szabadba.

A dália dugványozása

A dália dugványozásához, az előhajtatott gumókról vágj le 10-15 cm-es hajtásokat. A gumókat egy láda komposztba ültetve, kora tavasszal hajtathatod elő. A komposztot tartsd enyhén nedvesen, de ne öntözd túl.

A gumók megsértése nélkül, vágj le éles késsel hajtásokat. Az alsó levélpárokat szedd le a hajtásról, és a levél-ízköz alatt vágd le a szárat. Mártsd a szárat gyökereztető hormonba, majd ültesd el, komposzttal töltött cserépbe.

A gyökerezéshez nedvesség, pára, valamint világos, meleg hely kell. A páratartalmat műanyag palack, vagy fólia segítségével is biztosítatod. Ha sikerrel jártál, akkor a cserép alján megjelennek a gyökerek, ekkor ültesd egyesével szét a fiatal növényeket, és vidd ki őket a szabadba.

Teleltetés

A gumók elpusztulnak a téli fagytól, ezért ősszel ki kell őket ásnod, és száraz fagymentes helyen teleltetned kell őket.

A dália gumók teleltetése

A dália gumóit teleltetned kell a növény fagyérzékenysége miatt, hasonlóan kell eljárnod a kánna és a kardvirág esetében is. A dália gumók kiásására, akkor érkezik el az idő ősszel, amikor a növény föld feletti részei teljesen elszáradnak, és elbarnulnak.

A kiásott gumókról először távolítsd el a rájuk tapadt földet, majd pedig terítsd őket ki, hogy teljesen megszáradjanak. Vizsgáld át őket egészségesek-e, nem ütötte-e fel fejét penész vagy rothadás.

A beteg gumókat azonnal dobd ki, így megelőzve a fertőzés terjedését. Ha egészségesek a gumók, akkor a teleltetésükre, a legegyszerűbb megoldás a ládában való teleltetés.

A tárolásra, leginkább egy fából készült láda alkalmas, amibe egy réteg homokot, tőzeget, vagy fűrészport kell teríteni. Ebbe kerüljenek a megtisztított, megszárított gumók úgy, hogy kis távolságot hagysz közöttük.

A láda számára keress, hűvös, száraz és sötét helyet, ahol kb. 10 fok a hőmérséklet. Erre a célra a pince a legmegfelelőbb. A tél folyamán is ellenőrizd néha a gumókat, és ha penész jelenne meg, azonnal távolítsd el a beteg gumókat.

Ültetés, átültetés

A dália gumóit tavasszal ültetheted el, így nyár közepétől, egészen az ősz végéig élvezheted a virágok látványát. A dália esetében az ideális ültetési mélység akkora, hogy a rügyek a talaj felszínéhez kerülnek. Az ültetéshez készítsd elő az ágyást, és a dália gumójánál két-háromszor mélyebb gödröt. Ültesd el úgy a gumót, hogy a rügyek a felszínnél legyenek. Ha nem ülteted elég mélyre a gumót, akkor könnyen kifordulhat a növény az erős szélben. Célszerű már az ültetéskor leszúrni a támasztékul szolgáló karókat, így később nem sérted meg vele véletlenül sem a gumót. A gumók felszedésekor is lehet a dáliát tőosztással szaporítani, de több forrás is az ültetés előtti időpontot (tavasz) jelöli meg kedvezőbbnek.

Betegségek, kártevők

A betegségek közül a levélfoltosodás támadhatja meg, a kártevők közül pedig a csigák, meztelen csigák, illetve a levéltetvek okozhatnak gondot.

Népszerű dália fajok

  1. Óriásvirágú dália (Dahlia sp.)

Az óriásvirágú dália (Dahlia sp.) nagytermetű, bokrosan növekedő növény, mely nyáron valamint az ősz első felében díszít, nagyméretű, tömött virágaival. Rengeteg színváltozatban elérhető, évelőágyakban, valamint vágott virágként egyaránt megállja a helyét.

Az óriásvirágú dália ültetéséhez napos, vagy világos helyet válassz, ahol a talaj jó vízgazdálkodású, mivel fény és vízigényes növény. Az előbbiekből következik, hogy rendszeresen kell öntöznöd is.

Más teendőd nem igazán akad vele, leszámítva a teleltetést.

  1. Pompon dália (Dahlia sp.)

A pompon dália (Dahlia sp.) magasabb termetű növény, mely hosszan virágzik. A bokros növekedésű növény, gömbölyű, tömött virágait nyár elejétől, októberig hozza.

Az évelőágyak igazi dísze lehet, a szivárvány szinte minden színében tündöklő virágaival. A pompon dália fényigényes növény, ültetéséhez világos, vagy tűző napos helyet is választhatsz, ami ugyanakkor védett is, mivel a huzatot nem szívleli.

Talaj tekintetében nem igazán válogatós, egyedül az a fontos, hogy jó vízgazdálkodású legyen az ültetőközeg. Vízigénye átlagos.

  1. Törpe dália (Dahlia variabilis)

A törpe dália (Dahlia variabilis) Amerikából származó, évelő növény, a dália alacsonyabbra növő, de legalább annyira mutatós fajtája. Mivel a hagyományos dáliánál jóval kisebb termetű, ezért az évelő ágyak mellett, akár balkonládába is ültetheted.

A törpe dália fény, víz és tápanyagigényes növény, így ha igénytelen virágot keresel az ágyásba, akkor más növényt kell választanod. Ültetési helyéül napos helyet keress, ahol a talaj tápanyagban gazdag.

Nem túl magas, ugyanakkor bokros növekedése miatt, mégis helyigényes, ezt mindenképp tartsd szem előtt az ültetéskor. Magas vízigényét, rendszeres öntözéssel elégítheted ki.

  1. Anemone virágú dália (Dahlia anemone)

Az anemone virágú dália (Dahlia anemone), évelő növény, melyet közepes termet és bokros növekedés jellemez.

Virágait egész nyáron hozza, az első fagyok beálltáig. Hosszú szárával, és csinos virágával, vágott virágnak alkalmas.

Az anemone virágú dália átlagos igényű növény. Ültetési helyéül olyan helyet keress, ahol a talaj jó vízgazdálkodású.

Fényigénye átlagos, világos, de nem tűző napos helyre érdemes ültetned évelő virágágyásba.

Összegzés

A Mexikó jelképeként ismerté vált dália egy rendkívül népszerű virágos évelő növény hazánkban is. Rengeteg fajgazdag növénycsalád, rengetegféle változata létezik már, melyek többségét a hazai kertészetek kínálatában is megtalálható. A gondozása nem olyan bonyolult, ugyanakkor odafigyelést igényel, mert a nem megfelelő gondoskodás miatt elmaradhat a virágzása, pedig pont a színpompás virágai miatt ültetik.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek