Díszcsalán (Plectranthus scutellarioides) gondozása, szaporítása

díszcsalán
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A díszcsalán, coleus, virágcsalán vagy mozaikvirág (Plectranthus scutellarioides) Nepál, India és Thaiföld területein őshonos, közepes termetű növény, mely levélzetével díszít. Balkonládákba, dézsába és vegyes virágágyásokba egyaránt ültetheted, de szegélynövénynek is kiváló választás. Hozzávetőleg 20-25 cm magasra nő meg. Dús levélzetét, fogazott szélű, szív alakú, kissé durva tapintású zöld és bordó színű mintás levelek alkotják. Sokféle hibriddel találkozhatsz a kertészetek kínálatában.

Gondozás

A díszcsalán egyszerűen gondozható, átlagos igényű növény. Fény és vízigénye átlagos, egyedül a talaj tápanyag tartalmára igényes, kezdők számára is jó választás lehet.

Talajigény

Egyedül a talaj tápanyagtartalmával szemben vannak különlegesebb igényei, mindenképpen tápanyagban gazdag talajba ültesd.

Tápanyagigény

Szereti, ha magas a talaj tápanyagtartalma, ezért mindenképp érdemes a talajt feljavítani ültetés előtt, dézsás növényként tartva pedig tápanyag-dús talajt érdemes keresned a számára.

Fényigény

A fényigénye átlagos, napos, világos vagy félárnyékos, nem tűző napos helyet keress számára.

Vízigény

A vízigénye is átlagosnak mondható, öntözni főként a szárazabb időszakokban szükséges, akkor is csak mérsékelten öntözd. Alapvetően a csapadék is elég a számára. A túlöntözést nem viseli jól.

Szaporítása

Dugványozással vagy magvetéssel szaporítható.

A díszcsalán szaporítása dugványozással

A díszcsalán dugványozásához vágj le egészséges, 10-15 cm-es hajtásokat, és távolítsd el az alsó leveleiket. Állítsd a hajtásokat vízbe, a gyökerek nagyon hamar, néhány nap múlva már látszanak. A már gyökeres dugványokat ültesd el cserépbe, és neveld tovább őket.

Földben szintén meggyökereztetheted a hajtásokat, ehhez tölts meg cserepeket földdel, dugd bele a dugványokat, és biztosíts párás környezetet.

A díszcsalán szaporítása magvetéssel

A díszcsalánt magról is szaporíthatod, ehhez márciusban cserépbe vesd el magjait. Az ilyenkor vetett díszcsalánt, májusban a fagyveszély elmúltával ültethed ki. A magokat az előzőleg megnedvesített földre kell szórni, csak vékony réteg föld kerüljön rájuk. Megfelelő páratartalom és világos, kellemesen meleg környezet szükséges a csírázáshoz. A páratartalmat üveglappal biztosíthatod. A palántákat később egyesével szét kell ültetned, ezután pedig a szabadba kerülhetnek.

Ültetés, átültetés

Ha palántákat nevelsz, kiültetni csak a tavaszi fagyok elmúltával, leginkább májustól lehet.

Teleltetés

Mivel fagyérzékeny növény, ezért teleltetést igényel. A téli időszakban fagymentes, hűvös, világos helyet biztosíts a számára.

Betegségek, kártevők

Meglehetősen ellenálló növény, kártevők és betegségek nem igen jellemzőek rá.

Összegzés

A díszcsalán, más néven coleus, virágcsalán vagy mozaikvirág (Plectranthus scutellarioides) egy Nepál, India és Thaiföld területeiről származó, közepes termetű növény, melyet Magyarországon gyakran megtalálhatunk a kertekben és balkonládákban. Elsősorban a levélzetével díszít. Gondozása viszonylag egyszerű, nincsenek különösebben nagy igényei, ezért kezdők számára is jó választás lehet szegélynövényként, virágágyásba ültetve, vagy dézsás növényként.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek