Díszhagyma (Allium sp.) gondozása, ültetése

óriás díszhagyma
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A díszhagymák az Allium nemzettség olyan hagymafajai, melyeket a kertekben évelő dísznövényként, és nem haszonnövényként ültetünk. Változatos méretek és színek jellemzik ezeket a főként kora nyáron virágzó izgalmas virágokat. Egészen alacsony, törpe növésű, és akár másfél méter magas, hatalmas gömb virágú változatokat is találsz közöttük.

A díszhagyma virágzása tavasztól nyárig tart. Napos szegélyekben ültetve vagy tollas díszfüvekkel kombinálva találkozhatunk vele a leggyakrabban. Vágott virágként is használható, ezért frissen vagy szárítva virágdíszekben is gyakran találkozhatunk vele.

Gondozás

A díszhagymák egyszerűen nevelhető kerti növények, mert nincsenek túl nagy igényei. Természetesen az igényei fajonként változhatnak, de általánosságban egy könnyen kezelhető, igénytelen növény.

Talajigény

A legtöbb díszhagyma nem igényes a talajra, a lényeg, hogy jó vízáteresztő képességű talajt keress a számára.

Tápanyagigény

A tápanyagigénye sem magas a legtöbb díszhagyma fajnak, külön tápoldatozást nem igényel, de virágzási időszakban meghálálja a plusz tápanyagot.

Fényigény

A legtöbb faj napos, világos helyen szeret, ilyet érdemes keresni a számukra.

Vízigény

A vízigénye átlagos, ezért rendszeresen, de mértékelt öntözést igényel, a túlöntözést viszont kerülni kell, mert az rothadást okozhat.

Szaporítás

Fiókhagymák szétosztásával szaporítható a legkönnyebben, melyre a tavasz vagy az ősz a legalkalmasabb időszak. A díszhagymák alapvetően magvakkal is szaporíthatóak, ám ez hosszabb időbe telhet.

Metszés

Elvirágzás után vágd le a virágot, a leveleket hagyd leszáradni.

Virágzás

Az ősszel elültetett hagymák tavasz végén és a nyár első felében pompáznak, épp abban az átmeneti időszakban, amikor a tavaszi hagymás virágok már kezdenek elvirágozni, a nyári virágok pedig még nem indultak be igazán.

Teleltetés

A hagymákat évekig nem kell felszedned, egy helyen maradhatnak, így évről évre erős és szép virágokkal örvendeztetnek meg. Elég 4-5 évente felszedned őket és hűvös, sötét helyen pihentetni az őszi ültetésig.

Ültetés, átültetés

A díszhagyma ültetésének ideális ideje az ősz, szeptember, október. A különféle fajok hagymája eltérő méretű, így legegyszerűbben úgy határozható meg az ültetési mélység, ha a hagyma magasságát megszorzod hárommal, pl. egy 5 cm-es hagymát 15 cm mélyre kell ültetni, előkészített, átgereblyézett talajba. Attól függően, hogy mekkora lesz a kifejlett növény, eltérő tőtávolságokra kell elültetned a hagymákat. A kisebb termetű fajokat, elég egymástól 5 cm-re ültetni, míg a magas, nagyobb virágú fajokat, kb. 25 cm-re.

Betegségek, kártevők

Kártevők és betegségek nem igazán jellemzőek rájuk, nagyon ellenállóak. Ez persze fajonként változhat.

A leggyakoribb díszhagyma fajok

Égkék hagyma (Allium caeruleum)

Az égkék hagyma (Allium caeruleum) Közép-Ázsia területéről származó hagymás növény. Kifejlett magassága 40-60 cm. Virága gömb formájú, kék színű. Jellemző virágzási ideje május-június. Nem csak a virágágyak különleges dísze, hanem vágott virágként is megállja a helyét. Hagymáit 5-10 cm-es mélységbe, egymástól 10-15 cm-re kell ültetni.

Léggömbhagyma (Allium christophii)

A léggömbhagyma (Allium christophii) Irán, Törökország és Türkmenisztán területéről származó hagymás növény. Angolul perzsa hagymának és Perzsia csillagának is nevezik. Kifejlett magassága kb. 50-60 cm. Nagyméretű, kb. 20-25 cm átmérőjű, gömb alakú virága világos lila színárnyalatú, nyár elején nyílik. Ez a faj jól bírja a tűző napot is.

Óriás díszhagyma (Allium giganteum)

Az óriás díszhagyma (Allium giganteum) a Himalájában őshonos nagytermetű évelő, hagymás növény. Magassága akár a másfél métert is elérheti, a vékony, hosszú szár végén nyílik, gömb alakú, hatalmas lila virága, a nyár első felében. Létezik fehér színben is, ez a fajta az Allium giganteum ’Mont blanc’. Jól társítható kisebb termetű virágokkal, de önmagában is igazi dísze lehet a kertnek.

Iráni hagyma (Allium hollandicum ‘Purple Sensation’)

Az iráni hagyma (Allium hollandicum vagy Allium aflatunense) Közép-Ázsiából származó díszhagyma faj. A magasabb termetű díszhagymák közé tartozik, kifejlett magassága kb. 90-100 cm. Levelei hosszúak, szalagszerűek. Lila virága gömb alakú, kb. 25 cm átmérőjű. Az Allium hollandicum ‘Purple Sensation’ változat, fordul elő leggyakrabban a kertészetek kínálatában. Nem csak a kertben, hanem vágott virágként a lakásban is díszít.

Aranysárga hagyma (Allium moly)

Az aranysárga hagyma (Allium moly) az alacsonyabb termetű díszhagymák közé tartozik. Származási helye Dél-Európa. A korábban bemutatott díszhagymáktól eltérően virágzata nem lila, hanem élénksárga színárnyalatú, májustól, nyár közepéig nyílik. Hosszú levelei a sásra emlékeztetnek. Világos, vagy félárnyékos helyre is ültetheted.

Rózsás hagyma (Allium roseum)

A rózsás hagyma (Allium roseum) a Földközi-tenger vidékén őshonos hagymás növény. Alacsonyabb termetű díszhagyma, kb. 30-40 cm-es magasságot ér el.

Jól mutat sziklakertbe és virágágyásba ültetve egyaránt. Virágzata világos rózsaszín árnyalatú, jellemzően áprilisban és májusban nyílik. Nem csak a kertben, hanem vágott virágként lakásban is díszít.

Nagyfejű hagyma, Schubert-hagyma (Allium schubertii)

A nagyfejű hagyma vagy Schubert-hagyma (Allium schubertii) közepes magasságú, hagymás évelő növény, melynek természetes élőhelyét, Közép-Ázsia, valamint a mediterrán térség jelentik. Hosszú életű vágott és szárazvirág, valamint igazán érdekes külsejű dísznövény, mely főként a tavasz végén díszít. Gömb alakú, akár 20-25 cm átmérőjű virágzata igazán különleges látvány. A hosszú, húsos virágszár végén májustól kezdenek el nyílni lila színű virágai. Levélzetét szíjszerű levelek alkotják.

Bunkós hagyma (Allium sphaerocephalon)

A bunkós hagyma (Allium sphaerocephalon) Magyarországon is őshonos díszhagyma faj, mely védettséget élvez hazánkban. Természetes élőhelyét a száraz gyepek, homok puszták jelentik.

A körülbelül 90 cm-es maximális magasságot elérő bunkós hagyma gömb alakú virágai, tömöttek, lila színűek. Jól mutat nagyobb sziklakertekbe, virágágyásokba ültetve és vágott virágnak sem utolsó!

Összefoglaló

A díszhagymák nem haszonnövények, hanem dekoratív, virágukkal díszítő hagymás dísznövények, melyek kertben vagy balkonládába ültetve is jól mutatnak, de vágott virágként is találkozhatunk velük. A díszhagymák rendkívül változatosak, alacsony, törpe növésű, és akár másfél méter magas fajokat is találhatsz közöttük. A gondozásuk fajonként mutathat eltérést, de összességében könnyen nevelhető növények.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek