Díszkáposzta (Brassica oleracea) gondozása

díszkáposzta
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A díszkáposzta (Brassica oleracea) a közönséges káposzta nemesített változata, mely színpompás leveleivel díszít. Gyakran találkozhatsz vele a közterületek virágágyásaiban is. Ez a rendkívül dekoratív kétnyári dísznövény remek választás kertbe, teraszra és balkonládába egyaránt. A díszkáposzta az őszi, téli időszakban pompázik, amikor már viszonylag kevés növény közül lehet válogatni, melyek színeket csempészhetnek a kertbe.

Alacsony, vagy közepesen magas, kb. 30-40cm átmérőjű növény, színes levelei hullámos vagy csipkés szélűek, szorosan simulnak egymáshoz, tömött fejet alkotnak. A levelek színe lehet sárga, rózsaszín, piros, lila, de akár krémfehér is. A levelek az alacsony, 8 fok körüli hőmérsékleten színesednek be. Jól mutat az őszi időszak más növényeivel együtt, ilyenek például a csarab vagy a krizantém is. Létezik hosszú szárú változata, melynek virága vágott virágként is használhatóak.

Gondozás

A díszkáposzta nagyon egyszerűen gondozható, ezért kezdők számára is ajánlott, ha könnyen nevelhető, ősszel díszítő növényt szeretnének.

Talajigény

A talajra egyáltalán nem igényes, lényegében bármilyen talajtípusba ültetheted, szépen fog fejlődni.

Tápanyagigény

Nem mondható tápanyagigényes növénynek, külön tápoldatozás nélkül is szépen fog nőni.

Fényigény

Világos, napos fekvésbe érdemes ültetni, ott lesznek igazán szép színes levelei, de a félárnyékban is megél. Ilyenkor kevésbé lesz élénk színe.

Vízigény

Egyedül arra kell figyelned, hogy rendszeresen, de azért mértékkel öntözd, mivel csapadékmentes időszakokban elkezdenek fonnyadni és száradni a levelei. A túlöntözést viszont nem kedveli, ezért arra ügyelj, hogy gyökerei ne álljanak vízben.

Szaporítása

Szaporítani magvetéssel tudod, a magokat májustól-július, augusztusig vetheted el.

Teleltetés

Nem fagyérzékeny, általában áttelel, és mivel kétnyári növény, a tél elmúltával, májusban nevel virágokat is.

Betegségek, kártevők

Nem kényes növény, a betegségek és a kártevők ritkán támadják meg.

Összegzés

A díszkáposzta (Brassica oleracea) egy kétnyári dísznövény, a közönséges káposzta nemesített változata, melyet színpompás levelei miatt ültetnek. Megél a kertbe szabadföldben, de cserépbe és balkonládába is ültethető. A májusban elvetett magok ősszel színes levelekké fejlődnek, ezt követően a növény áttelel, májusban pedig virágzik is. A gondozása meglehetősen egyszerű, mert nem mindható igényes növénynek.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek