Ecetfa (Rhus typhina) gondozása – Ecetfa fajták képekkel

Ecetfa
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

Az ecetfa, vagy más néven ecetszömörce vagy torzsás szömörce (Rhus typhina) Észak-Amerika keleti részén, elsősorban az Amerikai Egyesült Államok északkeleti és középnyugati területein őshonos lombhullató alacsony fa, vagy ritkább esetben sátoros ágrendszert nevelő cserje. Hazánkban kerti dísznövényként tartják, utcafronti növényként is gyakori, de szoliterként, kerti sorfaként, és csoportokban ültetve is találkozhatunk vele. Dekoratív fa, melyet gondozni is egyszerű, ezért meglehetősen népszerűvé vált az elmúlt években.

Ecetfa

Az ecetfát nemcsak a lombozata miatt ültetik, hanem csavarodó, szabálytalan törzse miatt is. Az ecetfa terméseket is nevel, melyek feltűnően vöröses árnyalatúak, és gyakran a lombhullás után is díszítik a fát. Közepesen magas, 3-5 méterre nő meg. Szárnyasan szeldelt, hosszúkás, lándzsa alakú levelei egymással szemben, párosan alkotják a lombozatát. A levelek élénkzöldek, de ősszel gyönyörű narancssárga vagy piros árnyalatban pompáznak.

Gondozás

A gondozása nagyon egyszerű, hiszen egy igénytelen növényről van szó, amit kezdő kertészek is sikeresen tudnak nevelni. Jól viseli a szennyezettebb levegőt, a szárazságot és a tápanyagszegény talajt is, ezért társasházak elé, közterületekre is remek választás.

Talajigény

Talaj szempontjából egyetlen igénye van az ecetfának, hogy jó vízáteresztő képessége legyen, a típusára viszont egyáltalán nem érzékeny. Ha nagyon kötött a talaj, mindenképp lazítsuk fel ültetés előtt.

Tápozás

A gyenge talajokban is megél az ecetfa, külön tápozást nem igényel.

Fényigény

Fényigényes növény, ezért napos, világos helyen érzi magát a legjobban. Kerülhet félárnyékba is, viszont ebben az esetben ősszel nem vált színt a lombozata.

Vízigény

Az ecetfa vízigénye alacsony, a fiatal példányokat azonban érdemes rendszeresen öntözni. Az idősebb növény már jól bírja a szárazságot, csak a hosszú, aszályos időszakban kell öntözésről gondoskodni a számára.

Szaporítás

Az ecetfa gyökérsarjakkal könnyen szaporítható.

Metszés

Különösebb metszést nem igényel, csak akkor kell metszeni, ha a jellegzetes ecetfa formát szeretnénk megtartani.

Ültetés, átültetés

Az ecetfa ültetését márciustól októberig bármikor elvégezhetjük, nem igényel semmilyen speciális előkészítést.

Betegségek, kártevők

Betegségekkel és kártevőkkel szemben meglehetősen ellenálló.

Érdekességek

Gyakran keverik össze a bálványfával, ami az ecetfával ellentétben egy igen kártékony növény. Vásárlás előtt mindenképp érdemes alaposan tájékozódni, hogy a jó növényt válasszuk. Az a tévhit is terjed, hogy az ecetfa terméséből limonádé készíthető, ami nem igaz, így nem célszerű kísérletezni vele.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek