Ékszerorchidea (Ludisia discolor) gondozása

ékszerorchidea
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

Az ékszerorchidea, vagy bársonyorchidea (Ludisia discolor) eredeti élőhelyén, Dél-Ázsiában az erdők aljnövényzetében élő talajlakó orchidea faj. Magyarországon szobanövényként tartjuk. Főként levélzetével díszítő orchidea, bár télen fehér virágokat is hoz. Levélzetét, csíkos, sötétzöld, majdnem fekete árnyalatú kerekded kissé, hosszúkás levelek alkotják, melyek fonákja gyakran pirosas árnyalatú. Illatos fehér virágai általában télen nyílnak, megfelelő gondozás mellett már novemberben hozhat virágokat, melyek jellemzően egy hónapig díszítenek.

Gondozás

Az ékszerorchidea a legtöbb orchideafajhoz képest egyszerűbben gondozható növény, de ez a faj is odafigyelést igényel. Különösen a fényigényét kell figyelembe venni a gondozása során.

Talajigény

Ültesd jó vízáteresztő földbe. Más orchideafajokkal ellentétben nem igényel speciális földkeveréket, akár szobanövényeknek való földbe is ültetheted.

Tápanyagigény

Érdemes időnként tápoldatozni is, hogy bőségesen virágozzon.

Fényigény

Természetes élőhelyéből adódóan, jól alkalmazkodott a kevés fényhez, így kevésbé világos lakásban is tarthatod. A túl sok fényt nem kedveli, napon megéghet, világos helyen pedig nem lesz annyira szép, intenzív sötét a színe. Válassz számára félárnyékos helyet,

Hőigény

Az ékszerorchidea melegigényes növény, a 18-24 fok közötti hőmérséklet megfelelő a számára, de télen is meleg, minimum 13 fokos hőmérsékletet igényel.

Páraigény

Kifejezetten kedveli a párás környezetet, ezt közvetett párásítással biztosíthatod számára. Helyezd cserepét vízzel és kaviccsal töltött tálcára, az elpárolgó víz gondoskodik a kellemesen párás környezetről.

Vízigény

Növekedési időszakában öntözd rendszeresen, legyen mindig kissé nyirkos a földje. Télen kicsit kevesebbet öntözd, de ne hagyd kiszáradni a földjét.

Szaporítása

Szaporítani a hajtások vízben való meggyökereztetésével, dugványozással tudod.

Teleltetés

Fagyérzékeny növény, ezért télen is legalább 13°C-t biztosíts a számára, de az öntözésről se feledkezz meg. Sok vizet nem igényel, de a földje sose száradjon ki még télen se.

Ültetés, átültetés

Érdemes évente, kétévente átültetni. Légy óvatos, mert a hajtásai nagyon könnyen letörnek.

Betegségek, kártevők

Betegségek általában nem támadják meg, kártevők közül a viaszos pajzstetvek okozhatnak időnként gondot.

Összefoglaló

Az ékszerorchidea, vagy más néven bársonyorchidea (Ludisia discolor) egy Dél-Ázsiában őshonos, talajlakó orchidea faj, melyet Magyarországon szobanövényként ismerünk. Főként levéldísz növényként tartják, bár télen apró fehér virágokat is nevel, melyek kedves megjelenést kölcsönöznek neki. A gondozása bár egyszerűbb, mint más orchidea fajoké, de azért odafigyelést igényel. Fényérzékeny növény, inkább árnyékos, félárnyékos helyeken érzi jól magát.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek