Encián (Lycianthes rantonnetii) gondozása, teleltetése, metszése, szaporítása

encián
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

Az encián (Lycianthes rantonnetii vagy Solanum rantonnetii) Paraguay és Argentína területén őshonos növény. Magyarországon dézsás dísznövényként tartható. Fagyérzékenysége miatt teleltetést igényel.

Tölcsér alakú, fehér vagy kékes színben játszó virágaival, könnyed, hosszúkás és egyben kerekded levelek alkotta lombozatával, teraszod különleges dísze lehet. Látványos virágai májustól kezdve, egész nyáron díszítenek. Jól mutat önállóan is, de akár más balkonnövényekkel is társíthatod.

Gondozás

Az encián gondozása odafigyelést igényel, mert víz, tápanyag és fény tekintetében is igényes. Kezdők számára nem a legjobb választás, de megfelelő gondozással ők is szép növényt nevelhetnek belőle.

Talajigény

Talaj tekintetében nem annyira igényes, jó szerkezetű, tápanyagban gazdag talajt keress a számára.

Tápozás

Az encián tápanyagigényes növény, ezért rendszeresen kell tápoldatoznod.

Fényigény

Az encián fényigényes dísznövény, elhelyezéséhez világos, esetleg tűző napos, széltől védett helyet keress.

Hőigény

Az encián hőigénye átlagos, a túlzottan nagy melegeket nem kedveli, de alapvetően kellemesen meleg helyet érérdemes keresni a számára.

Vízigény

Az encián vízigényes dísznövény, ezért rendszeresen öntözésről kell gondoskodnod. Fontos, hogy a talaj mindig egy kicsit nedves legyen.

Szaporítás

Szaporítani dugványozással tudod, melyre a legjobb időszak a nyár. A dugványozáshoz 10-20 cm-es egészséges hajtásokra van szükség. A hajtásokról szedd le az alsó leveleket. A hajtás szárát mártsd gyökereztető hormonba (ezt a lépést elhagyhatod) és ültesd el lazább szerkezetű földdel töltött cserépbe. A cserepeket tartsd olyan helyen ahol nem tűzi őket a nap, és biztosíts párás környezetet. Kb. 1-1,5 hónap alatt meggyökeresednek a dugványok.

Teleltetés

Az encián teleltetése nem igazán tér el a többi dézsás növényétől. Kb. 5 fok körüli teleltetési hőmérsékletet igényel, igaz 10 fokig különösebb probléma nélkül áttelel. Teleltetés előtt érdemes ellenőrizni a növényt, nincsenek-e rajta kártevők. Ha van, előbb meg kell tőlük szabadulni, mielőtt téli pihenőre megy a növény, ha nem, akkor is érdemes a növényt megtisztítanod a portól, szennyeződésektől. A teleltetés helyéül védett, világos helyet válassz – bár sötétben is áttelel – és csak ritkán öntözd a növényt. Ha ezt a pár egyszerű tanácsot betartod, valamint tavasszal erőteljesen visszametszed, akkor nyáron igazi virágzuhataggal örvendeztet meg.

Metszés

Dúsabb és szebb formát érhetsz el, ha nyáron megszabadítod a túl hosszú ágaitól, és megmetszed a növényt.

Betegségek, kártevők

Az enciánnak több kártevője is van, az atkák és a tetvek is megtámadják őket. A teleltetés előtt mindenképp nézd át a növényt, nincsenek-e rajta kártevők. Amennyiben kártevőket találsz, távolítsd el őket. Először vegyszermentes megoldással próbálkozz, ha ez nem oldja meg a problémát, használj rovarölő szert.

Mérgező hatása

Az encián mérgező növény, ezért kisgyerekektől és háziállatoktól célszerű távol tartani.

Összefoglaló

Az encián Paraguay és Argentína területéről származó növény, melyet Magyarországon dézsás dísznövényként szoktak tartani. A gondozása nem mondható a legegyszerűbbnek, mert víz, tápanyag és fényigényes, emellett metszést és teleltetést is igényel. A kártevők is megtámadhatják, ezért csak azok válasszák, akik kellő időt és odafigyelést tudnak szánni a gondozására.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek