Estike (Matthiola bicornis) gondozása, ültetése

estike
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

Az estike (Matthiola bicornis) Ázsia és Európai területein őshonos, alacsony, közepes termetű egynyári virág, melyet főként kellemes illata miatt érdemes ültetned, bár kedves külsejű lilás színű virágai is szép látványt nyújtanak. Huszonkét faja létezik, ebből hat hazánkban is előfordul. Magassága úgy 30-40 cm, levelei lándzsa alakúak, merevek, ezüstösen zöld színűek. Illatos virágai este nyílnak ki, fajtáról függően teltek vagy egyszerűek is lehetnek, színük rózsaszín vagy lila. Virágágyásba, szegénynövényként, és balkonládába is remek választás.

Gondozás

Az estike nem igényel különösebben nagy odafigyelést, ezért kezdő kertészek számára is jó választás lehet.

Talajigény

Jó vízáteresztő, jó szerkezetű kerti talajba ültetve fejlődik legszebben.

Tápanyagigény

Tápanyag szempontjából nem igényes, külön tápoldatozást nem igényel.

Fényigény

Napos, világos vagy félárnyékos helyre egyaránt ültetheted.

Vízigény

Szereti, ha földje kissé nyirkos, túlöntözni azonban nem szabad, vagyis rendszeres, de mérsékelt öntözést igényel.

Szaporítás

Magról könnyen és nagyon gyorsan szaporíthatod. A vetést tavasszal, március végén érdemes elvégezni. A magvetés után 6 héttel már élvezheted virágai illatát.

Teleltetés

Mivel egynyári növény, nem teleltethető át, minden tavasszal újra kell vetni.

Ültetés, átültetés

A vetést már márciusban elkezdheted. Érdemes szakaszosan vetni, így hosszabb ideig gyönyörködhetsz a kellemes illatú virágok látványában. Az előkészített talajra szórd el a magokat. Takarni nem kell őket, mivel fényre csíráznak. Öntözd be a vetést. Az ideális tőtávolság kb. 20 cm, így ha túl sűrűre sikerült a vetés, túl sűrűn keltek a fiatal növények, akkor ritkítsd őket az ideális 20 cm-es tőtávolságra.

Betegségek, kártevők

Kártevők és betegség szempontjából meglehetősen ellenálló növény.

Összefoglaló

Az estike (Matthiola bicornis) egy Ázsia és Európai területeiről származó, alacsony-közepes termetű egynyári növény, melynek 6 faja a természetben is megtalálható hazánkban, de balkonládák és virágágyások növényeként is gyakori. Lila vagy rózsaszín virágai miatt ültetik. Nem mondható igényesnek sem fény, sem talaj, sem tápanyag szempontjából. Mérsékelt, de rendszeres öntözést igényel, más teendő azonban nem igazán van vele.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek