Évelő Díszgyertya (Gaura lindheimer) gondozása

évelő díszgyertya
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

Az évelő díszgyertya (Oenothera lindheimeri; korábban Gaura lindheimeri) közepes vagy magas, bokrosodó évelő növény, mely nyáron díszít virágaival. Alapvetően az amerikai kontinensről származik, de a világban számos helyen találkozhatunk vele, mivel magas a tűrőképessége. Jól mutat természetes hatású, kötetlen kertekben, virágágyásokban. Ültetheted szabadföldbe és dézsába is, de szegélynövénynek és háttérnövénynek is ideális választás.

Hozzávetőleg 100-120 cm-es magasságúra nő meg, hajtásai felfelé nőnek. A növény levélzetét, hosszúkás levelek alkotják. Fehér vagy a rózsaszín különböző árnyalataiban játszó virágai a hajtásokon nyílnak, a méhek és más beporzó rovarok nagyon kedvelik őket.

Gondozás

Az évelő díszgyertya egyszerűen nevelhető növény, jól tűri a meleget és a szárazságot is.

Talajigény

Talaj tekintetében nem válogatós, de a jó szerkezetű, tápanyagban gazdag talajba ültetve fejlődik a legszebben.

Tápanyagigény

Fényigény

Napos, világos fekvésben hozza a legtöbb virágot, de félárnyékban is megél, itt azonban kevesebb virágára számíthatsz.

Vízigény

A vízigénye alapvetően közepesnek mondható, ám elég mérsékelten öntöznöd, mivel gyökérzetével mélyre hatol a talajban, jól bírja az átmeneti szárazabb időszakokat is.

Szaporítása

Szaporítani dugványozással, valamint magról is lehet, de akár a nagyobb szétültetésével vagy a tövek mellett hozott sarjhajtások is önálló növényé nevelésével is próbálkozhatsz. Ha dugványozással szeretnéd szaporítani, nem árt tudnod, hogy a kigyökeresedése 4-6 hétre. Az önvető képessége is nagyon jó.

Teleltetés

Egyes fajtái érzékenyek a téli fagyokra, célszerű takarással óvnod őket.

Ültetés, átültetés

Ültetésénél figyelj rá, hogy bár hajtásai felfelé állnak, hajlamos szétterülni, ráhajolni a mellette lévő növényekre, ezért ültetéskor hagyj neki elég helyet.

Betegségek, kártevők

Betegségekkel és kártevőkkel szemben meglehetősen ellenálló.

Összegzés

Az évelő díszgyertya (Oenothera lindheimeri; korábban Gaura lindheimeri) egy az amerikai kontinensről származó, közepesen magas, bokros habitusú évelő növény, mely hazánkban is nagy népszerűségnek örvend. Mivel magas a tűrőképessége, így a gondozása is viszonylag egyszerűnek mondható. Jól bírja a meleget és a szárazságot, ezért mérsékelten kell csak öntözni. Talaj tekintetében sem igényes, a világos, napos helyeket kedveli.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek