Évelő Őszirózsa (Aster) gondozása

Őszirózsa
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

Az évelő őszirózsa (Aster) nemzetségbe, mintegy 200, alacsony, középmagas, vagy magas termetű évelő fajt sorolunk, melyek élénk színű virágaikkal főként nyáron valamint ősszel díszítenek. Az évelő őszirózsa népszerűsége, nem csak az őszi virágzási időben, hanem a viszonylag egyszerű gondozhatóságban is rejlik. Ahhoz, hogy élvezhesd a lila, kék, rózsaszín vagy fehér virágok pompás látványát, csak néhány egyszerű tanácsot kell betartanod.

Kanadában és az Egyesült –Államokban őshonos. Sziklakertbe is jó választás, de évelőszegélynek is alkalmas. Vágott virágként is használják, mert hosszú ideig eltartható. Hazánkban a legismertebb fajok a korai őszirózsa (Aster tongolensis ‘Wartburgstern’), a csillag őszirózsa (Aster amellus), hanga őszirózsa (Aster ericoides)és a törpe őszirózsa (Aster dumosus).

Gondozás

A gondozása nagyon egyszerű, minimális odafigyeléssel szép dísze lehet a kertednek.

Talajigény

A talajra nem igényes. Olyan ültetési helyet keress a számára, ahol a talaj jó minőségű és kellőképpen laza szerkezetű.

Tápanyagigény

A tápanyagigénye átlagos, külön tápoldat nélkül is szépen fejlődhet, de természetesen meghálálja a gondoskodást és a plusz tápanyagot.

Fényigény

Ültetési helyéül napos, vagy világos, szellős helyet válassz, de a félárnyékban is szépen megél, mert a fényre egyáltalán nem igényes.

Vízigény

Kedveli, ha talaja kissé nyirkos, ezért rendszeres, de mérsékelt öntözést igényel.

Szaporítás

Szaporítani tőosztással tudod, valamint tavasszal magról, de az önvető képessége is nagyon jó.

Virágzás

Az őszirózsa neve már utal arra, hogy a virágait ősszel hozza, ám léteznek olyan fajtái, melyek tavasszal vagy nyáron virágoznak, így a gazdag fajtaválasztéknak köszönhetően, akár tavasztól őszig gyönyörködhetsz az őszirózsában.

Metszés

Metszést alapvetően nem igényel, de az elhalt növényi részeket, elszáradt virágokat érdemes eltávolítani róla.

Teleltetés

A téli fagyokat képes átvészelni, mert nem mondható fagyérzékeny növénynek. Külön téli felkészítést nem igényel.

Betegségek, kártevők

Kártevők általában nem támadják meg, a lisztharmat időnként problémát okoz, ezt megelőzheted, ha az igényeinek megfelelő helyre ülteted.

Összefoglaló

Az évelő őszirózsa (Aster) Kanadában és az Egyesült –Államokban őshonos évelő virágos növény, melynek alacsony, közepes és magas fajai is léteznek. Pompás, színes virágai miatt tartják, melyek alapvetően ősszel nyílnak, de vannak fajok, melyekben már tavasszal is gyönyörködhetünk. A gondozása nagyon egyszerű, nem igényel túl sok odafigyelést, mert nem igényes növény. Egyedül a rendszeres, de mérsékelt öntözés fontos tényező a gondozásában.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek