Fafojtó Ördögfüge (Clusia rosea) gondozása

Clusia rosea
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A fafojtó ördögfüge (Clusia rosea) Amerika trópusi és szubtrópusi vidékeiről származó álélősködő, örökzöld növény. Eredeti élőhelyén a nagyobb fákat használja támasztékként, erre utal magyar neve is. A fikuszokra emlékeztető növény, egyes források szerint már az 1600-as évek felbukkant Európában. Szobanövényként, csak jóval később lett elterjedt. Természetes élőhelyén illatos, rózsaszín virágokat is hoz, szobanövényként tartva nagyméretű fordított tojásdad alakú, bőrszerű leveleivel díszít, és a kb. 2 méteres magasságot éri csak el.

Húsos, fényes levelei keresztben átellenesen nőnek. Eredeti élőhelyén virágokat is hoz, melyek nagyméretűek, akár 5-9 cm-esre is megnőnek. Ezekből a virágokból lesz a gránátalmához hasonló húsos termése is, melyek először zöldes árnyalatúak, majd bebarnulnak és sugárirányban szétnyílnak. Virágot és termést szobanövényként nem igazán hoz.

Gondozás

A fafojtó ördögfüge viszonylag egyszerűen nevelhető szobanövény, ha kevésbé rutinos szobakertész vagy, akkor is bátran próbálkozhatsz tartásával.

Talajigény

Talaj tekintetében nem túl igényes, legjobban a laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajokban fejlődik. A B típusú virágföld például tökéletes a számára.

Tápanyagigény

Tavasszal és nyáron, kéthetente adhatsz neki mérsékelt töménységű tápoldatot is.

Fényigény, hőigény

A fafojtó ördögfüge melegigényes növény, mely kellemesen meleg, egész évben legalább 18 fokos világos, vagy félárnyékos, tűző naptól védett helyen érzi jól magát. Nyáron szabadban is tarthatod, de itt is figyelj rá, hogy ne érje tűző nap. A legideálisabb számára tavasztól őszig a 20-25 fok, télen viszont inkább a 16 fok felel meg a számára legjobban.

Páraigény

Szereti a párás környezetet, ezért érdemes gyakran permetezned vízzel a leveleit.

Vízigény

A fafojtó ördögfüge átlagos vízigényű szobanövény, rendszeres, de mérsékelt öntözésre van szüksége. Földje legyen mindig kicsit nyirkos, de ne álljon a növény a vízben, ne öntözd túl. Az öntözéshez lehetőség szerint szobahőmérsékletű, lágy vizet használj.

Szaporítás

Szaporítani dugványozással tudod, fejdugvánnyal.

Metszés

Teleltetés

Télen érdemes hűvösebb, de világos helyet keresni a számára. A legideálisabb számára a 16 fokos hőmérséklet.

Ültetés, átültetés

Ha a növény kinőtte a cserepét, vagy elhasználódottnak tűnik a földje, akkor tavasszal ültesd át B típusú virágföldbe.

Betegségek, kártevők

Kártevők és betegségek szempontjából a fafojtó füge egyszerűen kezelhető növény, nem jellemző egyik sem.

Mérgező hatása

Bár szobanövényként tartva virágot és termést nagyon ritkán nevel, de ha ez mégis megtörténik, nem árt tudni, hogy mindegyik mérgező. A hajtásaiban és leveleiben található tejnedv is bőrrel érintkezve irritációt válthat ki, ezért érdemes gyermekektől és háziállatoktól távol tartani.

Összefoglaló

A fafojtó ördögfüge (Clusia rosea) Amerika trópusi és szubtrópusi vidékein őshonos örökzöld növény, mely Magyarországon kedvet szobanövény. A gondozása nem túl bonyolult, bár igényel némi odafigyelést, de kezdők számára is szokták ajánlani. Melegigényes növény, de talaj és víz mennyiség szempontjából nem igényes. Mérsékelt öntözésre van szüksége, a pangó vizet nem kedveli. Kártevőkkel és betegségekkel szemben meglehetősen ellenálló.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek