Fagyal (Ligustrum vulgare) gondozása, metszése

Ligustrum ovalifolium
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A fagyal (Ligustrum) a metszést, alakítást jól tűrő, fás szárú sövényként is jól alkalmazható bokros növény, melynek átellenes, tagolatlan levelei vannak. Fajtól és helytől függően lehet lombhullató, de örökzöld is. Fehér virágai laza bugákban állók, jellemzően júniustól júliusig nyílnak, egyes fajok esetében még kellemetlen illatúak is. A fekete termése szeptembertől fejlődik, jellemzően mérgező. A fagyal sövénynövényként, vagy akár szoliterként is ültethető növény.

Gondozás

A kert bármelyik részére ültethető, mert egy meglehetősen igénytelen növény. Kezdő kertészek is próbálkozhatnak vele, ha sövénynövényt szeretnének ültetni.

Talajigény

Talajjal szemben nem igényes, szinte bármilyen talajban jól megél, ám legjobban a jó vízáteresztő képességű, laza szerkezetű talajt kedveli.

Tápanyagigény

Nem mondható tápanyagigényes növénynek, szegényes talajban is boldogul, külön tápozást a legtöbb fagyal nem igényel.

Fényigény

Fényre nem igényel, ültetheted napfényes, félárnyékos, de akár árnyékos részre, is de még a tűző napot is elviseli.

Vízigény

Egyes fajok a szárazságot is elviselik, mások rendszeres mérsékelt vagy bőséges öntözést igényelnek. A nagy nyári melegekben mindegyik faj meghálálja a rendszeres öntözést.

Szaporítása

Szaporítani fás vagy félfás dugvánnyal, esetleg hidegágyba való magvetéssel lehet, attól függően melyik fajról van szó.

Ültetés, átültetés

Ültetni tavasszal a fagyok elmúltával érdemes.

Metszés

Mivel gyakori, hogy a fagyalt a madarak fészekrakásra használják, a metszését érdemes július utánra időzíteni. Az első évben azonban metszést csak tavasszal végezd. A metszést, alakítást jól bírja, ezért ideális sövénynövény.

Teleltetés

A fagyal fajok télállóak, jól tűrik a fagyokat.

Betegségek, kártevők

Kártevőkre és betegségekre a fagyal nem mondhat érzékeny növénynek, de néha károsíthatja tripsz és levéltetű, betegségek közül pedig a levélfoltosodás.

Fagyal fajok

  1. Közönséges fagyal (Ligustrum vulgare) bemutatása, gondozása

A közönséges fagyal (Ligustrum vulgare) főként alakítható sövénynövényként ültethető, kimondottan népszerű lombhullató cserje. Ágrendszere, valamint dús lombozata, tömött falat alkot. Lombozatát kerekded, sötétzöld színű levelek alkotják, melyek ősszel rozsdabarna színben játszanak.

Tavasz végén, valamint a nyár első felében kimondottan díszes, hófehér bugavirágzatot hoz, ősszel pedig fekete termést. A közönséges fagyal minden része, így télen is díszítő termése is enyhén mérgező.

A közönséges fagyal, ellenálló, egyszerűen nevelhető növény, melyet napos, világos, és félárnyékos helyre egyaránt ültethetsz. Elviseli a kedvezőtlen városi környezetet, valamint a szárazságot is jól tűri.

A talaj típusára egyáltalán nem kényes, egyedül az a fontos, hogy jó vízáteresztő legyen a talaj, amibe ülteted. Metszeni csak akkor szükséges, ha szabályos, nyírt sövényt szeretnél belőle nevelni.

Kártevőkre és betegségekre nem kimondottan érzékeny, de néha károsíthatja tripsz és levéltetű, valamint a levélfoltosodás. Szaporítani fás vagy félfás dugvánnyal, esetleg hidegágyba való magvetéssel tudod.

  1. Tompalevelű fagyal (Ligustrum obtusifolium ‘Regelianum’) bemutatása, gondozása

A tompalevelű fagyal (Ligustrum obtusifolium ‘Regelianum’) Japán területén őshonos, kb. 1,5 méteres magasságot elérő gyors növekedésű cserje, mely dús levélzetével, valamint fehér virágaival díszít. Levélzetét sötétzöld, hosszúkás, kerekded levelek alkotják.

Fehér, bugákban nyíló virágait a nyár első felében csodálhatod meg, később sötétkék, gömb alakú termést is hoz. Alkalmas nyírott sövény nevelésére, valamint szoliterként is jól mutat.

A tompalevelű fagyal viszonylag egyszerűen gondozható, a városi klímát is elviselő növény. Ültetési helyéül világos, valamint napos helyet is választhatsz.

A talaj típusára nem kényes, átlagos kerti talajban is szépen növekedik. Hőmérsékletigénye alacsony, míg vízigénye átlagos, ezért meleg, száraz időszakokban meghálálja, ha mérsékelten öntözöd.

  1. Télizöld fagyal (Ligustrum ovalifolium) bemutatása, gondozása

A télizöld fagyal vagy széleslevelű fagyal (Ligustrum ovalifolium) legalább, annyira kedvelt és ismert sövénynövényünk, mint a puszpáng, azonban, az előbbinél valamivel több munkát igényel sövénnyé nevelése.

Mutatós növény, amely ideális esetben tél végéig is megőrzi, kicsi fényes, kerekded, kissé elhegyesedő levelekből álló lombozatát, nyár elején, szép fehér virágokkal, később termésekkel örvendeztet meg. A fagyal, a buxushoz hasonlóan mérgező!

Gyors növekedésű cserje, amelynek szerteágazó, sűrű ágrendszerét évente több metszéssel tudod megzabolázni, ezért ha sövényt szeretnél nevelni belőle, ne sajnáld, vágd vissza kb. 30 cm-es magasságig, az egymástól 40 cm-re ültetett fiatal növényeket.

Vízigénye első két évében a legnagyobb, ilyenkor hetente adj neki vizet, addig, míg a hőmérséklet nem szökik 10 fok alá. Szaporítani dugványozással, félfás és fás dugvánnyal tudod.

Összegzés

A fagyal (Ligustrum) egy fás szárú, bokros habitusú növény, mely jól nyírható, vagyis sövényként is nagyon jól megállja a helyét. Hazánkban az egyik legkedveltebb és legigénytelenebb sövénynövény, ezért gyakran találkozni vele a kertekben. Szoliterként is ültethető. A kert bármelyik részére kerülhet, mert egyáltalán nem igényes sem a fényre, sem a talajra. Bármilyen talajban, és minden fényviszony között jól megél. Fajtól függ a vízigénye, erre érdemes odafigyelni.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek