Fikusz (Ficus sp.) gondozása, teleltetése, metszése, szaporítása – fikusz fajták képekkel

szobafikusz
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A Ficus az eperfafélék családjába tartozó, a trópusokon és a szubtrópusokon honos növényeket magába foglaló növénynemzetség. Ebbe a nemzetségbe tartozik az ízletes gyümölcse miatt termesztett közönséges füge (Ficus carica) és több olyan növény is melyeket szobanövényként tarthatunk. A legnépszerűbb szobanövényként nevelt fikuszok, a csüngőágú fikusz (Ficus benjamina), a szobafikusz (Ficus elastica), és a lantlevelű fikusz (Ficus lyrata).

Gondozás

A fikuszoknak nincsenek különleges igényeik, csak a szélsőséges körülményeket nem szeretik (erős napsütés, túl meleg és túlszáraz levegő, túl hideg és nedves környezet, huzat).

Talajigény

Talaj tekintetében nem mondható igényesnek, egyedül arra kell figyelni, hogy laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajba kerüljön. A B típusú virágföld például tökéletesen megfelel a számára.

Tápozás

A felhasznált tápanyagok pótlásáról, rendszeres tápoldatozással gondoskodj, nyáron kéthetente adj nekik tápoldatot.

Fényigény

A fikuszok esetében nem jó választás, ha huzatos helyen tartod őket, mivel erre a levelek ledobásával reagál a növény. Keress számukra kellemesen meleg és világos, tűző naptól, és huzattól mentes helyet. A nagyobb termetű fajok számára biztosíts elegendő teret, így érvényesül a szépségük igazán!

Páraigény

A fikuszok páratartalom igénye közepes, ezért a párásítást meghálálják. Ha túlságosan száraz és fűtött, meleg a szoba levegője, az kedvez a pajzstetvek, takácsatkák és tripszek megjelenésének. A párásításra jó módszer a közvetlen párásítás, azaz ha a leveleket vízzel permetezed.

Vízigény

A fikuszok közepes vízigényű szobanövények, a nyári melegebb időszakban, legalább 4 naponta adj nekik vizet, télen ennél ritkábban. Figyelj arra, hogy ne öntözd őket túl, a pangó víz ártalmas, és levélhullást eredményez.

Szaporítás

A fikuszok dugványozással szaporíthatók. A dugványozáshoz szárdugványokat, valamint levágott hajtáscsúcsokat is használhatsz. A hajtáscsúcson legalább 2-5 levél található. A szárdugvány kb. 4-6cm hosszú, 1 levél található rajta, a levélhónaljában pedig 1 rügy. A dugványokat mártsd gyökereztető hormonba, majd pedig ültesd el, tőzeges, homokos virágfölddel töltött cserepekbe. A sikeres gyökeresedéshez, mérsékelt nedvesség, meleg, világos hely, valamint megfelelő páratartalom szükséges. Használhatsz szellőzőnyílásokkal ellátott fóliát, valamint félbevágott műanyag palackot is a párásításhoz.

A gyökeresedés időigényes folyamat, nevelgesd a fiatal növényeket, öntözd őket mértékkel, majd, amikor már elég fejlettek, ültesd őket külön-külön cserepekbe. Ebben a bejegyzésben nemcsak ezt a három ismert fajt mutatom be, hanem még 5 olyan fikuszt, amivel találkozhatsz a kertészetek kínálatában. A következő bejegyzésből a fikuszok gondozását ismerheted meg.

Metszés

Metszés szempontjából nincs nagy eltérés a különböző fikuszok között. Munka előtt érdemes kesztyűt húznod, és leterítened a növény alatt a padlót, a csepegő tejnedv miatt. Figyelj arra, hogy egy-egy ágat vagy tőből vágj le vagy egy levélnél.

Érdemes lentről felfelé haladnod, egy kényelmes sávban. Ha ezzel végeztél, forgasd meg a növényt, vagy részletenként haladj körbe. Szebb formákat leginkább a kislevelű fikusznál (Ficus microcarpa) a csüngőágú fikusznál (Ficus benjamina) vagy a hosszúlevelű fikusznál (Ficus longifolia) tudsz létrehozni.

Az alakítást sokszor behatárolja, az, hogy a növény már itt-ott – főleg az alsóbb részein – kopasz, de ezen kívül kedvedre alakíthatod a formát. Ha törzsön hosszan felkopaszodott, megnyúlt hajtású kislevelű vagy hosszúlevelű fikuszod van még az sem menthetetlen. Ilyenkor a legjobb, ha a hajtásokat egymásba fonod vagy egymáshoz drótozod, egy sűrűbb koronát kialakítva és utána metszed meg a növényt. Ezzel a módszerrel olyan növényeket is viszonylag gyorsan rendbe rakhatsz, amiknek a hajtásvégein épphogy csak pár levél van.

Ültetés, átültetés

Ha szükségesnek látod az átültetést, mert már kicsi lett a növény cserepe, vagy kimerült és elhasználódott a növény földje, akkor tavasszal B típusú virágföldbe ültetheted át.

Betegségek, kártevők

A fikuszokat túlságosan száraz levegőjű, fűtött helyiségben takácsatkák, pajzstetvek és tripszek is megtámadhatják. Huzatos helyen, valamint túlöntözés hatására is hullajthatják leveleiket. Ha télen túl hűvös és hideg helyen tartod őket, szintén ledobhatják a leveleiket.

Mérgező hatása

A szobanövényként tartott fikuszokról fontos megemlíteni, hogy tejnedvet tartalmaznak, mely mérgező hatású. Ettől természetesen nem kell megijedni, bátran nevelheted őket a lakásban, azonban a gondozás (pl. metszés, átültetés) során érdemes kesztyűt viselned.

Fikusz fajok

  1. Szobafikusz (Ficus elastica)

A szobafikuszt (Ficus elastica) talán nem is kell bemutatnom, annyira elterjedt szobanövény Magyarországon. Eredeti élőhelye Malajzia és India. Ismertsége és népszerűsége a csüngőágú fikusz (Ficus benjamina) vagy ahogy sokan ismerik kislevelű fikuszéval vetekszik. Szinte összetéveszthetetlen, hatalmas, kerek, sötétzöld színű fényes leveleivel, amelyeket, a határozott főér szel ketté. Nagytermetű szobanövény, szépsége akkor érvényesül igazán, ha biztosítod számára a szükséges teret. Jó választás egy tágas, világos nappaliba.

  1. Csüngőágú fikusz (Ficus benjamina)

A csüngőágú fikusz vagy kislevelű fikusz (Ficus benjamina) Délkelet-Ázsiából származó örökzöld fa vagy cserje. Eredeti élőhelyén a több tíz méteres magasságú példányok sem ritkák, itthon, szobanövényként tartva, jellemzően 2méteres magasságig növekszik.

ficus benjamina. Magyarországon az egyik legnépszerűbb szobanövénynek számít, beltéri növénydekorációk tervezésekor is előszeretettel használják, szép, fényes levélzete, és könnyed hatású lombozata miatt. Egyszínű zöld levelű, valamint tarka levelű változatát egyaránt árulják a kertészetek.

  1. Lantlevelű fikusz (Ficus lyrata)

A lantlevelű fikusz (Ficus lyrata) a trópusi Afrika területén őshonos növény. A növény díszét, a nevét adó, lantot formázó, világoszöld, erősen erezett levelei adják. Bármelyik tágas, világos nappaliban jól mutat. Nagyméretű szobanövény, ezért mindenképpen biztosíts számára, elegendő helyet, szépsége, így érvényesül igazán.

  1. Fagyöngy fikusz (Ficus deltoidea)

A fagyöngy fikusz (Ficus deltoidea) vagy fagyöngy füge Kelet-Ázsiában és Malajziában őshonos. Bár a fák lombkoronájából jól ismert fagyöngyhöz semmi köze sincs, a termése nagyon hasonlít rá, innen ered a fagyöngy fikusz elnevezés.

Ahogy a többi fikusz, úgy a fagyöngy fikusz sem virágáradattal, hanem szép formájával, valamint különleges levélzetével lehet otthonod dísze. Levelei sötétzöld színűek, kerekdedek, enyhén háromszög formájúak és fényes felületűek.

  1. Serlegkocsányú fikusz (Ficus cyathistipula)

A serlegkocsányú fikusz (Ficus cyathistipula) a gyorsabban növekvő, nagyobb termetű fikuszok közé tartozik, kb. 3-4 méteres magasságot érhet el. Levelei sötétzöldek, kerekdedek kissé hosszúkásak. Olyan helyen érdemes tartanod, ahol van elegendő hely a számára és jól érvényesülhet a formája, szépsége. Ilyen lehet például egy nagyobb, világos nappali.

A serlegkocsányú fikusz, metszéssel jól alakítható, előnyös tulajdonságai miatt, nemcsak otthoni szobanövényként, hanem irodaházak, bevásárlóközpontok dekorációjaként is gyakran alkalmazzák.

  1. Kislevelű fikusz (Ficus microcarpa)

Magyarországon a kislevelű fikusz (Ficus microcarpa) változatai közül a bonsai Ficus microcarpa ’Ginseng’, valamint a Ficus microcarpa ’Moclame’ fajtákat forgalmazzák leggyakrabban az üzletek és a nagyobb kertészetek.

A köznyelvben nagyon gyakran kislevelű fikuszként említik a csüngőágú fikuszt (Ficus benjamina) is, a Ficus microcarpa viszont tényleg rászolgált erre az elnevezésre.

Levelei kicsik, kerek formájúak fényes felületűek, szép, élénkzöld színűek. Bármelyik változat igazi dísze lehet a lakásnak.

  1. Hosszúlevelű fikusz (Ficus longifolia)

A hosszúlevelű fikuszt (Ficus longifolia) a leggyorsabban növő fikuszként tartják számon. Levelei keskenyek a végük hegyes. Egy-egy levél hossza akár a 20cm-t is elérheti.

Jó tulajdonsága, hogy a kislevelű fikuszhoz (Ficus microcarpa), a csüngőágú fikuszhoz (Ficus benjamina), valamint a serlegkocsányú fikuszhoz (Ficus cyathistipula) hasonlóan metszéssel jól alakítható.

Termete és formája miatt, egy tágas nappaliban szoliterként, vagy nagyobb közintézmények, bevásárlóközpontok, irodaházak dekorációjaként is alkalmazható.

  1. Kapaszkodó fikusz (Ficus pumila)

A kapaszkodó fikusz (Ficus pumila) Ázsiában őshonos, kúszó növekedésű növény. Díszítőértékét haragoszöld lándzsa alakú levelekből álló, dús levélzete alkotja. Gondozása egyszerű, ezért gyakran felbukkan közintézményekben, irodaházakban, és otthonra is remek választás.

Összefoglaló

A Ficus növénynemzetségbe számos faj tartozik, köztük például a füge is, de sok olyan fajt is találhatunk közöttük, melyek hazánkban kedvelt szobanövények. A fikuszok alapvetően levéldísznövények. A gondozásuk nem igények túl nagy odafigyelést, mivel nem mondhatóak túl igényesnek. Egyedül a szélsőséges viszonyokat nem kedvelik, de kellemesen meleg, nem tűző napos, világos helyen, rendszeres öntözés és párásítás mellett szépen fejlődnek.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek