Filodendron (Monstera deliciosa) gondozása, szaporítása, betegségei

filodendron
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A filodendronok (Philodendron) változatos megjelenésű, levélzetükkel és habitusukkal díszítő szobanövények, melyek Közép-Amerikai területeiről származnak. Hazánkban kedvelt levéldísznövények, többféle változatukat találhatod meg a kertészetek kínálatában.

Találsz közöttük kúszó növényt (Kúszó filodendron – Philodendron scandens), nagyméretű szoliter növényt (Szeldeltlevelű filodendron – Philodendron bipinnatifidum), valamint törpe növésű, asztalon, kisebb polcon tartható változatot is (Filodendron ’Atom’ – Philodendron selloum ’Atom’).

Gondozás

Jellemzően átlagos igényű szobanövények, melyek világos vagy félárnyékos, kellemesen meleg és párás helyen fejlődnek legszebben. A gondozásuk alapvetően nem bonyolult, ezért kezdők számára sem rossz választás.

Talajigény

Talajra nem kifejezetten igényesek, de a legjobban a laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajban fejlődnek.

Tápanyagigény

Alapvetően nem igényel plusz tápanyagot, mert nem tápanyagigényes növény, de meghálálják a tavasztól őszig tartó tápoldatozást is.

Fényigény

A fényigénye átlagos, világos vagy félárnyékos helyet keress a számára. A tűző napot nem kedveli, mert a leveli ilyenkor hajlamosak megégni.

Hőigény

A kellemesen meleg helyeket kedveli, szobahőmérsékleten jól érzi magát, ám a legjobban a 18-24 fok között érzi magát. Nyáron akár a szabadba is ki lehet tenni védett helyre. Télen 13 foknál alacsonyabb hőmérsékletű helyen ne tartsd.

Páraigény

Szeretik, ha a levegő párás, ezért a filodendronok nevelése során a párásításról sem szabad megfeledkezned.

Vízigény

A vízigénye viszonylag nagy, ezért rendszeres öntözést igényelnek. A földje mindig legyen kissé nyirkos, viszont a túlöntözésre figyelj, mert arra viszonylag érzékeny.

Szaporítása

A szaporítása hajtásdugványról a legegyszerűbb.

Betegségek, kártevők

A filodendronok nem mondhatóak érzékenynek a betegségekkel vagy a kártevőkkel szemben. A kártevők közül egyedül a takács atkák okozhatnak gondot.

Filodendron fajok

  1. Kúszó filodendron (Philodendron scandens)

A kúszó filodendron (Philodendron scandens) Közép-Amerika esőerdeiben honos gyors növekedésű kúszónövény. Magyarországon kifejezetten népszerű szobanövény, mivel nem túl igényes. Elsősorban szív alakú zöld leveleivel díszít. A csekély törődést is, gyors növekedéssel (akár 60-90cm egy év alatt) hálálja meg, így ha kezdő szobakertész vagy, akkor remek választás számodra, a sikerélmény szinte garantált ezzel a növénnyel!

Az üzletekben a szobai futókához (Epipremnum aureum) hasonlóan mohakaróra felfuttatva, valamint csüngő növényként is árusítják.

Kedvező adottságai miatt gyakran használják beltéri növénydekorációk kivitelezéséhez, közintézmények, irodaházak díszítéséhez is.

  1. Szeldeltlevelű filodendron (Philodendron selloum)

A szeldeltlevelű filodendron (Philodendron bipinnatifidum vagy Philodendron selloum) egy igazán izgalmas külsejű növény, mely Amerika trópusi részein őshonos. Elefántfül filodendron néven is ismert.

Hatalmas méretű, szeldelt, sötétzöld színű leveleivel, valamint tekintélyes méretével és habitusával díszít. Olyan helyen érdemes tartanod, ahol szabadon növekedhet, nagy a rendelkezésére álló tér.

  1. Filodendron ’Atom’ (Philodendron selloum ’Atom’)

A filodendron ’Atom’, a szeldeltlevelű vagy elefántfül filodendron (Philodendron selloum) törpe méretű változata. Lassan növekvő, kompakt szobanövény, mely kifejlett állapotban is nagyjából fél méter magas lesz csak, így nem kell attól tartanod, hogy kinövi a szobát.

Jó választás, ha szeretnéd az otthonodat egy mutatós, modern szobanövénnyel díszíteni, de nincs túl sok helyed a növény számára.

A filodendron ‘Atom’ remekül mutat például egy asztal közepére állítva, de akár az ablakban is tarthatod, feltéve, ha ott nem éri tűző nap.

  1. Pirosló filodendron (Philodendron erubescens)

A pirosló filodendron (Philodendron erubescens) Amerika trópusi vidékeiről származó növény. Az előbb bemutatott, többi filodendronhoz hasonlóan levéldísznövényként tartjuk.

Díszítőértékét, nagyméretű, fényes felületű, zöld és pirosas árnyalatban játszó, hosszúkás, nyílhegyre emlékeztető levelei adják. Vízigényes növény, de alapvetően nincsenek extrém igényei, gyakran találkozhatsz vele intézményekben, irodákban is.

Összegzés

A filodendronok Közép-Amerikából terjedtek el, hazánkban szobanövényként váltak ismertté. Elsősorban a levélzetükkel díszítenek. A kertészetekben többféle változatukkal is találkozni. Az igényeik alapvetően átlagosak, ezért a gondozásuk nem mondható kifejezetten bonyolultnak. Ha kellemes meleg, párás és világos helyet találsz a számukra a lakásban, akkor szép dísze lehet az otthonodnak bármelyik filodendron.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek