Flamingóvirág (Anthurium) gondozása

flamingóvirág
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A flamingóvirág (Anthurium) Közép és Dél-Amerikából származó növény. A kontyvirágfélék családjába tartozik, Magyarországon rendkívül kedvelt szobanövény. Népszerűségének oka, hogy látványos piros, rózsaszín vagy fehér virágokkal díszít, melyek a megfelelő gondozás mellett sokáig pompáznak. Virágait jellemzően a februártól júliusig terjedő időszakban hozza, az év további időszakaiban pihen a növény. Ekkor élénkzöld leveleivel díszít.

Gondozás

A gondozása igényel némi odafigyelést, de egy kis törődéssel hosszasan gyönyörködhetsz színes és látványos virágaiban.

Talajigény

A talajok közül a tőzeges, laza szerkezetű, tápanyag-dús, jó vízáteresztő képességű talajokat kedveli, mint például az A típusú virágföld.

Tápanyagigény

Ahhoz, hogy virágokat neveljen, sok tápanyagra van szüksége. Már elve érdemes tápanyagban gazdag ültető közeget keresni a számára, de a virágzás érdekébe célszerű évközben is gondoskodni a tápanyag utánpótlásról.

Fényigény

A növény a világos vagy félárnyékos helyeket kedveli, a tűző naptól viszont óvd, mert a levelei könnyen megégnek.

Hőigény

Lehetőleg kellemesen meleg helyen tartsd, egész éven át 20 fok körüli hőmérséklet a megfelelő a számára.

Páraigény

Kedveli a párás környezetet, ezt párásítással biztosíthatod számára. A párásítás során, figyelj oda, hogy a virágokra ne kerüljön a kipermetezett vízből. Ha a virágokra is vizet permetezel, akkor barna foltok jelenhetnek meg rajtuk.

Vízigény

Télen mérsékeld az öntözést, tavasztól őszig öntözd rendszeresen, de mértékkel, víz soha ne álljon alatta. A meszes víz akár a flamingóvirág pusztulását is eredményezheti, ezért lágy vízzel öntözd. A túlöntözésre és az alulöntözésre is egyaránt érzékeny, emellett a pangó vizet sem kedveli.

Szaporítás

A flamingóvirágot magról, valamint egyszerűbben tőosztással szaporíthatod.

Metszés

A flamingóvirág metszése mindössze abból áll, hogy a barna vagy haldokló levelek, illetve az elvirágzott virágok eltávolítod a növényről. Az elhervadt virágokat csak akkor érdemes megtartani a növényen, ha azt szeretnéd, hogy a növény magokat termeljen.

Virágzás

Gyakran előfordul, hogy a virágzás elmarad. Ennek jellemzően az az oka, hogy a növény rengeteg tápanyagot használ fel a virágképzéshez, a következő virágzáshoz már nem marad elég tápanyaga. A virágzást, a tavasztól őszig tartó időszakban heti egyszeri tápoldatozással, kellő méretű cserépbe való ültetéssel, és kétévente történő átültetéssel segítheted elő.

Ültetés, átültetés

Átültetni tavasszal lehet, ez akkor válik szükségessé, ha kinőtte a cserepét, illetve elhasználódott a földje. A tőosztással való szaporítást elvégezheted az átültetéssel egy időben. Az átültetéshez A típusú virágföldet válassz.

Betegségek, kártevők

A flamingóvirágot helytelen gondozás esetén, megtámadhatják különféle kártevők, és egyéb problémák is adódhatnak. Ha napos helyen tartod, és a levegő is túl száraz, akkor a takácsatkák támadhatják meg, a levelek széle pedig besodródik. Levéltetvek és pajzstetvek szintén veszélyt károsíthatják. Betegségek közül a gyökérrothadás és a levélfoltosság jelentkezhet.

Mérgező hatása

A flamingóvirág a mérgező szobanövények közé tartozik, nyálkahártyát irritáló anyagokat tartalmaz.

Összegzés

A flamingóvirág (Anthurium) egy Dél és Közép-Amerikában őshonos, a kontyvirágfélék családjába tartotó évelő növény, mely hazánkban kedvelt szobanövény. Dekoratív virágai miatt tartják, melyek megfelelő gondozás mellett hosszan virágoznak. A gondozása nem mondható egyszerűnek, mert nem a legigénytelenebb növény. Az öntözésre kimondottan érzékeny, a virágzás pedig elmaradhat, ha nem kap kellő mennyiségű tápanyag-utánpótlást.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek