Fokföldi Ibolya (Saintpaulia ionantha) gondozása

afrikai ibolya
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A fokföldi vagy afrikai ibolya (Saintpaulia ionantha) a csuporkafélék családjába tartozik, a kelet-afrikai Uzambara hegységben őshonos. Számtalan fajtája létezik, a hazai üzletekben és kertészetekben is kapható. Egyszerű, telt, hullámos vagy fodros virágai többféle színekben is pompázhatnak, lehetnek rózsaszín, lila, bíbor, fehér, kék vagy tarka színűek is. A téli hónapokban van a fő virágzási ideje, de megfelelő gondoskodás mellett akár az év más időszakaiban is nevelhet virágokat. Alacsony kis növény, hozzávetőleg 15 cm magasra nő csak meg. Kerekded, szív alakú levelei molyhos felületűek.

Gondozás

Kis helyigényű, rendkívül mutatós szobanövény, melynek virágaiban nagyon sokáig gyönyörködhetsz, ha megfogadsz néhány egyszerű gondozási tanácsot.

Talajigény

A talajok közül a kissé savanyú, tűzeges, jó vízáteresztő képességű talajokat kedveli, az A típusú virágföld például tökéletesen megfelelő a számára.

Tápanyagigény

A fokföldi ibolyát a virágzás ideje alatt célszerű tápoldatozni. Havonta egyszer keverj a vízéhez virágzó szobanövényeknek való tápoldatot, melyet bőséges virágzással fog meghálálni.

Fényigény

A fokföldi ibolya magas fényigényű növény, de a tűző napot nem szereti. Félárnyékos környezetet is kibírja, bár nem ideális számára.

Hőigény

Igényli a kellemesen meleg hőmérsékletet, ez nyáron 18-22 fok, míg télen a nyugalmi időszakban alacsonyabb 16 fok. A hirtelen hőmérsékletváltozásoktól, valamint a huzattól óvnod kell.

Páraigény

Kedveli a magas páratartalmat, ennek biztosítására, állítsd nedves kavicsrétegre a cserepét. Sose permetezd vízzel a leveleit!

Vízigény

Az öntözés során arra figyelj, hogy földjét mindig tartsd nedvesen, az öntözések közötti időszakban a föld felszínét, hagyd egy kicsit kiszáradni. Az öntözéshez szobahőmérsékletű vizet használj. Az öntözővíz ne érje a leveleket, csak a talajt.

Szaporítás

Szaporítása levéldugvánnyal a legegyszerűbb.

A fokföldi ibolyát levéldugványról szaporíthatod a legegyszerűbben. A szaporításhoz a növény egy-egy levelére lesz szükséged, valamint egy pohár vízre, és kellemesen meleg helyre.

Olyan leveleket szedj le, amelyeknek a levélnyele legalább 3cm-es, de az sem baj, ha kicsit hosszabb.

Tölts egy pohárba, vagy mondjuk befőttesüvegbe vizet, és állítsd bele a leveleket. A vizet néhány naponta cseréld, és figyelj arra is, hogy a szár mindig a vízbe érjen. A gyökerek kifejlődése után, apró levelek is megjelennek, ekkor éri el a dugvány, azt az állapotot, amikor már elültetheted, lazább szerkezetű, tápanyagban gazdag virágföldbe.

Teleltetés

A téli, nyugalmi időszakban kicsivel hűvösebb, 16 fokos helyiségbe vidd, és az öntözés mennyiségét is csökkentsd.

Metszés

Metszést alapvetően nem igényel, de az elhalt virágokat mindenképp érdemes róla eltávolítani. Emellett az alsó, nagyméretű leveleket is érdemes időnként, a növény tövénél levágni.

Ültetés, átültetés

A fokföldi ibolyát tavasszal érdemes átültetni, ehhez lehetőleg A típusú virágföldet használj. Az átültetésnél lény nagyon körültekintő, mert ha megsérül a növény gyökere, akkor könnyen rothadásnak indul. Mindig egyel nagyobb cserépbe ültesd át.

Betegségek, kártevők

A kártevők közül a levéltetvekre és a viaszos tetvekre is érzékeny. Ha túlöntözöd tőrothadás jelentkezhet, a tűző nap, a levelek sárga foltos elszíneződését eredményezi. Lisztharmat vagy botrítisz is megfertőzheti, ezt a penészes levelek és virágok jelzik.

Összegzés

A fokföldi ibolya vagy más néven afrikai ibolya (Saintpaulia ionantha) egy Tanzániában őshonos, a csuporkafélék családjába tartozó évelő virágos növény, melyet Magyarországon szobanövényként ismerhetsz. Számtalan fajtája létezik, melyek a hazai kertészetekben is megtalálhatunk. A gondozása nem bonyolult, mindössze pár egyszerű szabályt kell betartani, hogy egész évben gyönyörködhessünk a virágaiban. Ugyan a fő virágzási ideje télen van, megfelelő gondozással akár egész évben virágozhat.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek