Frangipáni (Plumeria) gondozása

pluméria
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A frangipáni, vagy pluméria Közép-Amerikában és a Karib-térségben őshonos növény, melyet a meténgfélék családjába sorolunk. A frangipánit templomfának, egyes fajait hawaii rózsának is nevezik. Eredeti élőhelyükön 7-8méteres fává fejlődnek ezek az illatos virágú növények. A trópusi és szubtrópusi területeken dísznövényként telepítették be, Magyarországon szobanövényként tarthatjuk.

A frangipáni fő díszét kellemes illatú virágai adják. A látványos virágokat öt húsos szirom alkotja, a szirmok szélkereket formáznak, változatos színekben játszanak. Levelei nagyok, zöld színűek, határozott erezettel. Virágai jellemzően májustól szeptemberig nyílnak. Szobanövényként tartva nagyjából 2-3 méteres magasságot ér el.

Gondozás

A pulméria gondozása nem túl bonyolult, könnyen tartható növény, ám ha a virágaiba szeretnénk gyönyörködni, egy-két dologra mindenképp oda kell figyelni.

Talajigény

Talaj tekintetében nem mondható nagyon igényes, az a legfontosabb, hogy laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajt keress a számára. A kaktuszok számára készített talajkeverékek például jó választás a frangipaninak.

Tápozás

Ha azt szeretnéd, hogy a frangipáni szép virágokat neveljen, akkor célszerű tavasz és ősz között legalább kéthetente tápoldatozni. Ehhez alacsony nitrogéntartalmú, de foszforban gazdag tápoldatot használj.

Fényigény

A pluméria eredeti élőhelyéből adódóan fény és melegigényes növény. Bátran választhatsz számára tűző napos helyeit is. Mindenképp napos helyet keress a Frangipani  számára, ahol naponta minimum 5-6 óra napsütés éri. Ha ez nem megoldható, a mesterséges megvilágítás is segíthet.

Hőigény

Mivel eredetileg trópusi növényről van szó, így melegigényes növény. Télen is olyan helyet keress számára, ahol legalább 12-15 fokos a hőmérséklet, nyáron pedig a nagy kánikulában is jól fogja érezni magát.

Vízigény

A frangipáni öntözésénél fontos a mértékletesség. Tavasszal és főleg nyáron melegben, rendszeresen, de ne túl sok vízzel öntözd. Semmiképpen se öntözd túl, mert kirohadnak a növény gyökerei. Tavasszal és nyáron az öntözések során tápoldatot is adj a növénynek. Novembertől tél végéig tart a pluméria nyugalmi időszaka ilyenkor elhagyható az öntözés. Elég, csak tavasszal újrakezdeni, amikor megjelennek az első rügyek a növényen, vagy ha ráncos a növény töve.

Szaporítás

Szaporítani magról és dugványozással tudod. A magról nevelt pluméria sikeres gondozás mellett általában 3-5 év után hoz csak először virágot.

Metszés

Metszést alapvetően nem igényes, de az elhalt növényi részeket mindenképp érdemes eltávolítani róla.

Ültetés, átültetés

A pluméria ültetéséhez olyan cserepet válassz, ami nem túl mély, inkább széles és sötét színű. Az ültetéshez laza szerkezetű földkeveréket használj.

Betegségek, kártevők

Kártevők közül a levéltetű, a liszteske, a tripsz és a pókatka is károsíthatja, betegségekre viszont nem annyira érzékeny.

Összefoglaló

A frangipáni, vagy pluméria Közép-Amerikából, illetve a Karib-térségből származó trópusi növény, melyet hazánkban szobanövényként lehet kapni a nagyobb kertészetekben és áruházakban. A gondozása nem túl bonyolult, de odafigyelést igényel, mivel nagy a meleg, fény és vízigénye. Betegségek nem támadják meg, de több kártevő is okozhat gondot. Sok nedvességet igényel, és napi több órás napsütés, illetve meleget, hogy szép virágokat neveljen.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek