Fukszia (fuchsia) gondozása, ültetése, teleltetése, metszése, szaporítása – fukszia fajták képekkel

fukszia
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A fukszia az utóbbi években nagy népszerűségre tett szert a kertbarátok körében. Nem véletlenül, mivel egy nagyon érdekes és látványos megjelenésű, különféle színváltozatokban kapható dísznövényről van szó. A fukszia vagy Krisztus vércseppje (Fuchsia) Dél-Amerika nyugati partvidékén őshonos évelő dísznövény, amely különleges, akár két színben is játszó, érdekes formájú virágaival hódította meg a kertészek szívét.

A fajtáknak se szeri se száma, lágy és fás szárú, magas és alacsony, kúszó és csüngő változatokat egyaránt léteznek. Ha ügyesen gondozod, és biztosítod számára az árnyas, kissé nyirkos környezetet, akár egész nyáron díszíthet. Magyarországon teleltetést igényel fagyérzékenysége miatt.

Gondozás

A fukszia fajtól függően víz, pára és tápanyagigényes növény, de bármelyik fajtól is van szó, a gondozása odafigyelést igényel.

Talajigény

A fuksziák talajigényéről általánosságban elmondható, hogy a jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talajokat kedvelik. Jó, ha eleve tápanyag dús talajba ülteted. Egyes fajok esetében enyhén savas vagy semleges talajra van szükség, mint a thalia fukszia esetében.

Tápanyagigény

Mivel tápanyagigényes növény, a rendszeres tápanyag utánpótlásról is érdemes gondoskodni a számára.

Fényigény, hőigény

A tűző napot, és a túlzott meleget nem szívleli, ezért bátran választhatod helyéül a kert egy árnyékosabb szegletét, de egyes fajok világos, félárnyékos helyen is jól boldogulnak. Bármelyik fajról is van szó, az erősen tűző napot mindenképp kerülni kell.

Vízigény

A fuksziák vízigényes növények, ezért gondoskodnod kell rendszeres öntözésről, hogy a földje mindig kissé nyirkos legyen, ám a túlöntözést kerülni kell.

Szaporítása

Szaporítani hajtásdugvánnyal, vagy magról tudod.

A fukszia szaporítása dugványozással

A dugványozáshoz friss hajtásokat kell levágnod a növényről, melyre a legjobb időpont a tavasz, de később is próbálkozhatsz ezzel. Vágj le 5-10 cm-es egészséges hajtásokat, és távolítsd el róluk az alsó leveleket.

A levágott hajtásokat lehetőleg azonnal használd fel, ha erre nincs lehetőség, akkor azonnal állítsd őket vízbe, mert fonnyadtan már nem biztos, hogy meggyökeresednek. Ha van gyökereztető hormonod, akkor mártsd bele a hajtások szárát. Ezt a lépés elhagyhatod, enélkül is sikeres lehet a gyökeresedés.

Tölts meg cserepeket lazább szerkezetű földdel, és készíts lyukakat a dugványok számára. Ültesd el a dugványokat, majd öntözd meg őket.

Egy cserépre húzott zacskóval biztosítsd a kellő páratartalmat. Az elültetett dugványokat alkalmanként szellőztesd, és csak mértékkel öntözd. Kb. másfél hét alatt meggyökeresednek a dugványok.

Metszés

Szebb formát és növekedést érhetsz el, ha tavasszal visszavágod.

Teleltetés

Mielőtt megkezdenéd a teleltetést, érdemes átvizsgálnod a növényt, nem fertőzött-e, nincsenek-e rajta kártevők. Célszerű ilyenkor vízzel letisztítanod, megszabadítva a kosztól, és a levelek között lapító kártevőktől is.

A teleltetés helyéül világos, és sötét helyet is választhatsz, utóbbi helyen, ledobja leveleit a növény, de ettől nem kell megijedned, természetes folyamat.

Ha világos helyen szeretnéd teleltetni, akkor kb. 10-12 fokos, míg ha sötétben, nagyjából 7 fokos helyiséget válassz. A teleltetés alatt elég, csak mértékkel öntöznöd, tápoldatozni nem kell.

Ahogy beköszönt a tavasz, keress a fukszia számára világosabb helyet (tűző napra ne kerüljön), vágd vissza hajtásait a feléig, és kezdd el újra rendszeresen öntözni.

Ilyenkor lehet átültetni, ha szükségét érzed. Később, amikor már kellemes az idő, elkezdheted szoktatni a kinti klímához.

A télálló fajok nem igényelnek teleltetést, maximum takarást, bár a kemény telek őket is károsíthatják.

Ültetés, átültetés

Az átültetéshez, akárcsak a metszéshez is a tavasz a legjobb alaklom.

Betegségek, kártevők

A fuksziák betegségekre nem kimondottan érzékenyek, de a kártevők közül a levéltetű a liszteske, valamint a vincellérbogár is megtámadja őket időnként.

Fukszia fajok

Télálló fukszia (Fuchsia magellanica) bemutatása, gondozása

A télálló fukszia (Fuchsia magellanica) konténerbe és szabadföldbe is ültethető dísznövény, mely enyhébb éghajlatú vidékeken kb. 2-3 méteres magasságig nő, hazánkban jellemzően kb. 1 méteres félcserjévé fejlődik.

A magellán fuksziaként, vagy karcsú fuksziaként is ismert növény előnye, hogy áttelel a szabadban, ha gondoskodsz töve megfelelő takarásáról, ugyanakkor díszítőértéke semmivel sem kisebb, mint a teleltetést igénylő változatoké.

Levélzetét szürkés-zöld, átellenesen álló levelek alkotják. Hosszúkás, keskeny, fehér, rózsaszín, pink, piros és bíbor színben játszó virágai a nyár második felében, valamint ősz elején nyílnak.

A télálló fukszia félárnyékos, esetleg világos, délelőtti napfényt kapó helyre, tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő talajba ültetve fejlődik a legszebben. Lehetőség szerint szélvédett helyre ültesd kissé mélyebbre, mint ahogy a cserepében volt.

Rendszeres, de körültekintő öntözést igényel, a túlöntözésre érzékeny. Télen takarással kell óvni a tövét, de a nagyon erős fagyok időnként így is károsíthatják. Elhalt hajtásait, kora tavasszal vágd vissza a talajszintig.

Betegségekre nem érzékeny, kártevők közül időnként megtámadják a takácsatkák és a liszteskék. Szaporítani dugványozással tudod.

Korallfukszia, thalia fukszia (Fuchsia triphylla) bemutatása, gondozása

A korallfukszia vagy thalia fukszia (Fuchsia triphylla) közepes termetű, bokrosodó habitusú félörökzöld fukszia faj, mely hazánkban teleltetést igényel. A Tahitin, Dominikai Köztársaságban valamint a Karib-szigeten őshonos növény, korallpiros virágaival lehet otthonod dísze például konténerbe ültetve.

Csüngő, korallszínű virágai a hajtások végén csoportosan nyílnak a nyár folyamán. A növény levélzetét sötétzöld levelek alkotják.

A korallfukszia helyéül világos, de nem tűző napos, szélvédett helyet válassz. Talajok közül az enyhén savas vagy semleges, jó vízáteresztő talajtípusokat kedveli. Rendszeres, de körültekintő öntözést igényel, ne öntözd túl!

Betegségekre nem érzékeny, kártevők közül a levéltetű a liszteske, valamint a vincellérbogár támadják meg időnként.

A korallfukszia teleltetést igényel. Kb. 7-10 fokos hőmérsékleten teleltesd. Fényhiányos helyen is áttelel, de ilyenkor lehullajtja leveleit. Szaporítani dugványozással lehet.

Összegzés

A fukszia vagy Krisztus vércseppje (Fuchsia) egy Dél-Amerika nyugati partvidékéről számrazó évelő dísznövény, amely különleges, akár két színben is játszó, érdekes formájú virágaival díszít. Hazánkban kedvelt dísznövény, a gondozása azonban odafigyelést igényel. Bár fajonként és fajtánként is eltérő igényei lehetnek, minden fuksziára igaz, hogy a nevelését nagy körültekintéssel kell végezni, ugyanakkor, ha megfelelő környezet teremtünk a számára, a kert vagy a terasz éke lehet.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek