Gardénia (Gardenia jasminoides) gondozása, teleltetése – Gardénia fajták képekkel

Gardénia
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

A gardénia (Gardenia jasminoides) Japánban és Kínában őshonos, de az Egyesült Államok déli és nyugati partjain is találkozhatunk vele, elsősorban szabadtéri örökzöld bokorként. Hazánkban beltéri tartása terjedt el, ami nem könnyű feladat. Mielőtt ajándékba adnánk vagy magunknak vásárolnánk, mindenképp nézzünk utána alaposan a tartási feltételeinek, mert könnyen a növény pusztulását okozhatjuk. A gardéniának fényes, zöld levelei és gyönyörű, illatos, viaszos, fehér virágai vannak, melyek jázminhoz hasonló illatukkal már számos parfüm megszületését inspirálták.

Gardénia virága

Gondozás

A gardénia gondozása nem mondható egyszerűnek, mert a növény nagy figyelmet és folyamatos gondoskodást igényel, különösen, ha beltérben szeretnénk tartani. Megéri a fáradozást, mert a virágai páratlanul szépek.

Talajigény

A gardéniának jó vízelvezető képességű, savas talajra van szüksége.

Tápozás

A gardéniának tavasszal és nyáron kéthetente van szüksége tápanyag utánpótlásra, ősszel és télen havonta. Elsősorban savas talajt kedvelő növényeknek való táppal tápoldatozzuk.

Fényigény

A gardénia fényigényes növény, minden nap legalább 6-8 órányi erős fényre van szüksége. Az évszakok váltakozásával mindig oda helyezzük át, ahol a legtöbb fényt kapja. Amennyiben ez nem lehetséges, mesterséges fénnyel is kielégíthetjük a fény iránti igényét.

Vízigény

A gardénia öntözése sem egyszerű. Ha nagyon kiszárad, akkor elveszítheti a leveleit, ha túlöntözzük, az barna foltosodáshoz és gyökérrothadáshoz vezethet. Mindig várjuk meg, amíg a talaj felső része kiszárad, és csak ekkor öntözzük mérsékelten.

Hőigény

A gardénia a hőre is roppant igényes növény, az ideális hőmérséklet nappal 18-21 °C között, éjszaka pedig 12-18 °C között van, ettől eltérő hőmérsékleten a növény el is pusztulhat.

Páraigény

A magas páratartalom is fontos a növény számára. Ha gardéniát szeretnénk sikeresen tartani, akkor a lakás páratartalmát mindenképp célszerű magasan tartani, akár külön párologtatóról is gondoskodnunk kell a növény számára. Vízzel ne permetezzük, mert az nem segít a magasabb páratartalom elérésében, csak gombás megbetegedésekhez vezet.

Szaporítás

Dugványokkal lehet szaporítani nyáron és tavasszal.

Metszés

A metszés lényeges ahhoz, hogy a gardénia virágokat is hozzon, ugyanis ehhez mindenképp el kell távolítani a régi, fás szárrészeket. Erre a nyár és a tavasz a legalkalmasabb időszak.

Virágzás

Ahhoz, hogy a gardénia virágot hozzon, tökéletes tartási körülményeket kell teremtenünk fény-, víz-, táp- és talajigény szempontjából is. Emellett a rügyek is akkor maradnak csak meg, ha az éjszakai hőmérséklet 12 °C.

Betegségek

Mivel a gardénia magas hőmérsékletet és páratartalmat igényel, így a gombás és bakteriális betegségek megjelenhetnek.

Kártevők

A gardéniát a pajzstetvek, a takácsatkák, a molytetvek, a tripszek és a levéltetvek is megtámadhatják, ellenük permetezéssel védekezhetünk.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek