Guzmánia (Guzmania lingulata) gondozása, szaporítása

guzmánia
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A guzmánia vagy más néven guzmán bromélia (Guzmania lingulata) a broméliafélék családjába tartozó Guzmania nemzetségbe tartozik. Őshazája Nyugat-India, illetve Közép és Dél-Amerika őserdeiben található. Eredetileg fán lakó növény, de szobanövényként cserépben is tartható. Az egész világon elterjedt szobanövényként, hazánkban is meglehetősen keresett. Bár trópusi növényről van szó, hazánkban is könnyen nevelhető szobai körülmények között.

Télen mutat igazán szépen. Mutatós virágzata a tőlevélrózsa közepén fejlődik, és piros, sárga, narancssárga vagy rózsaszín árnyalatú fellevelek alkotják, melyekben akár 2-4 hónapon át is gyönyörködhetünk. A valódi virágai a színes tőlevélrózsán fejlődnek, de jelentéktelenek. Puha, fényes, sima szélű levelei, akár 45 cm hosszúra is megnőhetnek.

Gondozás

A gondozása igazán nem nehéz, mindössze egy kis odafigyelésre van szükség.

Talajigény

A guzmánia talaj szempontjából nem túl igényes, a jó vízáteresztő képességű virágföld tökéletes a számára, például orchideák számára készült virágföld, vagy tőzegből álló földkeverék.

Tápozás

Tápanyag szempontjából átlagos igényei vannak. A vegetációs időszakban célszerű kéthetente tápoldatozásról gondoskodni, ehhez kis töménységűre hígított tápoldatot használhatunk. Télen, illetve a virágzás kezdetekor már nincs szükség plusz tápanyag biztosítására.

Fényigény

A guzmánia a világos, vagy félárnyékos, nem tűző napos helyeket kedveli, ezért kellemesen meleg, félárnyékos és párás helyen keressünk a számára. A tűző napfényt nem szeretni, ezért közvetlen napsütés ne érje. Télen is világos helyre célszerű tenni, ahol jó a megvilágítás.

Hőigény

Melegigényes növény, a kellemes meleget szereti. Virágzásikor magas hőmérsékletre van szükség, jellemzően 24 fok szükséges, de a virágzást követően az átlagos szobahőmérsékletű szobák tökéletesen megfelel a számára. Érdemes gyakran szellőztetni, de a huzatot kerüljük.

Páraigény

Nyáron, illetve a fűtésszezonban érdemes párásításról gondoskodni. Ehhez érdemes vízzel és kaviccsal történő tálcára állítani a guzmánia cserepét, illetve kézi permetezővel vízzel permetezni.

Vízigény

A guzmánai a vízminőségre nagyon érzékeny, ezért nagyon fontos, hogy az öntözéshez lehetőség szerint szobahőmérsékletű, mészmentes vizet használjunk, például esővizet vagy lágyított csapvizet. A vízigénye átlagos. A vegetációs időszakban mérsékelt öntözést igényel, két öntözés között a talajt hagyjuk kicsit kiszáradni. Öntsünk vizet a levelek alkotta kehelybe is, melyet időnként érdemes átöblíteni. Télen még ennél is kevesebb vízre van szüksége.

Szaporítás

A virágzás után a guzmánia sajnos elpusztul, ám az anyanövény nevel sarjakat, melyekkel tovább tudjuk szaporítani. A sarjakat akkor érdemes leválasztani, ha már a felnőtt növény méretének egyharmadát, esetleg felét elérik. Az eltávolítást óvatosan végezzük egy steril késsel, hogy a lehető legkevesebb sérülést okozzuk a növénynek. A fiatal növényeket ültessük külön cserepekbe.

Metszés

A guzmánai metszést nem igényel.

Ültetés, átültetés

Mivel a guzmánia a virágzást követően hamarosan elpusztul, így átültetést valójában nem igényel. Ugyanakkor nevel sarjakat, melyeket óvatosan kell eltávolítani, és jó vízáteresztő képességű ültető közegbe kell ültetni.

Virágzás

Hazánkban, szobanövényként tartva télen hozza a virágzatát, melyek akár 2-4 hónapig is megmaradnak.

Betegségek, kártevők

A guzmánia növényvédelmi szempontból nagyon ellenálló növény, betegségek és kártevők is ritkán támadják meg. A száraz levegőjű helyiségekben megjelenhetnek rajtuk pajzstetvek és takácsatkák, de megfelelő párásítással ez is könnyen megelőzhető. Problémát okozhat meg a túlöntözés, ami rothadást idézhet elő.

Összefoglaló

A guzmánia vagy guzmán bromélia (Guzmania lingulata) egy trópusi fán élő borméliaféle, melyet szobanövényként is gyakran tartanak. Hazánkban is kedvelt dísznövény mutatós virágzata és könnyű nevelhetősége miatt. A világos, félárnyékos, meleg, párás helyeket kedveli. Talaj szempontjából a jó vízáteresztő talaj a legjobb a számára. Metszést, átültetést nem igényel. Sarjakkal szaporítható. Betegségek és kártevők szempontjából meglehetősen ellenálló növény.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek