Gyompálma (Chamaedorea elegans) gondozása, szaporítása, betegségei

gyompálma
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A gyompálma (Chamaedorea elegans) egy Mexikó és Guatemala területén őshonos pálmafajta, melyet hegyipálma és bambuszpálma néven is ismernek. Nagyon dekoratív szobanövény, elsősorban a levelével díszít. A kertészetek és virágboltok kínálatában kisebb és nagyobb méretű növényeket is találhatunk. Őshazájában a 2 méteres magasságot is elérheti, ám hazánkban maximum egy méteresre nő meg. A gyompálma kétlaki növény, tehát női és hím egyedei vannak. A női egyedek apró, illatos sárga virágokat is hoz, melyek nem túl látványosak.

Gondozás

A gyompálma egy nem túl igényes pálmafajta fajta, ezért irodákban vagy lakásba is tökéletes választás lehet. Ha egy kellemesen napos helyet keresel a számára, és rendszeresen mérsékelten öntözöd, évekig is elélhet.

Talajigény

A semleges kémhatású talajokat kedveli, az általános B típusú virágföld tökéletes a számára, de választhatunk speciális pálmaföldet is a számára.

Tápozás

Bár a tápanyagigénye inkább átlagos, mégis érdemes bizonyos időszakokban tápoldatozásról gondoskodni. Tápoldatozni főleg márciustól szeptemberig célszerű a gyompálmát 2-3 hetente. A tápoldatból közepes erősségűt használj, melyeket a kertészetekben könnyen be tudsz szerezni. A zöld növény tápoldatok vagy speciális pálmákhoz való tápoldatok tökéletesek a gyompálma számára. Szeptembertől márciusig, vagyis az őszi és téli időszakban már nem lesz szükség a tápoldatozásra.

Fényigény

A gyompálma fényigénye átlagosnak mondható. A lakásban olyan helyet érdemes keresni neki, ami hol nem tűzi a nap, illetve nincs teljes árnyék. A tűző nap megégetheti a leveleket, az árnyékos helyen pedig nem fejlődik majd megfelelően.

Hőigény

Mivel nem egy túl igényes növény, így fény tekintetében is átlagosak az igényei. A 20 Celsius fok körüli helyen szeret a legjobban, ott, ahol nem éri huzat. Télen célszerű kicsit hűvösebb helyre vinni, ahol 12-15 Celsius fok körüli a hőmérséklet, nyáron viszont akár a kert vagy a terasz árnyékosabb helyén is jól érzi magát.

Páraigény

A gyompálma szereti a párás levegőt, ezért célszerű időnként párásításról gondoskodni egy kézi permetező segítségével.

Vízigény

Víz tekintetében is átlagosak az igényei, a lényeg, hogy a földje mindig kissé nedves legyen. Arra azonban mindenképp figyelni kell, hogy ne öltözd túl.

Szaporítás

A szaporítása magról oldható meg, kertészetekben azonban inkább cserepes formában juthatunk hozzá, magot ritkábban találni.

Metszés

Metszést nem igényel, ugyanakkor az elszáradt leveleket célszerű óvatosan eltávolítani.

Ültetés, átültetés

Átültetést ritkán igényel, ugyanis egy viszonylag lassan növekedő pálmafajta. A gyompálmát csak akkor szükséges átültetni, ha már túl kicsi számára a cserepe. Az átültetésre a legalkalmasabb időszak a tavasz. Az átültetéskor körültekintőnek kell lenni, hiszen ha nem vagy elég óvatos, akkor megsérülhet a növény gyökere, mi akár a pusztulását is okozhatja.

Virágzás

Csak a nő ivarú növények hoznak virágot. Ezek nem túl látványos, apró, illatos sárga virágok, melyeket érdemes eltávolítani a növényről.

Betegségek, kártevők

Az alacsony páratartalom, illetve a kevés víz okozhat levélbarnulást. A kártevők közül pedig a takácsatkák és a pajzstetvek okozhatnak gondot, melyek ellen rovarriasztó szerrel tudunk védekezni.

Összefoglaló

A gyompálma (Chamaedorea elegans) kedvelt levéldísz növénye a kezdő kertészeknek, mivel egy meglehetősen könnyen nevelhető pálmafajta. Mexikó és Guatemala területéről származik, lakásban és irodában is egyaránt jól érzi magát. Fény, hő és víz tekintetében is átlagosak az igényei. Mivel lassú növekedés jellemzi, átültetni csak ritkán kell.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek