Gyöngyike (Muscari) gondozása, ültetése – gyöngyike fajták képekkel

fürtös gyöngyike
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A gyöngyike (Muscari) fajok alacsony termetű hagymás növények, melyek remekül mutatnak sziklakertben, virágágyásban más kora tavaszi hagymás virágokkal összeültetve. Törökországban őshonos, és onnan terjedt el egész Európában és Ázsiában. Magyarországon is több fajta él, az egyik leggyakoribb az égszínkék fürtű epergyöngyike (Muscari Botryoides), amelynek létezik egy fehér virágú ‘Album’ fajtája is, de számos más gyöngyikefaj is megtalálható a boltok kínálatban.

Kertbe, szabadföldbe csoportoson ültetve mutat igazán szépen. A gyöngyike a nevét az apró szőlőfürtökre emlékeztető virágairól kapta, melyek jellemzően kékes, lilás színűek, de fehér, rózsaszín, sőt sárga változata is létezik. Tavasz közepén virágzik, virágaiban hosszú ideig gyönyörködhetsz. Alacsony növény, hozzávetőleg 15-20 cm magasra nő csak meg. A gyöngyike minden része mérgező, ezért kisgyerekektől és háziállatoktól érdemes távol tartani.

Gondozás

A gyöngyike egy nagyon egyszerűen gondozható növény. Az őszi ültetést követően akár el is feledkezhetünk róluk, amíg tavasszal ki nem bújnak, és virágba nem borulnak.

Talajigény

A talajigénye átlagosnak mondható, egyedül az a fontos, hogy üde, jó vízáteresztő talajba kerüljenek a hagymák.

Tápanyagigény

Ültetéskor érdemes komposztot szórni a talajra, majd közvetlenül a virágzás előtt és alatt egy kevés műtrágyát adni a növénynek. A virágzás után újra komposztot érdemes szórni a hagymákra. Ezeket a tápanyagokat a hagymák elraktározzák.

Fényigény

Nagyon szereti a fényt, ezért napos, világos helyen érzik magát a legjobban, de képes alkalmazkodni a részleges árnyékhoz is, ezért félárnyékos helyre is kerülhet.

Vízigény

A gyöngyike tavasszal bőséges öntözést igényel, később azonban érdemes csökkenteni az öntözővíz mennyiségét. Ha csapadékos a tavasz, az öntözés nem feltétlen lesz szüksége. Azokban a hónapokban, amikor a gyöngyike nem virágzik, érdemes hagyni, hogy két öntözés között a földje kiszáradjon.

Szaporítás

Sarjhagymák leválasztásával szaporíthatod, de maggal is szaporodik önmagától is, mert az önvető képessége is nagyon jó.

Metszés

A növények levelei a virágzás után elszáradnak, ezt mindenképp meg kell várni, viszont a virágokat érdemes levágni, amikor már elhalványulnak.

Teleltetés

A gyöngyinkét nem véletlenül kell ősszel ültetni. A téli hidegre szüksége van ahhoz, hogy tavasszal virágozzon. Ha túl meleg volt a tél, a virágzás elmaradhat.

Ültetés, átültetés

A gyöngyike hagymákat szeptemberben, októberben ültetheted el a kertben. Lehetőleg csoportosa ültesd, úgy mutat igazán szépen. Végleges helyre kerüljenek, később ne ültesd át őket máshová. Az ideális ültetési mélység 5-8 cm, a tőtávolság 8 cm.

Betegségek, kártevők

A betegségekre nem mondható érzékenynek, bár a túl sok öntözés gyökérrothadást okozhat nála. Kártevőkre sem mondható kényesnek.

Gyöngyike

  1. Fürtös gyöngyike (Muscari racemosum)

A fürtös gyöngyike (Muscari racemosum) a spárgafélék családjába tartozó hagymás évelő növény. Az apró termetű, nagyjából 20-25cm-es növény áprilisban hozza csinos virágait.

Jellegzetes, kékeslila színű fürtös virágzatát, kicsi, csuporszerű tagok alkotják. Levelei kissé jellegtelenek, húsos fűszálra emlékeztetnek. A fürtös gyöngyike jól társítható más hagymásokkal, évelőkkel, virágágyakban, balkonládában, sziklakertben is jól mutat.

A fürtös gyöngyike nemcsak szépsége miatt szerethető virág, hanem igénytelensége miatt is. Gondozása nagyon könnyű, jó választás, ha nem szeretnél sokat bíbelődni a virágokkal, de szeretnéd élvezni az élénk színű virágok látványát.

Ültetési helyéül bátran választhatsz napos helyet, talajok közül a laza szerkezetű, homokos talajt szereti leginkább. Miután elvirágzott levelei visszahúzódnak, így száraz növényi részek levágásával sem kell törődnöd.

Szaporítani nagyon egyszerű, ugyanis a fürtös gyöngyike elszórt magjairól is könnyen szaporodik. Hagymáit az ősz első felében ültetheted el kb. 6-8cm mélyen.

  1. Örmény gyöngyike (Muscari armeniacum)

Az örmény gyöngyike (Muscari armeniacum) alacsony termetű évelő, hagymás növény, mely Dél-Európából származik. Magyarországon leggyakrabban ezzel a fajjal találkozhatsz a kiskertekben. Ideális tavaszi virága a ligetes, természetes hatású kertrészeknek csoportosan ültetve, de akár balkonládába is ültetheted.

Levélzetét, hosszú, földre terülő levelek alkotják, melyek gyakran már az ősszel kihajtanak és áttelelnek. Kék, lila vagy fehér színben játszó tömött fürtbe rendeződő gömbölyded virágai áprilisban díszítenek.

  1. Epergyöngyike (Muscari botryoides)

Az epergyöngyike (Muscari botryoides) alacsony termetű évelő, hagymás növény, mely Magyarország tölgyeseiben is előfordul. Természetben található példányai védettek! Ideális tavaszi virága a ligetes, természetes hatású kertrészeknek, valamint a sziklakerteknek is.

Levélzetét, lándzsás, sásszerű levelek alkotják, melyek visszahúzódnak a virágzást követően. Kék, lila vagy fehér színben játszó tömött fürtbe rendeződő gömbölyded virágai áprilisban és májusban díszítenek.

  1. Üstökös gyöngyike (Leopoldia comosa)

Az üstökös gyöngyike (Leopoldia comosa; Muscari comosum) alacsony, közepes termetű évelő, hagymás növény, mely a mediterrán régióba, valamint Magyarországon is őshonos növény.

Nagyobb csoportba ültetve természetes hatású, ligetes kertrészek, valamint sziklakertek dísze lehet tavasz végén, valamint a nyár elején nyíló virágaival.

Levélzetét hosszú, nem túl dekoratív levelek alkotják, virágai a felfelé álló, magas száron nyílnak.

Lila színű fürtös virágzatának érdekes külsőt kölcsönöznek a bóbitaszerű steril virágok, melyek a beporzást végző rovarok csalogatására szolgálnak.

  1. Széleslevelű gyöngyike (Muscari latifolium)

A széleslevelű gyöngyike (Muscari latifolium) alacsony termetű évelő, hagymás növény, mely Törökországból származik.

Ideális tavaszi virága a ligetes, természetes hatású kertrészeknek csoportosan ültetve, használhatod évelőágyások szegélyezésére, valamint díszítheted vele sziklakerted is.

Levélzetét, 1-2 darab széles, csuklyásvégű, a virágszárat kissé körülölelő levél alkotja. Sötét kékeslila színben játszó tömött fürtbe rendeződő gömbölyded virágai kora tavasszal díszítenek. A virágzat érdekessége, hogy a tetején világosabb színű, steril virágok is fejlődnek.

  1. Azúr gyöngyike (Pseudomuscari azureum)

Az azúr gyöngyike vagy korai gyöngyike (Pseudomuscari azureum; Muscari azureum) alacsony termetű hagymás évelő növény, mely csoportosan ültetve, más tavaszi hagymás virágok társaságában, valamint sziklakertben is a kert kedves dísze lehet. Tavasszal nyíló virágai nemcsak azúrkék, hanem fehér színűek is lehetnek.

Összegzés

A gyöngyike (Muscari) egy Törökországban őshonos, hagymás évelő növény, mely nevét a szőlőfürtökre emlékeztető virágairól kapta. A 16. században terjed el szerte Európában, Magyarországon is számos faját találhatod meg a kertészetek kínálatában. A gondozása rendkívül egyszerű, akár kezdő kertészek számára is jó választás lehet. Nincsenek nagy igényei, mindössze pár egyszerű szabályt kell betartani a nevelése során.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek