Gyűszűvirág (Digitalis purpurea) gondozása, ültetése, szaporítása

piros gyűszűvirág
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A piros gyűszűvirág (Digitalis purpurea) magas termetű kétnyári növény, mely nyáron díszít virágzatával. Mivel kétnyári növény, ezért virágaiban a második évben gyönyörködhetsz, az első évben levelei fejlődnek ki. A piros gyűszűvirág erősen mérgező növény! Bár erősen mérgező, látványos megjelenése miatt, az angol kertek és más természetes hatású kertek egyik elmaradhatatlan növénye. Jól mutat más virágok társaságában csoportosan ültetve, kerítések, falak mellé szintén ültetheted.

A hosszú száron nyíló, harang alakú virágok rózsaszín, lila, krém, sárga és ezek megannyi árnyalatában játszanak. A hosszú virágszár tőlevélrózsából nő, melyet kissé hosszúkás, hegyesedő végű levelek alkotnak.

Gondozás

A gondozása nem mondható túl nehéznek, ugyanis nincsenek különleges igényei. A sikeres neveléséhez mindössze pár egyszerű szabályt kell betartani.

Talajigény

A talaj tápanyagban gazdag, jó szerkezetű legyen. Célszerű ültetés előtt a talajt feljavítani komposzttal.

Tápanyagigény

Tápanyagigényes növény, ezért már ültetés előtt érdemes gondoskodni arról, hogy a talaj kellően gazdag legyen tápanyagban.

Fényigény

Ültetési helyéül félárnyékos helyet keress, a szórt fényt kedveli, de a világos-napos helyeken nem.

Vízigény

Kedveli, ha talaja nyirkos, öntözd rendszeresen, mértékkel, a túlöntözéssel azonban vigyázz.

Szaporítás

Szaporítani magról tudod. A gyűszűvirág magvetését májustól-augusztusig végezheted el. A csírázás elég gyorsan végbemegy, így a fiatal kis növényeket, már augusztus-szeptemberben végleges helyükre ültetheted, ahol a következő évben virágoznak majd. A magokat szabadföldbe és cserépbe is vetheted, ültető közegként mindkét esetben komposzttal feljavított földet használj. A magok nagyon aprók, ezért az egyenletes kijuttatáshoz célszerű őket homokkal keverned.

Cserépbe való vetésnél a földkeverékkel megtöltött cserepet állítsd vízbe, hagyd, hogy felszívja a nedvességet, majd engedd, hogy kicsepegjen a felesleg, az így benedvesített talajra szórd a magokat. Betakarni nem kell őket, mivel fényre csíráznak, elég csak óvatosan a földbe nyomkodnod őket. Tartsd nedvesen a vetést. Szabadföldbe való vetésnél, az előkészített ágyást öntözd be, majd pedig járj el hasonlóan, mint a cserépbe való vetésnél.

Metszés

Bár a piros gyűszűvirág kétnyári növény, az élettartama meghosszabbítható, ha virágzás után rögtön megmetszed. Ezzel azonban megakadályozod, hogy a virág újravesse magát, ezt nem árt figyelembe venni.

Betegségek, kártevők

Kártevők közül a csigák és a levéltetvek megjelenése jellemző, betegségek közül főként a lisztharmat és a levélfoltosodás okozhat problémát.

Mérgező hatása

Erősen mérgező növény, ezért olyan kertbe, ahol kisgyerekek és háziállatok is vannak, nem célszerű ültetni.

Összegzés

A piros gyűszűvirág (Digitalis purpurea) egy magasra, akár 1-1,5 méteresre is megnövő kétnyári növény, mely látványos virágaival a kertünk éke lehet. Virágait nyáron hozza, természetes hatású és angol típusú kertekben nagyon jól mutat. Erősen mérgező, ezt mindenképp számításba kell venni, ha elülteted a kertben. Az igényei leginkább átlagosak, egyedül talán az ültető helye igényel gondosabb tervezést, a nevelése már nem.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek