Hálóslevél (Fittonia albivenis) gondozása

fittonia
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A hálóslevél vagy fittónia (Fittonia albivenis) Dél-Amerika keleti területeiről származó, örökzöld növény, melyet hazánkban levélzetével díszítő szobanövényként ismerhetsz. Érdekességét világos erezettel mintázott, kerekded formájú zöldes és pirosas színű levelei adják. Természetes élőhelyén kolóniákat alkotva talajtakaróként nő. Alacsony termetű, de meglehetősen dekoratív még szobanövényként is. Dekoratív leveli mellett virágokat is nevel, ám szobanövényként erre csak ritkán lehet számítani.

Gondozás

Kissé érzékeny szobanövény, a száraz, hideg levegőt és a huzatot sem szereti. A emellett a fittónia számára fontos az állandóság is, vagyis nem sorolható a legegyszerűbben nevelhető szobanövények közé. A gondozása odafigyelést igényel, ám ha sikerül megfelelő körülményeket teremtened a számára, akkor szép éke lehet a lakásodnak.

Talajigény

A talajok közül a tőzeges, laza szerkezetű, jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajt kedveli a legjobban, például az A típusú virágföld megfelelő lehet a számára.

Tápanyagigény

Fejlődéséhez tápanyag utánpótlásra is szüksége van, ezt tápoldatozással biztosíthatjod számára. A tavasztól őszig tartó időszakban kéthetente tápoldatozd.

Fényigény, hőigény

Kellemesen meleg, világos vagy félárnyékos helyen fejlődik szépen. A hidegre érzékeny, ezért ügyelj, hogy ne érje huzat, ugyanis a huzat hatására ledobja a leveleit. A tűző napot nem viseli jól, inkább a szórt fény felel meg a számára.

Páraigény

Kedveli és kifejezetten igényli a magas páratartalmat, a lakás levegője száraz számára, nemcsak a fűtési szezonban, hanem egész évben, ezért mindenképpen párásítani kell. Erre jó megoldás, ha gyakran permetezed vízzel a leveleit.

Vízigény

Öntözni szobahőmérsékletű, lágy vízzel érdemes, az öntözések során tartsd földjét egyenletesen nyirkosan.

Szaporítás

Szaporítani hatásdugványozással lehet.

Metszés

Metszést nem igényel, de ha megjelennek rajta virágok, azokat érdemes lecsípni.

Ültetés, átültetés

Ha szeretnéd átültetni, tavasszal tedd meg, az ültetéshez A típusú virágföldet használj.

Betegségek, kártevők

A kártevők közül a viaszos pajzstetvek és a takácsatkák megtámadhatják, de a betegségekre nem érzékeny.

Összegzés

A hálóslevél vagy más néven fittónia (Fittonia albivenis) egy Dél-Amerika keleti területein, elsősorban Peruban őshonos örökzöld növény, melyet főleg dekoratív leveleivel díszít. Hazánkban szobanövényként tarthatod, ugyanis nagyon érzékeny a hidegre. A gondozása nem mondható egyszerűnek, ugyanis állandóságot és meleget igényel. Még az öntözővíz hőfokára is kényes, ahogyan a közvetlen napfényre is.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek