Hanga (erica) gondozása – hanga fajták képekkel

vékony hanga
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A hanga (Erica) Európában őshonos hangafélék vagy erikafélék családjába tartozó virágos növénynemzetség, melybe több mint 700 faja és számtalan kertészeti változata tartozik. A hangák rendkívül dekoratív növények, melyek színpompás virágaikkal, a virágzó növényekben szegény, komorabb őszi és téli időszakban segítenek vidámságot, életet csempészni a kertbe, teraszra. Megjelenési formájukat, színűket, és kinézetüket tekintve meglehetősen hasonlóak, a gondozásuk némiképp eltérhet egymástól, de általánosságban elmondható, hogy könnyen nevelhető növények.

Gondozás

A környezeti igényeik tekintetében meglehetősen hasonlóak egymáshoz az egyes erika fajok, nagy eltérések a télállóságukban mutatkozik meg. Egyes fajok még a hó alatt is kivirágoznak, míg mások csak üvegházi körülmények között hoznak virágot.

Talajigény

Az erika fajok leginkább a semleges, esetleg savas talajt kedvelik, ebben az egyedi igényeiket figyelembe kell venni, ugyanakkor minden fajra igaz, hogy a laza szerkezetű, jó vízáteresztő talajokban fejlődnek a legszebben.

Fényigény, hőigény

Az erika fajok leginkább a világos vagy félárnyékos helyeket kedvelik, a legtöbb faj nem szereti a tűző napot, annak ellenére hogy a fényt viszont kedvelik.

Vízigény

A vízigényük eltérő lehet, de általánosságban elmondható, hogy rendszeres öntözést igényelnek, fajtól függ, hogy mérsékelt vagy bőséges öntözést. A pangó vizet és a túlöntözést azonban egyik faj sem kedveli.

Szaporítás

Szaporítani fajtól függően dugványozással, bujtással, valamint magról lehet.

Betegségek, kártevők

Betegségek és kártevők tekintetében az erikák viszonylag ellenállóak, bár egyes fajok érzékenyek a levélrozsdára és a lisztharmatra

Hanga fajok

  1. Vékony hanga (Erica gracilis)

A vékony hanga, karcsú erika (Erica gracilis) bokros felépítésű, alacsony vagy közepes termetű örökzöld törpecserje, mely Dél-Afrikában őshonos. Hazánkban jellemzően egynyáriként tartjuk, mely fagyérzékenysége ellenére is megtartja bokros formáját és virágait télen.

Jól mutat balkonládába ültetve, télen a keményebb fagyok idején a lakásban is tarthatod világos, hűvös helyen.

Külseje nagyon hasonlít a csarabra, de virágai gömbölyűbbek, levelei pedig tűszerűek. Piros, fehér vagy rózsaszín árnyalatban játszó virágai ősszel nyílnak.

A vékony hanga akkora fejlődik a legszebben, ha napos, világos vagy félárnyékos szélvédett helyen, semleges, vagy savanyú jó vízáteresztő, tápanyagdús talajba ültetve tartod.

Rendszeres öntözést igényel. Öntözd körültekintően ugyanis a föld kiszáradására és a pangó vízre is érzékeny.

  1. Örökzöld hanga, örökzöld erika (Erica x darleyensis)

Az örökzöld hanga vagy örökzöld erika (Erica x darleyensis) közepesen magas termetű örökzöld cserje, melyet az alpesi hanga (Erica carnea) és a pelyhes hanga (Erica erigena) keresztezésével hoztak létre. Sziklakertbe, vagy nagyobb fák tövébe is ültetheted.

A hangafélék családjába tartozó növény néha már november végétől, de jellemzően januártól örvendeztet meg fehér, vagy a rózsaszín különböző árnyalataiban játszó virágaival, melyek fő díszét adják. Levélzetét tűszerű levelek alkotják.

Az örökzöld hanga napos, világos vagy félárnyékos helyen, savanyú, jó vízelvezető, talajba ültetve fejlődik legszebben. Akár homokos talajba is ültetheted. A tartós tűző napot nem szereti fényigényes mivolta ellenére sem.

A virágzás követően érdemes visszametszened, így friss hajtások nevelésére ösztönözheted, valamint megszabadítod az elszáradt virágoktól.

Kártevők általában nem károsítják, betegségek közül a levélrozsda és a lisztharmat időnként problémát okozhat. Szaporítani dugványozással tudod.

  1. Alpesi erika (Erica carnea)

Az alpesi erika, alpesi hanga, vagy hússzínű hanga (Erica carnea) a hangák nemzetségébe sorolható, alacsony termetű mutatós örökzöld cserje. Dekoratív növény, mely kiváló választás, akár talajtakaróként ülteted, akár sziklakerti növényként.

Díszítőértékét kb. 30cm magas, tömött, bokorszerű megjelenése, tűszerű levelei valamint rózsaszín illetve lilás piros pici, de nagymennyiségű virágzata adják.

Szintén jó választás, azért is, mert virágzási ideje tél végétől tavasz közepéig tart, azaz pont akkor színesíti a kertet, amikor a legtöbb növény téli álmát alussza.

Ültetési helyéül napos, világos vagy félárnyékos helyet válassz. Talajok közül a semleges vagy savas kémhatású talaj a megfelelő számára. A többi hangánál kissé jobban tolerálja a meszes talajt, de a kimondottan lúgos talajt ez a faj sem kedveli.

Virágzási időben rendszeres öntözést igényel, tartsd földjét nedvesen, a virágzás után kevesebb vízre van szüksége. Ezt mindenképpen vedd figyelembe az öntözés során.

A nyári melegben és szárazságban szintén meghálálja ha öntözöd. Virágzás után célszerű az elnyílt virágú ágait kicsit visszametszened. Szaporítani dugványozással, bujtással, valamint magról tudod.

Összegzés

A hanga (Erica) egy olyan növénynemzetség, melyet a hangafélék vagy erikafélék családjába sorolnak. Közel 700 fajuk létezik, ezek közül több is megtalálható hazánkban akár a természetben, akár a kertészetek kínálatában. A környezeti igények nagyrészt hasonlóak, vagyis mind kedveli a laza szerkezetű talajokat, és fényt. Az öntözési igényeikben mutatkoznak eltérések, de a legnagyobb különbségek a télállóságukban keresendő.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek