Harangvirág (Campanula) gondozása, ültetése, teleltetése – harangvirág fajták képekkel

dalmát harangvirág
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A harangvirág (Campanula) a harangvirágfélék (Campanulaceae) családba sorolható növénynemzetség, melybe évelő, egynyári és kétnyári növények is tartoznak. A harangvirág nemzetségbe mintegy 450 fajt, valamint hibridet sorolunk. A nemzetség neve latin eredetű, jelentése „kis harang”, mely utal a jellegzetes virágformára.

A harangvirágok az északi félgömb mérsékelt övének lakói, a Földközi-tenger vidékétől, egészen a Kaukázusig gyakoriak. A magas hegységeket, erdőket, valamint a füves pusztákat és tundrákat egyaránt meghódították. A hegyvidéki és sarki területeken élő harangvirág fajok jellemzően alacsony termetű növények, míg a mezei fajok az 1,5-2 méteres magasságot is elérhetik.

Harangvirág Magyarországon kedvelt és mutatós növény, találkozhatunk vele a kertben, az erkélyen, de akár sziklakertben is. Egyes Campanula fajták lakásban is sikeresen tarthatóak, ha elég napos és világos helyet találunk a számukra, de ezek a példányok is meghálálják, ha tavasztól az első fagyokig az erkélyen vagy a kertben lehetnek.

Gondozás

A harangvirág teljesen igénytelen növény, vagyis egyáltalán nem igényel nagy odafigyelést. A kezdő kertészek is bátran próbálkozhatnak vele.

Talajigény

Külön tápoldatozást nem igényel, de meghálálja a gondoskodást.

Fényigény

A tűző napot nem kedveli, napos, világos, de akár félárnyékos helyen is szépen megél.

Vízigény

A vízigénye átlagos, a szélsőségeket nem kedveli, vagyis a túl sok vagy túl kevés vizet. Rendszeresen öntözzük, de túlzásba esni nem kell. A földje mindig legyen kissé nyirkos.

Szaporítás

Szaporítani tavasszal tudod tőosztással vagy magvetéssel.

Metszés

Ha az elhalt virágokat eltávolítod, újabb virágzásra ösztönözheted a növényt.

Teleltetés

Az első fagyok előtt vigyük be a lakásba a cserepes példányait, és 6-10 fokos, világos helyen teleltesd át. Ilyenkor csak mérsékelt öntözést igényel. A kerti példányok általában fagytűrőek.

Ültetés, átültetés

A bolygatás nem kedveli, ha lehet, ne ülted át, már a végleges helyére kerüljön a kertben. A cserepes példányok viszont célszerű kétévente átültetni tápanyagban gazdag földbe, és egy nagyobb cserépbe. Erre a tavasz a legalkalmasabb.

Betegségek, kártevők

Viszonylag ellenálló növény, bár a meztelen csigák és a csigák okozhatnak némi gondot.

Őshonos harangvirág fajok

Magyarországon az alábbi harangvirág fajok őshonosak:

 • Olasz harangvirág (Campanula bononiensis)
 • Halvány harangvirág (Campanula cervicaria)
 • Csomós harangvirág (Campanula glomerata)
 • Széleslevelű harangvirág (Campanula latifolia)
 • Hosszúfüzérű harangvirág (Campanula macrostachya)
 • Terebélyes harangvirág (Campanula patula)
 • Baracklevelű harangvirág (Campanula persicifolia)
 • Kányaharangvirág (Campanula rapunculoides)
 • Répagyökerű vagy raponcharangvirág (Campanula rapunculus)
 • Kereklevelű harangvirág (Campanula rotundifolia)
 • Pongyola harangvirág (Campanula sibirica)
 • Csalánlevelű harangvirág (Campanula trachelium)

Harangvirág fajok bemutatása

 1. Balkáni harangvirág (Campanula poscharskyana)

A balkáni harangvirág (Campanula poscharskyana), alacsony termetű, vízszintesen terjedő növekedésű évelő növény, amely a Balkán-félsziget északi vidékeiről származik.

A balkáni harangvirág igazán látványos virág, köszönhetően a szinte a teljes növényt borító, élénk kék színű, csillag alakú virágoknak. A pompás virágzat hátteréül a kissé hegyes, fogazott szélű levelek alkotta levélzet szolgál.

Elsősorban sziklakertekbe érdemes ültetned, de ágyások szegélyeként is jól mutat. Arra figyelj, hogy növekedése során elnyomhat más növényeket.

 1. Baracklevelű harangvirág (Campanula persicifolia)

A baracklevelű harangvirág (Campanula persicifolia) Európában és Ázsiában őshonos magas termetű évelő növény. Magyarországon jellemzően a hegyi rétek, lomberdők lakója.

Harang alakú kék vagy fehér (Campanula persicifolia ’Alba’) virágai a nyár első felében, hosszú virágszárakon nyílnak. Levélzetét szálas, lándzsás levelek alkotják.

A kb. 80-100 cm-es magasságot elérő baracklevelű harangvirág csoportosan ültetve, valamint más növényekkel társítva is kerted igazi dísze lehet. Látványos összeültetést hozhatsz létre, ha palástfű (Alchemilla), pompás gólyaorr (Geranium magnificum), margitvirág (Leucanthemum) társaságába ülteted.

 1. Bögrevirág (Campanula medium)

A bögrevirág, vagy csupros harangvirág (Campanula medium) a harangvirág (Campanula) nemzetségbe tartozó közepesen magas kétnyári növény. Fehér, lila vagy rózsaszín virágaival tavasz végén, valamint nyár elején díszít.

Nevét csuporra emlékeztető virágairól kapta, melyek szirmai visszahajlanak, peremet alkotnak. Látványos virágai tartósak, vágott virágként a lakást is díszítheted velük. Levélzetét alul kerek és nagy levelek, míg felül, lándzsaszerű, fogazott szélű levelek alkotják.

 1. Csomós harangvirág (Campanula glomerata)

A csomós harangvirág (Campanula glomerata) Európa és Elő-Ázsia területén őshonos párnát alkotó tőlevélrózsás évelő növény.

Magyarországon elsősorban tölgyesek, cserjések és száraz gyepek lakója. A kb. 20 cm-es magasságot elérő növény levélzetét hosszúkás-szív alakú, szőrös sötétzöld színű levelek alkotják.

Tölcsér alakú, ibolyakék virágai jellemzően a nyár első felében június-júliusban nyílnak.

A kertészetekben gyakran kapható a magasabb termetű Campanula glomerata ’Superba’ változat, melynek ibolya lila virágai hosszabb szár végén virágfejet alkotva nyílnak.

Társíthatod más növényekkel is, szépen mutat csillagőszirózsa (Aster amellus), macskamenta (Nepeta), sarkanytyúvirág (Centranthus), Missouri ligetszépe (Oenothera macrocarpa) társaságában is.

 1. Dalmát harangvirág (Campanula portenschlagiana)

A dalmát harangvirág (Campanula portenschlagiana) Dalmácia mészkősziklás lejtőiről származó alacsony termetű évelő növény. Kifejlett magassága kb. 20 cm, tarackjai segítségével terjedő növény, mely szőnyegszerűen borítja be a talajt. Levélzetét szív alakú, fogazott, fodros szélű levelek alkotják.

Sötétlila árnyalatú, kinyílva csillag alakú virágai májusban és júniusban nyílnak, a méhek kimondottan kedvelik őket. A dalmát harangvirág jól társítható más növényekkel is, látványos összeültetést hozhatsz létre, ha szegfű (Dianthus), csenkesz (Festuca), dalmát gólyaorr (Geranium dalmaticum) és gyapjas tisztesfű (Stachys byzantina) társaságába ülteted.

 1. Garganói harangvirág (Campanula garganica)

A garganói harangvirág (Campanula garganica) Gargano-hegység, Olaszország, valamint Dalmácia területén honos évelő növény. Alacsony termetű, párnát alkotó növény, melynek kifejlett magassága kb. 15 cm. Levélzetét szíves-tojásdad alakú, fűrészes vagy csipkés szélű levelek alkotják.

Csillag alakú virágai jellemzően májusban és júniusban nyílnak, a méhek kimondottan kedvelik kék színű, fehér közepű virágait.

 1. Kányaharangvirág (Campanula rapunculoides)

A kányaharangvirág (Campanula rapunculoides) közepesen magas, vagy magas, Európa szerte gyakori, Magyarországon is őshonos harangvirág faj, mely jól illeszkedik a természetes hatású kertekbe. Magassága miatt évelőágyások háttérnövényeként, kerítések előtt egyaránt remekül mutat csoportosan ültetve.

Levélzetét szív alakú tőlevelek, valamint a szárakon elhelyezkedő, lándzsa alakú, fogazott, kissé szőrözött levelek alkotják. Harang alakú, enyhén bókoló liláskék virágai a nyár második felében nyílnak, pillangócsalogatók.

 1. Kárpáti harangvirág (Campanula carpatica)

A kárpáti harangvirág (Campanula carpatica) a Kárpátok hegyvidékeinek bokros növekedésű évelő növénye. Alacsony, közepes termete ellenére igen feltűnő jelenség, a növény méretéhez képest kifejezetten nagy virágai miatt.

Lila, fehér vagy kék színű csésze alakú virágait a nyár második felétől hozza, egészen az ősz elejéig.

A mutatós virágok alkotta látványt, a szív alakú élénkzöld levelek egészítik ki. Mérete miatt leginkább sziklakertekbe, vagy kerti utakat szegélyező ágyások alacsony növényeként érdemes ültetned.

 1. Kereklevelű harangvirág (Campanula rotundifolia)

A kereklevelű harangvirág (Campanula rotundifolia) Észak-Amerika, Szibéria és Európa területén honos közepes magasságú évelő növény.

Magyarországon a száraz lejtők, valamint a bokorerdők és tölgyesek lakója a kb. 30-45 cm magas, terjedő tövű évelő.

Levélzetét kerekded-szíves levelek alkotják, laza bugát alkotó ibolyakék virágai nagyon hosszan májustól, szeptemberig nyílnak.

Kiváló vágott virág, virágzatát a méhek is nagyon kedvelik.

Jól mutat más virágokkal összeültetve a kert egy vadvirágokkal beültetett szegletében. Töveit egymástól kb. 30 cm-re ültesd el.

 1. Nagytermetű harangvirág (Campanula lactiflora)

A nagytermetű harangvirág (Campanula lactiflora) kb. 90 cm-es magasságot elérő nagyméretű évelő növény, mely a Kaukázusban őshonos.

Júniustól augusztusig nyíló virágait vágott virágként is felhasználhatod. Bugavirágzatát csillag alakú rózsaszín vagy kékeslila virágok alkotják, melyek a méheket is becsalogatják a kertbe. Üde zöld színű levelei jellemzően lándzsásak, vagy tojásdad alakúak.

 1. Pettyegetett harangvirág (Campanula punctata var. punctata)

A pettyegetett harangvirág vagy koreai harangvirág (Campanula punctata var. punctata) közepes termetű, bokrosodó felépítésű, erőteljesen terjedő évelő növény, melynek őshazája Korea.

Levélzetét a talajhoz közel helyezkedő szív alakú, fényes felületű, valamint a száron lévő kisebb méretű, hosszúkás levelek alkotják. Harang alakú, lecsüngő virágai belső felükön pöttyösek, fehér vagy rózsaszín színben játszanak. Virágaiban nyáron gyönyörködhetsz.

 1. Széleslevelű harangvirág (Campanula latifolia)

A széleslevelű harangvirág (Campanula latifolia) a harangvirágfélék családjába tartozó évelő növény mely 60-150 cm körüli magasságot érhet el.

Magyarországon 1982 óta védett, 1993 óta fokozottan védett, eszmei értéke 100 000Ft.

Az Európában és Nyugat-Ázsiában őshonos széleslevelű harangvirág eredeti élőhelyén a nyirkos cserjések, szurdokerdők és magaskórós társulások nyáron virágzó növénye.

A hosszú száron, a levelek hónaljában, egyesével álló ibolyaszínű virágok július-augusztusban nyílnak.

Levélzetét hosszúkás, tojásdad, fűrészes szélű, puha szőrös levelek alkotják.

 1. Tornyos harangvirág (Campanula pyramidalis)

A tornyos harangvirág (Campanula pyramidalis) kb. 1,5-2méteres magasságot elérő nagyon mutatós, nagytermetű évelő növény.

Eredeti élőhelye az Északnyugat-Balkán, valamint Észak-Olaszország.

Hosszú nyelű, ovális-lándzsás levelei tőlevélrózsát alkotnak, ebből a tőlevélrózsából fejlődik ki a felfelé álló, elágazó, hosszú virágszár, melyet gazdagon borítanak a csillag alakú fehér vagy kék virágok.

Hosszú fürtben nyíló virágait a nyár második felében, júliusban és augusztusban csodálhatod meg. Virágait a méhek is nagyon kedvelik.

 1. Törpe harangvirág (Campanula cochleariifolia)

A törpe harangvirág (Campanula cochleariifolia) alacsony termetű évelő növény, mely Európa hegységeinek gyakori növénye. Díszítőértékét kicsi, lila vagy fehér színű, harang alakú virágai adják melyek nyáron, június-júliusban nyílnak.

Kifejlett magassága kb. 10-15 cm, földalatti tarackjai segítségével gyorsan terjed, és tömött párnát alkot. Terjedése miatt a töveket egymástól kb. 20-30 cm-re ültesd el.

Felhasználása sokrétű, a kert minden olyan szegletében jól mutat ahol, követ, sziklát használsz. Remek választás sziklakertbe, támfalakba és sziklahasadékokba is. Jól társítható más növényekkel például kakukkfűvel (Thymus), szappanfűvel (Saponaria), madárhúrral (Cerastium).

Összefoglaló

A harangvirág (Campanula) a harangvirágfélék (Campanulaceae) családba sorolható növénynemzetség, melyben közel 450 faj tartozik. A Földközi-tengertől egészen a Kaukázusig találkozhatunk vele. Hazánkban 14 faja él, melyeket sokszor megtalálhatunk a kertészetek kínálatában is. A gondozása egyszerű, mert egy igénytelen növény, kezdő kertészek számára is jó választás lehet akár a kertbe, sziklakertbe, de cserepes növényként is.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek