Háromszögletű Madársóska (Oxalis triangularis) gondozása

háromszögletű madársóska
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A háromszögletű madársóska (Oxalis triangularis) Brazíliában őshonos évelő növény. Magyarországon elsősorban szobanövényként tartjuk fagyérzékenysége miatt. Nagyon dekoratív szobanövény, jól mutat egy függesztett cserépbe, ámpolnába ültetve. Díszét mély bordó színű háromszög alakú levelei, valamint rózsaszínű virágai adják.

A háromszögletű madársóska leveli nagy méretűek, három részre tagoltak, és sötétben becsukódnak, mint a virágok. Virágai fehérek vagy halvány rózsaszín színűek, öt szirmúak, főleg a nyár folyamán nyílnak.

Gondozás

A háromlevelű madársóska gondozása viszonylag egyszerű, mert nem mondható túl igényes növénynek.

Talajigény

Ültetéséhez laza szerkezetű, jó vízáteresztő, tőzeges ültetőközeget válassz a számára.

Tápanyagigény

Meghálálja, ha időnként tápoldatozod, de alapvetően nincs magas tápanyagigénye.

Fényigény, hőigény

Elhelyezéséhez világos, de nem tűző napos, kellemesen meleg helyet keress a lakásban vagy a kertben. A kertben leginkább a fák alatt, szűrt fényű helyeken szeret.

Páraigény

A levegő páratartalmára nem különösebben kényes, nem szükséges külön párásítással foglalkoznod.

Vízigény

Az öntözés során járj el körültekintően, kerüld a pangó vizet, mérsékelten öntözd, télen ritkábban adj neki vizet.

Szaporítás

Szaporítása fiókhagymákkal a legegyszerűbb.

Virágzás

Virágzása jellemzően nyár közepétől, szeptemberig tart.

Teleltetés

Ha hagymáit kiülteted a szabadba, a fagyok előtt fel kell szedni őket, majd átteleltetni. Az is jó megoldás, ha a szobanövényként tartott növényt, nyáron a szabadban tartod és a fagyok előtt viszed a lakásba, majd pedig a fagyveszély elmúltával a következő évben újra kiteszed a kert egy nem tűző napos, de világos részére.

Betegségek, kártevők

Betegségekre és kártevőkre nem igazán hajlamos, nagyon ellenálló növény.

Hatása az emberi szervezetre

Két alfaja létezik, a kisebb, zöld levelű Oxalis triangularis ssp. triangularis, és a sötétlila levelű Oxalis triangularis ssp. papilionacea.

A háromlevelű madársóska levelei, virágai, és gumója is ehető, jellemzően savanykás ízű. Nyersen vagy főzve is fogyasztható, de egyszerre csak kis mennyiségben.

Összefoglaló

A háromszögletű madársóska (Oxalis triangularis)egy Brazíliából származó évelő növény, melyet enyhe fagyérzékenysége miatt leginkább szobanövényként tartanak Magyarországon, de kertbe is ültethető. Télen teleltetni érdemes, szabadföldbe lehet tenni egy próbát az átteleltetésével, de fel is lehet szedni a hagymáit. A gondozása egyszerű, egyedül a pangó vizet, illetve a tűző napot érdemes kerülni.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek