Házi Kövirózsa (Sempervivum tectorum) gondozása

Kövirózsák
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A házi kövirózsa (Sempervivum tectorum) Kis-Ázsiából származó, a varjúhájfélék családjába tartozó, évelő pozsgás növény, melynek természetes élőhelyét a napos hegyoldalak, mészkősziklák jelentik. Rendkívül ellenálló, jó szárazságtűrő növény, mely húsos leveleiben tárolja a nedvességet. Csúcsos végű levelei, szabályos körkörös mintát hoznak létre, tőlevélrózsába rendeződnek. A levelek különböző színárnyalatúak lehetnek, zöld, lila vagy pirosas színűek. A csillag alakú virágai hosszú száron nyílnak a nyár első felében. Ideális növény sziklakertbe, kőedénybe, jól társítható más pozsgás növényekkel, valamint a virágágyás egyéb növényeivel is.

Gondozás

Jó szárazságtűrő, viszonylag igénytelen növény, ezért tökéletes választás kőedényekbe vagy a sziklakertbe, kezdő kertészek is bátran próbálkozhatnak vele.

Talajigény

Ha teheted, jó vízáteresztő talajba ültesd, de kavicsos, homokos, tápanyagban szegény talajba ültetve is szépen fejlődik.

Tápanyagigény

Külön tápoldatozás nélkül is szépen fejlődik, szegényes talajban is jól boldogul.

Fényigény

A házi kövirózsa ültetési helyéül napos, világos helyet válassz, akár tűző napos helyre kis kerülhet. A fényhiány megnyúlást okozhat nála.

Vízigény

Jó szárazságtűrő növény, a csapadék általában elég a számára, csak a legaszályosabb időben igényel mérsékelt öntözést. A pangó vizet rosszul tűri, a nedvesség hatására a gyökerek könnyen rohadásnak indulnak, ami akár a növény végét is jelentheti.

Szaporítás

Szaporítani a fiókrozetták leválasztásával és elültetésével tudod, erre a tavasz vagy a nyár a legalkalmasabb időszak, de lényegében egész évben sikeresen szaporítható. Ezen kívül magától is jól szaporodik.

Teleltetés

Télálló növény, a kemény fagyokat is jól tűri.

Betegségek, kártevők

A betegségek nem jellemzőek rá

Gyógyhatása

Kevesen tudják, de a kövirózsa leveléből nyert zöldes színű nedv nagyon jó gyulladás csökkentő hatású, krémekbe is szokták használni.

Összegzés

A házi kövirózsa (Sempervivum tectorum) egy Kis-Ázsiából származó, évelő pozsgás növény, mely a varjúhájfélék családjába tartozik. Természetes élőhelyén is a napos hegyoldalak és mézkősziklák lakója, ezért a sziklakertbe ideális választás. Nagyon ellenálló, igénytelen növény, melyet rendkívül egyszerű gondozni. Jól tűri a szárazságot, ezért igazán locsolni sem kell. Napos helyre ültetve, akár szegényes vagy kavicsos talajba is szépen fejlődik. Elsősorban leveleivel díszít.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek