Hengeres Anyósnyelv (Sansevieria cylindrica) gondozása

írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 02.

A hengeres anyósnyelv (Sansevieria cylindrica) az agávé félék családjába tartozó növény. Az utóbbi néhány évben igazán népszerű szobanövénnyé vált. Megjelenése eltér a régebb óta tartott anyósnyelv fajtáktól. Levelei nem lapítottak, hanem hengeresek, a végük felé egyre keskenyebbek, hegyesednek. A kertészeti üzletekben gyakran a leveleket összefonva, vagy a hengeres levelek végét színes „sapkával” díszítve kerül a polcokra.

A hengeres anyósnyelv népszerűségének oka egyszerű gondozásában, valamint letisztult külsejében rejlik. Előnyös adottságai miatt, gyakran találkozhatsz vele modern stílusú lakásokban, irodákban, üzletközpontokban is. Ha még csak most ismerkedsz a szobanövény tartással, és egy egyszerűen kezelhető növényt keresel, a hengeres anyósnyelv az egyik legalkalmasabb növény számodra!

Gondozás

A gondozása rendkívül egyszerű, ezért kezdők számára is tökéletes választás lehet, mivel nincsenek különösebben nagy igényei.

Talajigény

A talajra egyáltalán nem igényes, egyedül arra érdemes figyelni, hogy jó vízáteresztő képességű földet válassz a számára, például a B típusú virágföld tökéletes választás.

Tápanyagigény

A felhasznált tápanyagok pótlásáról, elég csak a nyáron gondoskodnod, ilyenkor 2-3 hetente tápoldatozd.

Fényigény

A hengeres anyósnyelv helyéül, napos, világos vagy félárnyékos helyet is választhatsz.

Hőmérséklet

Átlagos szobahőmérsékletű helyen érzi igazán jól magát, de jól bírja, ha fűtött, száraz levegőjű szobában tartod. Ez egy remek adottság, mivel télen sok szobanövény esetében problémát jelent a száraz levegő. Mivel melegigényes növény, télen is minimum 15 fokot igényel.

Páraigény

Ahogy korábban említettem a hengeres anyósnyelv jól bírja a szárazabb levegőt is, ezért a páraigényesebb növényeknél megszokott párásítással nem kell foglalkoznod.

Vízigény

A hengeres anyósnyelv az öntözés szempontjából is igen hálás növény, vízigénye nem túl nagy, elég csak mértékkel öntöznöd, a föld felszínét nyugodtan hagyhatod kiszáradni. Nagyon jó a szárazságtűrő képessége, vagyis azt is elviseli, ha véletlenül egy-két öntözés kimarad. A túlöntözés a növény vesztét okozhatja. Télen minimális öntözést igényel.

Szaporítása

Szaporítani oldalhajtásokkal, tőosztással és levéldugványozással is lehet. A dugványozást érdemes nyáron végezned, ehhez fel kell darabolnod egy egészséges levelet kb. 6-8cm-es darabokra. A levéldarabokat ültesd el nedves homokba, a homokot tartsd kissé nedvesen. Az elültetett levéldarabok idővel meggyökeresednek.

A sarjakkal való szaporítást, a tavaszi átültetéskor érdemes csinálni, mivel ilyenkor könnyen hozzáférsz a sarjakhoz, és csak egyszer kell megbolygatnod a növényt. A leválasztott, gyökérrel rendelkező sarjakat ültesd el, egy nem túl nagy cserépbe, és neveld tovább a felnőtt növényhez hasonló módon.

Ültetés, átültetés

Az átültetést évente érdemes elvégezned tavasszal. Lapos cserépbe, B típusú virágföldbe ültesd át a növényt. Lassú növekedésű növény, ezért a cserép kinövése ritkán fenyegeti. Az átültetést főleg a föld frissítése céljából érdemes elvégezni.

Metszés

Metszést alapvetően nem igényel.

Teleltetés

Télen is meleg, minimum 15 fokos hőmérsékletet igényel. Öntözni minimálisan kell ebben az időszakban, épp csak annyira, hogy ne száradjon ki teljesen a földje.

Betegségek, kártevők

Nagyon szívós, ellenálló kis növény, ezért betegségekkel szemben egyáltalán nem érzékeny. A kártevők közül ritkán ugyan, de a levéltetvek, pajzstetvek, takácsatkák és liszteskék is megtámadhatják.

Összegzés

A hengeres anyósnyelv (Sansevieria cylindrica) az agávé félék családjába tartozó, rendkívül szívós növény, melyet Magyarországon szobanövényként tartanak. Mivel nincsenek nagy igényei, emellett rendkívül ellenálló is, kezdők számára is javasolják a tartását. Minimális öntözést és gondoskodást igényel, a túlöntözésre viszont rendkívül érzékeny, ez könnyen a növény vesztét okozhatja.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek